De strijd om de pendelaar: e-bike met autotechnologie

De Week van de Mobiliteit komt eraan. Tussen 16 en 22 september wordt naar jaarlijkse gewoonte het licht geworpen op onze vervoersoplossingen. Een ideaal moment voor Jorrit Heidbuchel van de Belgische e-bike start-up Ellio om stil te staan bij onze pendeloplossingen én vooruit te blikken hoe Ellio zelf deel uit wil maken van de verandering. In dit stuk neemt Jorrit je mee in Ellio’s visie.

Autoloze zondag, of niet helemaal: Ellio, een e-bike met autotechnologie

De auto vervangen is geen eenvoudige uitdaging, het gaat over tal van facetten. De e-bike moet niet alleen betrouwbaar, makkelijk en veilig zijn. De aankoop, het onderhoud en de kostprijs moeten ook in het plaatje passen. We hebben met Ellio de ambitie om de mobiliteit te verduurzamen, onze keuzes worden daar steeds door beïnvloed.

In de Week van de Mobiliteit, op 17 september, valt autoloze zondag. Bijna 60% van de Vlamingen verplaatst zich op een doordeweekse dag hoofdzakelijk met de wagen en dat terwijl bijna de helft van de woon-werkverplaatsingen korter zijn dan 10 km. Vlaanderen heeft dus een enorm potentieel voor een modal shift van auto’s naar fietsen. De Vlaamse overheid heeft de voorbije jaren hard gewerkt aan een beleid om deze modal shift, van auto naar fiets, te stimuleren.

De resultaten blijven niet uit: uit het laatste onderzoek naar de verplaatsingsgewoontes van de Vlaming, liet de (elektrische) fiets het hoogste aandeel ooit optekenen (18,1%). De elektrische fiets is een doorslaggevende factor in dit succes. In Vlaanderen staan jonge, innovatieve spelers op die het potentieel van de e-bike verzilveren. Vanuit onverwachte hoek wordt een ware staatsgreep voorbereid in mobiliteitsland: koning auto moet wijken voor de rebel die fiets heet.

We zien het als een voordeel dat zowel Tomas Keppens, Ellio founder & CTO, als ik beiden geen achtergrond hebben in de fietsindustrie. Het verruimt onze blik en geeft ons een goed beeld van het niveau dat we met onze e-bikes zullen moeten bereiken om de auto naar de kroon te steken. Vlaanderen heeft een enorme pool aan technisch competente mensen uit tal van sectoren die we willen aanspreken om van onze e-bikes een echte uitdager te maken voor de wagen.

Jorrit Tomas min

Modulair design

Meer fietsen en minder auto’s op de weg: het mag duidelijk zijn dat we duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Ook in de operationele keuzes trekken we met Ellio deze lijn door. Om de levensduur van de e-bikes te verlengen, is het Ellio-design volledig modulair opgebouwd. Onderdelen die versleten zijn kunnen worden vervangen zodat de rest van de fiets verder kan dienen. Defecte onderdelen worden door ons zelf gereviseerd en aangeboden als goedkoper alternatief voor wie zijn of haar Ellio een tweede leven wil geven zonder nieuwe onderdelen te hoeven gebruiken. Sinds september 2023 experimenteren we zelfs met een Ellio Certified formule, waar tweedehands Ellio’s in de productiesite in nieuwstaat worden hersteld en aangeboden worden aan een verlaagde prijs. Lees hier meer over Ellio Certified.

Mobiliteit as a Service

Met Ellio willen we mobiliteit ruimer trekken en als een service zien. Denk aan de volledige ontzorging van de gebruiker: geen filestress meer dankzij een fiets die steeds klaarstaat voor gebruik en waar de klant zo weinig mogelijk zorgen over heeft wanneer er onderhoud of herstellingen moeten gebeuren.

Net zoals je een fitnessabonnement neemt, zal je vanaf heden bij ons een abonnement op mobiliteit kunnen nemen, genaamd Ellio Flex. Het concept bouwt verder op ons principe van duurzame mobiliteit en gebruiksgemak. In plaats van te investeren in een eigen fiets, krijgen klanten toegang tot mobiliteit als een service, wat aantrekkelijk is voor velen die geen toegang hebben tot leasingcontracten of voor wie eerst grondig wil uittesten of een investering in een speed pedelec wel de moeite waard is. Deze Ellio Flex formule is ook bijzonder geschikt om op te nemen in het mobiliteitsbudget dat je krijgt van je werkgever. Lees hier meer over Ellio Flex.

Onze visie gaat veel verder dan gewoon ‘de beste fiets bouwen’. Ellio wil een volwaardig alternatief voor je wagen bieden. De bedrijfszekerheid van het product is natuurlijk van groot belang, maar daar stoppen we niet. Zelfs de beste e-bike heeft wel eens een lekke band of een ander mankement. Dat kan niet anders wanneer je een voertuig dag in, dag uit gebruikt. Daarom hebben we gekozen voor een eigen, gespecialiseerde servicedienst die onze klanten ondersteunt. Daarmee kunnen we bij problemen op locatie ook de situatie bij de klant zelf oplossen. Dat is niet alleen een grote hulp voor de klant, het levert ons ook waardevolle informatie op om onze producten te verfijnen

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER