Boekentip van de maand: Talent mobiliseren

Net zoals iedere maand leest Luc De Decker heel wat boeken én schuift hij één must-read boek naar voor. En voor het topic Talent Management – het juiste talent op de juiste plaats – viel zijn oog op ‘Talent Mobiliseren’ van Marian Thunnissen en Peter Bos (uitgeverij Vakmedianet)

Ik wens je veel personeel toe! Neen, die oude zegswijze was geen beleefde frase om je succes te wensen, maar een sarcastische kreet om je veel zorgen en ellende toe te schreeuwen. Personeel stond voor stress en gedoe. Misschien zien sommige werkgevers dat nog altijd zo (er waaien wel eens dergelijke verzuchtingen door bepaalde wandelgangen), maar inmiddels zouden zowel de hedendaagse vereisten als de snel toenemende onderzoeken die mening gekeerd moeten hebben. Niet toevallig hoor je nu over menselijk en sociaal kapitaal – en dat zou iets heel anders moeten betekenen dan een (problematische) kostenpost.

Om daar degelijk mee aan de slag te gaan en naar een win-win-situatie te groeien voor medewerker én bedrijf, dien je dan wel werk te maken van talent management. Hoe dat vandaag kan, lichten Marian Thunnissen en Peter Bos, samen met nog enkele van hun collega’s aan de Fontys Hogeschool HRM en Psychologie, toe in Talent mobiliseren.

Het boek getuigt van een even solide als indringende visie op de grondslagen en de praktijk van talent management én van het ruimere plaatje eromheen, zeg maar HRM en leiderschap.

Tips om talent te identificeren en ontwikkelen

  • Ontwikkel een eenduidig en gedeeld beeld van talent binnen de organisatie.
  • Zorg er bij het gebruik van talentscans voor dat ze talent in de volle breedte meten.
  • Verander de functionerings- en beoordelingsgesprekken in een systeem van waarderende talentgesprekken.
  • Talentontwikkeling en -benutting vraagt om een context: juist het leren en werken in de praktijk draagt bij aan de professionele ontwikkeling.
  • Stimuleer beweging en ontwikkeling in plaats van ongewenst verloop te voorkomen. Zo draag je als organisatie bij aan duurzame talentontwikkeling.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Twitter
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Ook interessant

LEES MEER