Nu de concurrentie om hoogwaardig talent in België feller is dan ooit tevoren, biedt het onderscheidende karakter van extralegale voordelen een cruciale voorsprong voor organisaties, zo zegt Evi Melkenbeke, HR Manager bij Robert Walters: “Deze voordelen spelen niet alleen een sleutelrol in het welzijn van werknemers, maar dienen ook als een waardevolle troef voor werkgevers bij het creëren van aantrekkelijke loonpakketten.”
Robert Walters onderzocht de huidige trends en voorkeuren van Belgische werknemers op het gebied van extralegale voordelen. Evi Melkenbeke legt de voornaamste bevindingen van de studie uit.
Huidig aanbod
Uit de jaarlijkse Robert Walters salary survey komt een gevarieerd scala aan extralegale voordelen naar voren die door Belgische werkgevers worden aangeboden. Opmerkelijk is dat de meerderheid van de respondenten geniet van een bedrijfswagen of transportvergoeding (82%) en een gezondheidsverzekering (81%), gevolgd door een groepsverzekering (73%) en flexibel/thuiswerken (70%). Bonussystemen (63%) worden ook vaak aangeboden, wat wijst op een alomvattende aanpak voor het welzijn en de financiële stimulansen van werknemers.
Daarnaast tonen werkgevers een actieve betrokkenheid bij het uitbreiden van hun voordelenpakket, waaronder dekking bij levensbedreigende ziekten (46%), subsidies voor opleiding (45%), betrokkenheid via bedrijfsaandelen (27%), extra verlofdagen (18%) en de mogelijkheid tot lidmaatschap bij een sportschool (9%). Evi: “Deze diversiteit aan extralegale voordelen getuigt van de inzet van werkgevers om een uitgebreid en aantrekkelijk pakket aan voordelen te bieden aan hun werknemers.”
Gewenste voordelen
“Bij het overwegen van een nieuwe job geven respondenten duidelijk de voorkeur aan het ontvangen van een bedrijfswagen (70%) en bonussystemen (69%). Bovendien hechten zij aanzienlijk belang aan hybride/thuiswerken (62%) en het hebben van een hospitalisatieverzekering (53%),” aldus Evi.
Dynamische ontwikkeling in de afgelopen 18 maanden
In een dynamische arbeidsmarkt passen organisaties zich actief aan aan de veranderende behoeften van hun personeel. Uit het onderzoek van Robert Walters blijkt dat in de afgelopen 18 maanden werknemers nieuwe of aanvullende extralegale voordelen hebben ontvangen. Bonussystemen (29%) en flexibel/thuiswerken (24%) nemen hierbij de leiding, wat wijst op een voortdurende focus op financiële stimulansen en de inzet van werkgevers op vlak van work-life balance voor hun medewerkers.
“Andere opvallende verschuivingen omvatten een stijging in bedrijfswagens of transportvergoeding (25%) en groepsverzekering (13%),” vertelt Evi. “Deze aanpassingen tonen aan dat werkgevers de nodige aandacht schenken aan het bieden van financiële zekerheid op lange termijn, om talent aan te trekken en te behouden in deze dynamische en krappe arbeidsmarkt.”