Deze HR-podcasts heb je misschien gemist

Met meer dan +700.000 kijkers, gemiddeld 12.500 downloads per maand en bijna 220.000 downloads in totaal, is #ZigZagHR Brainpickings uitgegroeid tot een belangrijke referentie voor startende én ervaren HR professionals. Afgelopen maand kroop ik in het hoofd van 26 (!) HR professionals. Dat leverde belachelijk boeiende gesprekken op over het eenheidsstatuut, ondernemerschap, organisatieontwerp, thuiswerk, neurodiversiteit, inclusie, het belang van een efficiënte HR administratie, de kracht van verbinding, de vierdaagse werkweek, strategisch loonbeleid, interim management, Learning & Development, leiderschapsontwikkeling, belonging.

Spreekt een van deze onderwerpen jou aan? Connecteer zeker met de sprekers in de podcast. Ze zullen jou ongetwijfeld graag te woord staan. Veel kijk- en luisterplezier!

#ZigZagHR Actua Podcast september

Slimme HR-professonials missen geen enkele aflevering van de maandelijkse #ZigZagHR Actua Podcast. Daarin overvlieg ik afwisselen met Frank Vander Sijpe en Jan Denys de arbeidsmarkt en de HR actualiteit. In september zoomden we in op de trampolinepremie, toxisch leiderschap, de kosten van vergrijzing en de rol van onderwijs bij productiviteitsgroei. Boeiend, boeiend, boeiend!

Liefdesbrieven aan ondernemers

In deze podcast verwennen we jou met een héérlijk gesprek met een ondernemer en een professor in ondernemerschap. Over ondernemendheid en voorzichtigheid (en of die met elkaar te rijmen zijn), over ‘over het muurtje kijken’ versus navelstaarderij, over Herman Brusselmans en the Rolling Stones, over gas geven en op de rem gaan staan, over de first, second & third horizon, over de 5 D’s in ondernemen, over de rol van intuïtie, over ondernemen uit noodzaak of opportuniteiten, over werkdruk, over het belang van een gediversifieerd HR-beleid en over de donkere kant van ondernemerschap. Stiekem een van mijn favoriete podcasts van het afgelopen jaar…

De toekomst (van werk) is aan de curieuzeneuzen!

In deze podcast kruip ik in het hoofd van Patrick Desaeyer, Managing Partner bij JDI (Just Do It). We hebben het over de toekomst van werk en samenwerken, over talentmanagement as a service, over talent vinden, vormen, teams bouwen en organisaties transformeren, over denken in scenario’s, goed luisteren, doorvragen en de status quo uitdagen, over internationalisering van werk en de uitdagingen inzake communicatie en veiligheid die daarmee gepaard gaan, over gepersonaliseerde leeromgevingen in the metaverse, over leiderschap en over de 4-daagse werkweek (spoiler alert: Patrick is een koele minnaar)

Inclusie gaat over kansen geven voor iedereen

Op 22 oktober gaat in Gent voor de derde keer De Dag van Inclusie door, dat is een samenwerkingsverband tussen de SERV (Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen), 32 sectorfondsen, werkgevers- en werknemersorganisaties en Sterpunt Inclusief Ondernemen. Hun doel? Bedrijven bewust maken van de kracht van inclusie.

Werkgevers en HR-professionals kunnen er een ganse inspiratie tanken in heel wat keynotes en best practices over inclusief rekruteren, impactvol omgaan met anderstaligheid, hoe je technologie kan inzetten als hulpmiddel voor inclusie, over het aanwerven van vluchtelingen, nieuwkomers en asielzoekers en nog veel meer. Er is ook een inclusiebeurs waar je kennis kan maken met dienstverleners die zich bezighouden met D&I, want kiezen voor diversiteit en inclusie is niet altijd evident. Gelukkig zijn er gespecialiseerde dienstverlenende organisaties waar ondernemingen een beroep op kunnen doen.

In een driedelige podcastreeks in samenwerking met de SERV ging ik in gesprek met 3 inclusieve ondernemingen die oog hebben voor het potentieel van iedere medewerker en erin slagen om mensen met drempels tot de reguliere arbeidsmarkt aan het werk te stellen

TIP: SCHRIJF IN VOOR DE DAG VAN INCLUSIE

Op bezoek bij In The Pocket

In deze aflevering van Brainpickings kruip ik schaamteloos in het hoofd van Laura Despiegelaere, verantwoordelijk voor Talent Management bij In The Pocket. Ze bouwen er digitale producten bouwen die jij (bijna) dagelijks gebruikt, zoals Payconiq.

8 jaar is Laura er ondertussen aan de slag, waarvan 2 jaar binnen Talent Management. People staat er hoog op de agenda, net als Learning & Development en leiderschapsontwikkeling. Ze werken in teams en tribes en zetten in op autonomie, ownership, ontwikkeling en belonging. Laura haalt haar mosterd bij #ZigZagHR (uiteraard 🤗) en bij Harvard Business Review, maar ze vindt het ook heel verrijkend om bij te leren over topics die wat verder af staan van HR. Dat kunnen we alleen maar aanmoedigen 🙂

Hoezo assessments relevant voor alle stakeholders?

Een assessment biedt een schat aan informatie over de kandidaat en dat lang niet alleen bij werving en selectie. Je krijgt ook inzichten die waardevol zijn bij de onboarding, om de medewerker met het juiste team en de juiste leidinggevende te matchen, en zeker ook om in kaart te brengen welke andere rollen de medewerker nog kan opnemen. Assessments worden ook steeds meer ingezet in het kader van ontwikkeling en interne mobiliteit. In de praktijk belanden al die waardevolle rapporten evenwel in een kast. We laten nog veel kansen liggen. HR teams en ook andere stakeholders kunnen meer rendement halen uit een assessment.

Dat is de insteek van deze 3-delige podcastreeks met Karen Celen, General Manager en HR-psycholoog van het Limburgse Thalento®. In deze aflevering overlopen we de belangrijkste stakeholders van een assessment.

De salarisgids als tool voor een concurrentieel loonbeleid in KMO’s

In tijden van arbeidsmarktkrapte blijft het aantrekken en behouden van talent de grootste bezorgdheid van de meeste bedrijven. En de mate waarin ze daar in slagen, staat of valt – voor een groot deel – met verloning. Als je medewerkers aan je bedrijf wil binden, zorg je er dus best voor dat je hen een aantrekkelijk loon aanbiedt, een dat in lijn ligt met je strategie, dat intern als fair wordt ervaren en dat niet te ver afwijkt wat op de markt gangbaar is in gelijkaardige functies en sectoren.

Unique België bracht – op vraag van KMO’s – een handige tool uit met een overzicht van lonen per sector, per functie, per regio en per leeftijd. Daarover hebben we het in deze podcast met An Aelbrecht, Managing Director bij Unique België en Kristof Mangelschots, HR Manager bij Unique België

NAAR DE SALARISGIDS

Samenwerken gaat over cultuur en structuur

De wereld waarin we werken, is bijzonder complex geworden. En als we organisaties, teams, individuen en leidinggevenden sterker willen maken, kunnen we beter op 3 dimensies tegelijkertijd werken: cultuur, structuur en historiek.

Ik ga in deze podcast in gesprek met Joost Van Driessche en Els Vanparys over organisatiearchitectuur, een thema dat de komende maanden en jaren ongetwijfeld aan belang zal winnen. Met Wilde Zwanen, het bedrijf dat ze ruim 5 jaar geleden opgericht hebben, willen ze het fundamentele belang van organisatiearchitectuur op de radar van zoveel mogelijk organisaties zetten. En ook op de radar van HR.

Samenwerken gaat over cultuur én structuur, zeggen ze. En autonomie is geen doel op zich. Een podcast over sleutelen aan organisaties en over organisatie-architectuur, over ‘bevlogen’ samenwerken en ‘wendbaar’ organiseren, over hun Wilde Zwanen Organisatie Canvas, waarom het loont om in 3 D te leren kijken naar uitdagingen in organisaties en hoe HR een vliegwiel kan zijn in organisaties.

Eens een interim manager, altijd een interim manager?

In deze aflevering kruip ik in het hoofd van Jan Vandenbussche (Robert Half) . Het idee dat interim-management geen werkzekerheid biedt, mag op de schop. Dat is althans een van de conclusies van hun onderzoek.

Wie als interim-manager werkt, heeft het beste van twee werelden, klinkt het: flexibiliteit en onafhankelijkheid, maar ook werkzekerheid. En dat spreekt duidelijk steeds meer mensen aan. Ik heb de onderzoeksresultaten doorgenomen en ga in gesprek met Jan over het profiel van interim-managers, over trends in de Belgische markt en ik maak van de gelegenheid gebruik om een aantal aannames over interim-management, die ik af en toe hoor, af te toetsen bij Jan.

DOWNLOAD THE WHITEPAPER

Leerleiderschap bij Cegeka

Op zoek naar best & next practices in Learning? Luister dan zeker naar deze aflevering van Brainpickings. Want in deze episode ga ik in gesprek met Ingrid Tokaruk, Global Learning & Development Advisor bij Cegeka. Op 30 mei 2024 won dit ICT-bedrijf meer dan verdiend de Learnatic Award. Een bijzonder boeiende aflevering over nieuwsgierigheid en de meerwaarde van een brede kijk op leren; over leerkansen bieden en ownership stimuleren; over go getters en me inc’ers; over continous learning, hoe je dat stimuleert, hoe dat in alle processen geïntegreerd wordt én gedragen wordt door medewerkers, leidinggevenden en de business; over learning in the flow of work, learning academies, leerfestivals.

10 jaar wet eenheidsstatuut

In deze podcast ga ik in gesprek met Olivier Wouters (Claeys & Engels) over de wet eenheidsstatuut, die dit jaar 10 jaar bestaat. De wet eenheidsstatuut is een grondige herschrijving en herschikking van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten die een einde maakte aan het onderscheid tussen arbeiders en bedienden als het gaat over ontslag. We blikken terug op het waarom van deze wet, zoomen in op de grote lijnen van de structuur van de wet, de inhoud ervan, de draagwijdte en waar we vandaag – 10 jaar later staan.

Tijd winnen door een efficiënte en digitale HR administratie

Doccle is vandaag, 10 jaar nadat het opgericht werd, een vrij bekende naam in ons land. Het wordt door 2 op 3 gezinnen gebruikt en daarmee is de ‘digitale archiefkast’ al goed ingeburgerd bij particulieren. Je kan er documenten, facturen en loonbrieven bijhouden en beheren, het doet ook dienst als administratie assistent zodat je geen enkele betaling mist én alles wordt veilig opgeslagen in een digitale kluis.

Ook HR is op zoek naar meer efficiëntie en digitalisering van haar administratie. Ik ontmoet dagelijks HR professionals die klagen over tijdrovende administratieve taken en verplichtingen waardoor er te weinig tijd overblijft voor HR strategie, en daar ligt natuurlijk net hun grootste toegevoegde waarde. Bovendien staat HR onder druk om zorgvuldiger om te gaan met data van hun medewerkers.

In een driedelige podcastreeks ga ik in gesprek met Bram Lerouge, CEO van Doccle. Ik doorloop samen met hem de employee journey en toets af in welke mate in elke fase tijd bespaard kan worden door processen en workflows te digitaliseren. Er staan al twee afleveringen online.

Wat afstudeerders echt zoeken in hun eerste job

Wat schoolverlaters echt verwachten van een werkgever. Daarover hebben we het in deze podcast met Gitte Peeters, Business Unit Manager Unique Career België en Kristof Mangelschots, HR manager Unique België. Want de verwachtingen van deze potentiële werknemers zijn fundamenteel anders dan werkgevers inschatten. Dat blijkt althans uit een onderzoek van Unique Career ism de onderzoekscommunity UCLL Research & Expertise van Hogeschool UCLL

De kracht van verbinding, dankbaarheid en positieve cultuur

In deze podcast is Nathalie Arteel mijn centrale gaste. In haar maandelijkse bijdrage voor #ZigZagHR deelde ze afgelopen jaar tips over hoe je waardering kan inzetten als basis voor een positieve bedrijfscultuur en persoonlijk geluk. Daarbij ging ze in gesprek met bijzonder boeiende mensen, die allemaal dankbaar in het leven staan en op meerdere manieren leiderschap tonen.

Over groei, samenwerken en thuiswerk

In deze aflevering kruip ik in het hoofd van Jennifer De Keersmaecker, algemeen directeur van Trixxo Jobs. Ze werd geboren in Zuid-Korea en reisde dankzij haar carrière als muzikante de hele wereld rond. We kijken over het muurtje bij de muziek (én voetbal); we hebben het over groeipijnen; over het belang van samenwerking en elkaar vinden in de chaos; over Jennifer haar atypische loopbaan; over de toekomst van werk; over André Rieu én over hun atypische way of working, want TRIXXO staat geen GEEN thuiswerk toe.

Stilstaan kan je ook al wandelend

In deze aflevering van Brainpickings kruip ik in het hoofd van Frans van de Ven. Frans is auteur van ‘Iedereen kan leiden’, een boek over persoonlijk leiderschap in organisaties. Als zelfstandig coach-adviseur voor Randstad Risesmart begeleidt hij executive teams en hun HR partners door de domeinen leiderschap, talentmanagement en organisatieverandering. En recent is hij gestart met leadership trails. “All truly great thoughts are conceived by walking” zou Friedrich Nietzsche ooit gezegd hebben. Frans is er alvast ook van overtuigd.

Het werd een heerlijke gesprek over authenticiteit, (persoonlijk) leiderschap, eenvoud, connectie, natuur en natuurlijkheid, fukinsei (actieve rust), over de blue zones, over het belang van deconnectie, zingeving, feedback en stilte.

We staan vandaag veel verder in leiderschap dan twee decennia geleden, zegt Frans. Naarmate de snelheid toeneemt, wordt het volgens hem nog belangrijker om actief te rusten en te reflecteren. We hebben het over de link tussen wiskunde en leiderschap, over de balans tussen autonomie en verbinding en over onze zoektocht naar een ander ritme. Een sprint wordt gewonnen in de voorbereiding en in de evaluatie, zegt Frans. Iets om mee te nemen in de snelle ratrace van vandaag…

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER