fbpx

Charisma als ultieme hefboom voor engagement

Wist je dat de term charisma afkomstig is van het Griekse woord charis, dat genade betekent? Ooit werd zelfs verondersteld dat charisma iets bovennatuurlijks was. Ook in christelijke tradities werd charisma als een gave beschouwd die je kreeg van God.

Charisma is wel degelijk een gave, maar dan van eigen makelij en – vooral – het is een actiewoord, aldus Jo De Poorter

Bart Peeters, Wim Lybaert, Wim Opbrouck, Rudi Vranckx en Martine Tanghe zouden het hebben. Politicus Herman Van Rompuy werd dan weer het charisma van een natte dweil toegedicht. In een poll op Radio 1 werd in 2020 de voltallige acteursfamilie Decleir charismatisch genoemd. Zit charisma dan toch in de genen?

We vragen het aan Jo De Poorter, Vlaamse radio- en televisiepresentator, mediatrainer, journalist en auteur. Hij schreef columns voor het maandblad Touché, bracht samen met decorateur Geoffroy Van Hulle drie boeken uit (onder andere The Beauty Within) en startte in 2002 zijn eigen coachingbedrijf. Geregeld wordt hij gevraagd als commentator bij koninklijke gebeurtenissen, hij is gastdocent Communicatiewetenschappen aan de Vlerick Business School, de Antwerp Management School en de Universiteit Gent, én hij schreef in 2015 het boek Charisma in tijden van verandering – Hoe je stijl en charme verwerft… en daar je voordeel mee doet (Uitgeverij Lannoo).

De grootste troef van charisma is dat je binnendringt in de vrije wil van mensen: je vraagt hen niets, je eist niets, je betaalt hen niet, je commandeert hen niet, je vertrekt niet vanuit hiërarchie, maar je laat het volledig aan hun vrije wil om voor jou of voor jouw zaak in beweging te komen. Het kunnen beïnvloeden van die vrije wil is een fenomenale kracht die alle andere troeven die je kan inzetten om mensen te engageren nooit kunnen evenaren.

In het novembernummer van #ZigZagHR haalt Jo De Poorter 3 misverstanden de wereld uit, je krijgt lessen van Queen Elizabeth, Martine Tanghe en Jane Fonda én je ontdekt wie van deze drie heren (g)een charismatisch leider is: Bill Clinton, Bart De Wever en Kevin Costner.

Hoezo, jij bent nog niet geabonneerd?

Foto Jo De Poorter: Damon De Backer

Share on facebook
Deel via Facebook
Share on twitter
Deel via Twitter
Share on linkedin
Deel via LinkedIn
Share on pocket
Opslaan in Pocket
Share on whatsapp
Deel via WhatsApp
Share on email
Verstuur per e-mail

Schrijf je in op de #ZigZagHR-nieuwsbrief

Gerelateerde artikels.

Wellbeing in HR

Daling van psychosociale dossiers op werkvloer

Co-Prev, de koepel van de Belgische externe diensten voor preventie en bescherming op het werk, noteerde het afgelopen jaar een lichte daling van het aantal dossiers rond psychosociale aspecten. De

© 2021 Alle rechten voorbehouden. Website gemaakt door Kreatix. In opdracht van LICEU BVBA

#ZigZagHR