PARTNERCONTENT

Breintraining als sleutel tegen chronische stress

Op het werk word je geprezen om je gedrevenheid. Thuis krijg je bezorgd de vraag of je niet te veel hooi op je vork neemt. Soms staan we er zelf niet bij stil met wat voor tempo we door het leven razen. Die overprikkeling kan nefast zijn voor het brein.

Het goede nieuws? Met de juiste technieken kan je je hersenen trainen om op een gezonde manier door je (werk)dag te navigeren.

Je hoofdbrein is de motor van je gedachten, gevoelens en gedrag. Vandaag staat het meer dan ooit onder druk door constante blootstelling aan prikkels. En lopen we het gevaar overprikkelde breinen te krijgen die de stopknop verloren zijn. Die met andere woorden niet meer in rust- en ontspanningsstand kunnen komen.

Met de opkomst van agile werken wordt er meer flexibiliteit en multitasking gevraagd. Het gevaar van chronische stress loert om de hoek. Daarom pleit Ann Caroline Roymans, Experte in neurocognitivisme, voor prevalidatie in plaats van revalidatie:

“Je kan veel problemen voorkomen als je je breinen goed verzorgt. Leidinggevenden moeten medewerkers op een andere manier aansturen in deze tijd, waarin snel schakelen en levenslang leren en aanpassen primeert.”

Ann Caroline Roymans

NCOI Learning, de grootste opleidingsaanbieder in België, begeleidt bedrijven hierin. “Steeds meer organisaties zetten bewust in op het leren herkennen van stresssignalen”, vertelt Koen Dierckx, Learning Architect bij NCOI Learning. “Tijdens onze workshops en teambegeleidingen maken we stress bespreekbaar en reiken we tools aan om stress te voorkomen en te hanteren.”

XX FOTO 60 61 EXPERT NCOI Trigger je prefontale cortex jpg

De regisseurs van onze breinen

In ons hoofdbrein zitten vier regisseurs aan de knoppen. Achteraan in onze hersenen bevindt zich het reptielengebied, dat verantwoordelijk is voor onze instincten, automatismen en onze vecht-of-vlucht-reflex. Daarrond vind je het paleolimbisch gebied met ons groepsgevoel en assertiviteit. “Als een dominante collega gestresseerd is, neemt zijn reptielenbrein het over”, zegt Ann Caroline Roymans. “Hij ziet maar één oplossing en zijn onderdanige collega’s durven hem niet tegen te spreken.”

Het derde hersendeel is het neolimbisch gebied dat je geheugen, faalangst en perfectionisme aanstuurt. De laatste regisseur is de prefrontale cortex, waar je zelfreflectie, creativiteit, humor en zintuiglijke waarneming zit, en die de andere regisseurs beïnvloedt. In dit gedeelte zijn de neurale verbindingen zeer gevoelig aan de cortisolintoxicatie (stresshormoon). Indien de chronische stress steeds (dikwijls stilletjes en onbewust) aanwezig is, verzwakken gelijktijdig de prefrontale functies van het hoofdbrein. En dit is nu net het gedeelte dat we nodig hebben om creatief, sereen en in oplossingen te blijven denken. Dit hoofdhersengedeelte is ook de toegang tot ons hart- en buikbrein.

“Tijdens workshops bespreken we de functie en impact van deze hersengebieden en de mogelijke gevolgen als je geen gehoor geeft aan hun signalen”

Koen Dierckx

Gevolgen van stress

Onze hersenen maken constant verbindingen: om op een woord te komen, om herinneringen op te slaan, om een nieuwe vaardigheid te leren. Het stresshormoon cortisol verhindert het doorgeven van die informatie. “Een vermoeid brein grijpt terug naar automatismen”, legt Ann Caroline Roymans uit. “Door je prefrontale cortex te stimuleren kan je opnieuw in oplossingen denken.” Het gevaar van chronische stress is dat de banen naar de prefrontale cortex afbreken. Daardoor ben je verward, kan je moeilijk prioriteiten stellen en vind je geen focus. En het tast op lange termijn tevens je immuniteit aan.

Breinentraining

Het preventief antwoord op overprikkeling en stress? Breinentraining! “Studies tonen aan dat je breinen rekbaar zijn”, zegt Koen Dierckx. “Met eenvoudige technieken kan je prefrontale verbindingen onderhouden, je autonome zenuwstelsel reguleren en je mentale veerkracht verhogen.”

“Elke werknemer zou moeten leren hoe je de breinen inzet om stress om te buigen in een positieve drive en correct te managen.”

Ann Caroline Roymans

>> Op zoek naar verfrissende inzichten over de werking van de breinen?
>> Benieuwd hoe de prevalidatie van de hersenen leidinggevenden en medewerkers op een wendbare manier laat samenwerken?
>> Neem contact op met Koen Dierckx via kdierckx@koen-dierckx

XX FOTO 60 61 EXPERT NCOI Ann Caroline Roymans min
Ann Caroline Roymans is Trainer-Coach bij NCOI Learning en therapeute gespecialiseerd in de Neurocognitieve Gedragsmatige Methode (NGM) en psychopedagogische counseling.
XX FOTO 60 61 EXPERT NCOI Koen Dierckx min
Koen Dierckx is Learning Architect bij NCOI Learning. Op maat van organisaties ontwikkelt hij blended en hybride leerinterventies in leiderschap, change en welzijn.
NCOI Learning logo rgb draagvlak

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER