Het Brussels Gewest gaat in 2022 op zoek naar maar liefst 535 nieuwe medewerkers met verschillende profielen. Om deze immense uitdaging aan te gaan, ontwikkelde talent.brussels – de Brusselse administratie die zich richt op het beheer van de selecties voor haar 13 partners van het Brussels Gewest – een nieuwe tool genaamd MyTalent. Het platform focust vooral op de relevante ervaring van mogelijke kandidaten en geeft die kandidaten ook meteen duidelijkheid of een vacature echt bij hen past. Na een vruchtbare samenwerking van 3 jaar met Selor gaat talent.brussels zo haar eigen weg met deze eigen rekruteringstool.
“Wij wensen iedereen aan te trekken die hun energie en capaciteiten ten dienste willen stellen van het Brussels Gewest. Zo kunnen we een dynamische en innoverende regio creëren dat luistert naar zijn burgers”, zegt Isabelle Meulemans, algemeen directrice van talent.brussels.
Het gloednieuwe platform ‘MyTalent’ omvat verschillende nieuwe aanwervingsfuncties, die de doorlooptijd van een selectieprocedure met meer dan 40% inkort. Eén van de grootste verschillen met het huidige systeem is de afschaffing van het gestandaardiseerde cv. De nieuwe benadering van talent.brussels legt het accent nu op de ervaring die de kandidaat relevant acht voor de gewenste functie door prescreeningvragen te stellen. Dit systeem zorgt ervoor dat de kandidaat kan inschatten in welke mate zijn of haar profiel overeenstemt met de functie die moet worden ingevuld, waardoor ook de betrokkenheid wordt vergroot.
Nog een belangrijk voordeel is dat de selectieproeven gedurende een bepaalde periode volledig online aangeboden worden en op verschillende apparaten beschikbaar zijn (computer, smartphone, tablet enz.). Deze dienst is 24/24 en 5/7 voor de kandidaten beschikbaar via e-mail en chat zowel in het Frans als in het Nederlands.
“Momenteel moeten kandidaten nog fysiek naar een lokaal gaan om hun examen af te leggen. Dit is niet altijd de meest efficiënte oplossing als er een wereldwijde pandemie plaatsvindt… Beide mogelijkheden worden na 1 februari aangeboden, wie wil kan de examens dus altijd afleggen in de gebouwen van talent.brussels”, Cédric Verschooten, algemeen adjunct-directeur bij talent.brussels.
Een motivationele vragenlijst kan ook in de eerste stappen van het selectieproces aan de kandidaten aangeboden worden in plaats van aan het einde. Recruiters kunnen testen afnemen op maat van het gezochte profiel. Zo zullen bijvoorbeeld de sollicitanten voor een IT-job een specifieke vragenlijst krijgen over de technische onderwerpen gericht op deze discipline. De inhoud van de proeven wordt voortdurend bijgewerkt en voorziet, indien de situatie dit vereist, de mogelijkheid om schikkelijke aanpassingen te maken voor kandidaten met een beperking (dyslexie, autisme, visuele handicap enz.). Op deze manier kan talent.brussels ook de ervaring voor iedereen zo toegankelijk en eerlijk mogelijk maken.
Het Brussels Gewenst wenst een talrijk aantal aan talentvolle kandidaten binnen te halen met een innoverend en aantrekkelijk rekruteringsproces. Dit systeem is een weerspiegeling van de jobs die het Brussels Gewest aanbiedt.