De toekomstkoffer van Bruce Fecheyr Lippens

In een tijdperk waarin veranderingen elkaar snel opvolgen, kijkt iedereen maximaal vier jaar vooruit. In onze interviewreeks ‘De toekomstkoffer’ willen we CHRO’s daarom uitnodigen om op langere termijn te denken. Want de keuzes die zij vandaag (niet) maken, bepalen (grotendeels) mee de toekomst van werk en HR. We stellen hen voor een uniek scenario: ze krijgen de kans om een toekomstkoffer samen te stellen die pas over 20 jaar geopend zal worden. Deze koffer bevat 5 voorwerpen die hun visie en nalatenschap als HR-leiders weerspiegelen: het belangrijkste HR-thema dat de komende 20 jaar volgens hen aan belang zal winnen; een persoonlijke boodschap; een symbool van hun bedrijfscultuur; een persoonlijk item en een HR trend die volgens hen in 2045 nog steeds relevant zal zijn.

Het was Anette Böhm, CHRO bpost, die suggereerde om ook eens in de toekomstkoffer van Bruce Fecheyr Lippens, Chief People Officer van SD Worx te kijken. De afgelopen jaren is SD Worx geëvolueerd naar een Europese leverancier van geïntegreerde HR-oplossingen die niet alleen actief is in België, maar ook in Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Ierland, Italië, Luxemburg, Mauritius, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Servië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. In 2025 blazen ze 80 kaarsjes uit en dat zal uitgebreid gevierd worden met een groot feest én een uniek boek om de internationale HR-community te inspireren. Met Bruce kijk ik vooruit hoe de wereld van HR eruit zal zien in 2045. Dan zal SD Worx 100 jaar bestaan.

Samenwerken in topteams

Het belangrijkste HR-topic dat ongetwijfeld de tand des tijds zal doorstaan, is volgens Bruce het samenwerken in teams. “In alle organisaties werken mensen in teams, of dat nu functioneel, geografisch, strategisch of in het kader van projecten, klantengroepen of ondersteunende dienstverlening is. Elk type team heeft een specifiek doel en is samengesteld uit mensen met vaardigheden en verantwoordelijkheden die passen bij dat doel. Om tot een topteam (high performing team) te komen is het noodzakelijk dat iedereen elkaar goed begrijpt, elkaars sterktes en voorkeuren kent en op een dieper niveau kan connecteren. Je kan zoiets niet in een model gieten. Dat vraagt tijd en vertrouwen.” Het is volgens Bruce niet ondenkbaar dat in 2045 ook robots of digitale assistenten deel zullen uitmaken van deze teams. “Samenwerken met teams zal in de toekomst niet meer uitsluitend met mensen, maar waarschijnlijk ook met AI gebeuren.”

Business boven HR

Bruce heeft een duidelijke boodschap voor toekomstige HR-leiders: “Ook als HR directeur maak je deel uit van verschillende teams. En het belangrijkste team is het directieteam. Daar vertegenwoordig je natuurlijk ook HR, maar je hebt meer impact als je business boven HR plaatst.”

Zigzaggen om je doel te bereiken

Om zijn visie op de rol van HR te verduidelijken, gebruikt Bruce een metafoor die voor #ZigZagHR heel vertrouwd aanvoelt: “Als je met een zeilschip recht tegen de wind in probeert te varen, staan de zeilen vlak en kunnen ze geen lift genereren om vooruit te bewegen. Hierdoor verliest het schip snelheid. Zonder effectieve voortstuwing duwt de wind het schip zelfs achteruit. In plaats van recht tegen de wind in te zeilen, gebruiken zeilers daarom een techniek genaamd kruisen. Hierbij vaar je in een zigzagpatroon onder een hoek ten opzichte van de wind, zodat de zeilen lift genereren en het schip vooruit beweegt. Dit is een essentieel onderdeel van het zeilen en vereist een goede beheersing van het schip en de zeilen. Samengevat: recht tegen de wind in zeilen werkt niet, maar met de juiste techniek kun je toch je bestemming bereiken, zelfs als deze tegen de wind in ligt. Net op dezelfde manier moet HR zigzaggen om haar doel te bereiken.”

Radicaal verantwoordelijkheid nemen

En zijn visie op HR sluit aan bij het persoonlijk item dat Bruce wil meenemen in zijn toekomstkoffer, het boek ‘The courage to be disliked’, geschreven door Ichiro Kishimi en Fumitake Koga. Het boek introduceert de principes van de filosofie van de Oostenrijkse psycholoog Alfred Adler en biedt inzichten in hoe mensen hun leven kunnen transformeren door verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen keuzes en los te komen van de behoefte aan goedkeuring van anderen. “Het heeft geen zin om je in de rol van slachtoffer te wentelen, het boek heeft me geleerd om mild te zijn, om situaties die je niet kan veranderen te accepteren en om radicaal verantwoordelijkheid op te nemen.”

Achter elke winnaar staat een team

Als symbool voor de bedrijfscultuur van SD Worx, ziet Bruce een peloton van een 5-tal fietsers. “In dat symbool zitten enerzijds vriendschap en camaraderie vervat, twee waarden die eigen zijn aan SD Worx en in iedere survey weer bevestigd worden; anderzijds is er in wielrennen slechts één winnaar, maar achter die overwinning zit een team. We zien Lotte Kopecky winnen, maar weinig mensen staan erbij stil hoe ze geholpen werd door haar team en uit de wind werd gezet.”

Dat SD Worx, dat zelf voor ongeveer 70% uit vrouwelijke medewerkers bestaat, een dameswielerploeg sponsort en sinds 2021 zelfs de hoofdsponsor is van de ploeg, mag in dat opzicht niet verrassen. Onder de vlag van SD Worx heeft het team vele successen geboekt en behoort het vandaag tot de top in het vrouwenwielrennen.

Ook veerkracht is een teamsport

FB Bruce Fecheyr Lippens 08 min

“Het aantal mensen dat langdurig uitvalt en de toename van burn-out baren me grote zorgen. De komst van AI belooft meer productiviteit. Maar dat zet nog meer druk op mensen om steeds meer te doen met steeds minder. Voeg daar nog de individualisering aan toe en je krijgt een gevaarlijke cocktail. Je moet verdraaid sterk zijn om daar als individu tegen in te gaan. Slechts een minderheid van de mensen is hier waarschijnlijk effectief toe in staat. Maar we mogen dat niet van iedereen verwachten. Als organisatie moeten we hiermee aan de slag. Ook hier ligt een deel van de oplossing in sterke teams. De grootste veerkracht is niet zozeer je individuele veerkracht, maar het netwerk waar je op kan steunen, zowel privé als professioneel. Als je deel uitmaakt van een hecht team, zal je veel meer schokken kunnen opvangen.”

Bruce Fecheyr Lippens

Bijdragen aan groei en ontwikkeling van teams

Als Bruce in 2045 terug zal kijken op zijn loopbaan, hoopt hij dat mensen zich hem dan zullen herinneren als iemand die heeft bijgedragen aan hun ontwikkeling. “Ik krijg veel energie van het mee ontwikkelen van het best mogelijke potentieel, zowel van individuen als van teams. Dat kan als leider van het HR-team, als deel van het ExCom team en als facilitator in de verschillende teams waar ik mee samenwerk. In elk team is mijn rol anders maar overal kan je bijdragen aan groei en ontwikkeling. In HR hebben we bovendien het voorrecht dat we niet in competitie moeten gaan met elkaar. We worden allemaal gedreven om onze collega’s tot het best mogelijke potentieel te brengen.”

Life by invitation

Hoe zijn week er in 2045 uit zal zien, weet Bruce niet. Hij is er zeker van dat hij nog even gepassioneerd aan het werk zal zijn.. “Mijn diepste passie is om als mens en binnen een team fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel in balans te zijn. Daar zal ik binnen 20 jaar nog meer dan vandaag mee bezig zijn. Hoe dat vorm zal krijgen, weet ik nog niet. Ik geloof in Life by invitation: selectief, bewust en authentiek leven en keuzes maken die je welzijn en persoonlijke groei ondersteunen.”

Volgende maand ontdek je wat in de toekomstkoffer van Jan Van Acoleyen, Human Capital Leader Proximus zit.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER