Belgische werknemers verdeeld over terugkeer naar de werkplek

Terwijl 1 op de 3 Belgische werknemers nog niet klaar is om terug te keren naar de werkplek, vreest hetzelfde aantal respondenten voor langdurige financiële & mentale problemen ten gevolge van de coronacrisis. Ondanks de COVID-19-crisis overweegt ook maar liefst 22% ontslag te nemen vanwege de manier waarop hun werkgever met de huidige pandemie is omgegaan, zo blijkt uit een onderzoek met meer dan 2800 respondenten van jobsite StepStone.

Belgische werknemers zijn verdeeld over de terugkeer naar de werkplek

Terwijl meer dan een derde (34%) er (heel erg) naar uitkijkt om terug te keren naar de werkplek, is 39% er (nog) niet klaar voor. Voor 27% van de respondenten was de vraag niet van toepassing, vooral door het voortzetten van het thuiswerk.

Op de vraag waarom ze wel willen terugkeren, was de menselijke interactie (48%) de belangrijkste motivator, gevolgd door een her-balancering van het werk/privéleven (33%) en de dynamiek op de werkvloer (28%).

Geen terugkeer naar de werkplek? Werknemers genieten van thuiswerk & maken zich zorgen over hun gezondheid

Voor degenen die niet terug willen keren naar de werkplek, is thuiswerk de drijvende factor. Meer dan de helft (53%) geniet van werken op afstand en wil graag ook zo blijven werken. 43% vreest bovendien besmet te raken als ze teruggaan naar de werkplek, terwijl 26% denkt dat hun werkgever hun veiligheid niet kan garanderen.

Meteen, september of volgend jaar zijn de drie terugkeerdata

Voor de meeste werknemers zijn er momenteel drie voorkeursdata voor hun terugkeer op de werkplek:

  • Meteen – in juni (57%)
  • In september (19%)
  • Volgend jaar (11%)

Werknemers verwachten social distancing, flexibele uren & testen

Een indrukwekkende 91% vindt dat hun werkgever verantwoordelijk is voor hun veiligheid als ze worden gevraagd om terug te komen naar de werkplek. Om dit te garanderen willen de werknemers graag:

  • Social distancing (56%)
  • Flexibele uren (53%)
  • Antilichaamtests voor COVID-19 (50%)
  • Werken op afstand voor elke werknemer (48%)

Echter, op de vraag wat hun werkgever daadwerkelijk zal doen, zegt 35% dat hun manager geen extra maatregelen zal nemen voor de terugkeer naar het werk – bovendien zegt 45% dat ze niet weten wat hun werkgever zal doen.

Maar liefst 22% overweegt ontslag te nemen vanwege de reactie van het bedrijf op de crisis

In sommige gevallen heeft het gebrek aan aanvullende maatregelen of communicatie ook een meer tastbaar effect op de werknemers. Ondanks de crisis overweegt 22% van de respondenten nu hun job op te zeggen vanwege de manier waarop hun werkgever met de pandemie is omgegaan.

Mentale en financiële kwesties als langetermijneffecten

StepStone onderzocht ook de langetermijneffecten van de coronacrisis op het welzijn van de werknemers. Voor hen persoonlijk:

  • 37% ondervindt/ denkt dat ze financiële problemen zullen ondervinden.
  • 28% ondervindt/denkt dat ze mentale problemen zullen ervaren.
  • 28% ondervindt/denkt langdurige fysieke problemen te zullen ervaren.

Een voor altijd veranderd werkleven? Meer thuiswerk en flexibiliteit

Met deze mogelijke negatieve effecten is het een belangrijke vraag wanneer de oude status-quo zou kunnen terugkeren. Hier verwacht 76% van de respondenten een voor altijd veranderd arbeidsleven. Dit hoeft volgens hen echter niet per se een slechte zaak te zijn:

  • 71% van de respondenten zegt dat hun werkgever nu meer openstaat voor thuiswerk en flexibele werkomstandigheden, dankzij de COVID-19-crisis.
  • 61% zegt dat elke werknemer nu alles moet geven en 110% op het werk om de crisis te boven te komen.

Methodologie

StepStone heeft dit onderzoek op donderdag 14 mei 2020 afgerond. Aangezien de studie een momentopname is van de huidige situatie van duizenden Belgische werknemers, zijn deze gegevens tijdgevoelig en kan de situatie veranderen. Onze analisten hebben de gegevens gescreend om er zeker van te zijn dat zowel de weergave als de validiteit van de antwoorden van de respondenten accuraat zijn. In totaal werden er 2857 ingevulde enquêtes ingediend in het Nederlands, Frans en Engels.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER