Kunnen we het even over werk hebben & andere boekentips

Leren kan je ook uit boeken. Daarom bundelen we voor jou maandelijks een selectie van boeken die je als HR professional ongetwijfeld zullen inspireren. Veel leesplezier!

Kunnen we het even over werk hebben?

Marjolein ten Hoonte

Het is de hoogste tijd om het te hebben over hoe we werk organiseren, want de problemen stapelen zich op: er is een ongekende krapte op de arbeidsmarkt en toch zit een hele groep mensen thuis zonder werk; mensen die werken, leven soms toch nog in armoede; om productief te blijven, zouden we ons continu moeten omscholen en bijscholen, maar we doen het niet. Arbeidsmarktdeskundige Marjolein ten Hoonte, de Jan Denys van Randstad Nederland zeg maar, laat in dit boek zien hoe ons denken over werk en de arbeidsmarkt mogelijke oplossingen in de weg staat. We benaderen werk alsof het een grote fabriek is, terwijl het ecosysteem is ,zegt ze. Ze pleit voor een ontslagvrije samenleving met werk en zekerheid voor iedereen. En de opbrengst van haar boek worden geschonken aan de Stichting Lezen en Schrijven.

Uitgeverij Haystack
160 blz., 17,50 euro

9789461265302

+++

Women in tech

Laurence Jacobs

Hoewel ze meer dan de helft van de wereldbevolking uitmaken, vertegenwoordigen vrouwen slechts een kwart van de beroepsbevolking in de technologie-industrie. Daarin wil Laurence Jacobs, Business relationship officer Agoria, verandering brengen. In haar boek schuift ze vijf strategieën naar voren om die ongelijkheid aan te pakken, waaronder het belang van digitale vaardigheden, representatie en rolmodellen, het cultiveren van inclusieve bedrijfsculturen, toegang tot financiering voor vrouwelijke oprichters en het inspireren van de volgende generatie op STEM-gebied. Het boek leest als een gids voor het bevorderen van gendergelijkheid in de technologiesector. Evenzeer richt het zich tot wie niet in de technologiesector werkt maar zich wel inzet voor het bevorderen van diversiteit en inclusie.

Uitgeverij Pelckmans
224 blz., 32,00 euro

9789464019445 OHV 1 min

+++

Risico verzilveren

Leon Vliegen

Risico’s nemen als wendbare leider. Dat is waarover dit boek gaat. Wat als je moet beslissen bij radicale onzekerheid? En hoe verzilver je risico en word je een wendbaar leider? Leon Vliegen, executive coach en eerder verkozen tot HR-manager van het jaar, ging voor dit boek uitgebreid in dialoog met Jeroen Stouten, professor organisatiepsychologie aan de KU Leuven. Om te kunnen slagen als leider, moet je leren omgaan met onvoorspelbaarheid en onzekerheden. Hoe doe je dat? Risico verzilveren vraagt een andere mindset, cognitieve, emotionele en handeling wendbaarheid. En actie!

Uitgeverij Lannoo Campus
256 blz., 34,99 euro

9789401490344

+++

Immuun voor nepnieuws

Sander van der Linden

Wie op zoek is naar het tegengif voor fake news, neemt best dit boek mee op vakantie. Nepnieuws is een van de grootste problemen van de eenentwintigste eeuw. Als een virus besmet het onze gedachten en verspreidt het zich razendsnel door onze samenleving. Iedereen is er vatbaar voor. Nepexperts geven nepadvies en media verkiezen sensatie boven feiten, want dat verkoopt meer. In Immuun voor nepnieuws laat Sander van der Linden, hoogleraar Sociale Psychologie en directeur van het Cambridge Social Decision-Making Lab aan de universiteit van Cambridge, zien hoe we onszelf kunnen inenten tegen nepnieuws en hoe we feiten van fictie kunnen onderscheiden.

Uitgeverij Spectrum
384 blz., 14,99 euro

vp 9789000377152

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER