De prestatiebonus: een must-have in het salarispakket van 2025

Naarmate de concurrentie op de arbeidsmarkt toeneemt, nemen prestatiegebonden bonussen een centrale plaats in bij salarisonderhandelingen. Volgens het meest recente salarisonderzoek van Robert Walters noemt bijna de helft (49%) van Belgische professionals prestatiegerelateerde bonussen als een van de belangrijkste voordelen bij het afwegen van jobaanbiedingen.

“Nu werknemers zoveel waarde hechten aan beloningen gekoppeld aan hun prestaties, zullen werkgevers zich moeten aanpassen of het risico lopen toptalent te verliezen,” zegt Özlem Simsek, managing director bij recruitment specialist Robert Walters.

De cijfers spreken duidelijke taal

Dezelfde enquête onthult de rol van prestatiegebonden bonussen in de strategieën van werkgevers voor 2025. Van de ondervraagden is 37% van plan om bonussen tussen 1-10% van het jaarsalaris te geven. Een minderheid zal gullere bonussen geven: 14% tussen 11-20%, en slechts 2% zal bonussen geven van meer dan 20%.

“Ondertussen weet 34% van de werkgevers nog niet of ze een prestatiebonus zullen aanbieden en 13% van de werkgevers is helemaal niet van plan om bonussen aan te bieden – wat hen mogelijk in het nadeel stelt in een markt waar bonussen een cruciaal onderdeel van de beloning worden”, merkt Özlem op.

Retentiestrategie

De gemiddelde tewerkstellingsduur op de Belgische arbeidsmarkt is het voorbije jaar gedaald van 2,7 jaar naar 1,7 jaar. Naarmate de mobiliteit van talent toeneemt, wordt het verband tussen prestatiebonussen en personeelsretentie duidelijker: 32% van de werkgevers heeft in 2024 cruciale medewerkers ontslag zien nemen voor een beter salaris en voordelenpakket elders.

“Professionals zijn niet langer tevreden met statische salarissen; ze willen een tastbare beloning voor hun inspanningen”, benadrukt Özlem. “Ongeveer de helft (48%) van de werkgevers erkent al het belang van het belonen van prestaties van werknemers en neemt bonussen en financiële stimulansen op in hun compensatieplan. Bovendien is 14% van de werkgevers van plan om hun bonusregelingen in 2025 te verbeteren, wat zou kunnen duiden op een accentverschuiving naar prestatiegerichte beloningen.”

Rekruteringsstrategie

Maar liefst 63% van de werkgevers zag in het afgelopen jaar jobaanbiedingen geweigerd worden vanwege een ontoereikend salaris- en arbeidsvoorwaardenpakket. Özlem: “De concurrentie om talent is hevig, vooral in domeinen waar het tekort aan talent een kritiek punt heeft bereikt, zoals financiën, engineering, HR, logistiek en customer service. Werkgevers die niet aan de salarisverwachtingen voldoen, delven het onderspit. Prestatiegebonden bonussen kunnen, als ze deel uitmaken van een aantrekkelijk pakket, een game-changer zijn om kandidaten over de streep te halen om op een aanbod in te gaan.”

Aanpassen of achterblijven

“Onze cijfers tonen aan dat prestatiegebonden bonussen niet zomaar een extraatje zijn – ze zijn een noodzaak voor het aantrekken en behouden van toptalent in 2025. Omdat Belgische professionals de voorkeur geven aan voordelen die hun inspanningen belonen, kunnen bedrijven die geen competitieve bonusstructuren aanbieden moeite ondervinden om de beste werknemers aan te trekken en te behouden. Voor werkgevers is de boodschap duidelijk: het invoeren of versterken van bonusregelingen is niet alleen een investering in hun werknemers – het is een investering in het toekomstige succes van de organisatie”, besluit Özlem.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER