PARTNERCONTENT

De toekomst van rekrutering: AI als hulpmiddel, maar de mens centraal

De wereld van rekrutering staat op een kantelpunt. Artificiële intelligentie (AI) en geautomatiseerde systemen winnen terrein in het rekruteringsproces, maar volgens Liesbet Sterkendries, CEO van de Bonanza group, mag technologie niet de boventoon voeren. “Mensen rekruteren is geen algoritmische oefening, het is een menselijke kunst,” stelt ze. Hoe kunnen we de kracht van AI benutten zonder de essentie van rekrutering—de mens—uit het oog te verliezen?

Van efficiëntie naar engagement

De huidige arbeidsmarkt is nog steeds krap, en dat zal met de toenemende vergrijzing niet snel veranderen. Bij Bonanza group zetten wij AI in om sneller en efficiënter kandidaten te screenen en te matchen. En daar schuilt een risico in: “AI-platformen focussen op harde skills, ervaring, diploma’s, certificaten, maar houden nog geen rekening met soft skills zoals aanpassingsvermogen, samenwerking en motivatie” zegt Liesbet.

Nog fundamenteler is de vraag hoe AI omgaat met interesse en passie, twee elementen die vaak een veel betere voorspeller zijn van succes in een job dan louter technische kwalificaties. “Bedrijven moeten ook openstaan voor talent dat zich wil heroriënteren. Iemand met acht jaar ervaring in een bepaalde sector en een sterke interesse in een andere, kan een waardevolle aanwinst zijn, alleen, dat past niet in een klassiek algoritme,” klinkt het.

Veilige haven voor consultants

Een andere uitdaging is hoe AI wordt ingezet in het beheer van externe werkkrachten. Veel consultancybedrijven en freelancers worden vandaag gerekruteerd via Vendor Management Systemen (VMS), waarbij kandidaten worden gereduceerd tot een set trefwoorden en scores. “Dat staat haaks op hoe wij bij Bonanza Group werken. Wij willen een veilige haven zijn voor onze consultants en zetten daarom in op individuele trajecten. Consultants zijn geen nummers die worden geselecteerd puur op basis van een checklist,” zegt Liesbet.
Door uitsluitend te kijken naar hard skills, missen bedrijven de kans om de juiste persoon op de juiste plek te zetten. Sommige bedrijven slagen er volgens Liesbet wél in om hun externe werkkrachten strategisch te integreren. Maar in veel organisaties blijft extern talent een ‘quick fix’ in plaats van een duurzaam strategisch onderdeel van workforce management.

AI als partner, niet als vervanger

Dat AI een rol speelt in de toekomst van rekrutering, daarover bestaat geen twijfel. Maar Liesbet pleit voor een efficiënte en evenwichtige benadering. Wij helpen bedrijven met het opzetten van hun AI-strategie in rekrutering. “AI kan ondersteunen, bijvoorbeeld bij het identificeren van kandidaten, het automatiseren van een outreach of dataverrijking. Dat geeft recruiters meer tijd om te focussen op de mens achter het CV. Maar het echte verschil wordt nog altijd gemaakt in de dialoog tussen mensen”.

Bovendien moeten bedrijven zich bewust zijn van de bredere impact van AI. De technologie kan helpen om het tekort op de arbeidsmarkt op te vangen, maar het dreigt ook bestaande ongelijkheden te vergroten. “Als bedrijven nu niet investeren in de ontwikkeling van medewerkers, dreigt een groep werknemers achterop te raken in de technologische transitie,” waarschuwt Liesbet.

De toekomst: focus op interesses

Rekrutering evolueert, maar de kern blijft hetzelfde: mensen werken met mensen. AI kan een krachtig hulpmiddel zijn, maar de menselijke factor blijft doorslaggevend. “We doen er goed aan om rekrutering meer te bekijken vanuit de interesses van mensen” besluit Liesbet.
Bonanza Group blijft inzetten op een persoonlijke aanpak en duurzame groei. “We combineren technologie met menselijkheid, en dat is volgens ons de toekomst van rekrutering.”

TIP: Beluister ook de podcast met Liesbet Sterkendries

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER