Ook Attentia viel in de prijzen op de HR Excellence Awards 2020. Het initiatief bekroont HR-dienstverleners die zich onderscheiden op het vlak van innovatie, realisaties en toegevoegde waarde voor klanten. Attentia ontving de award in de categorie ‘Best HRM Services & Solutions Company’ voor een project rond duurzame mobiliteit en telewerk bij de ULB.
De Awards zijn dit jaar een erkenning voor genomineerden die zich hebben ingezet om HR-afdelingen tijdens de crisis te ondersteunen met innovatieve en tastbare oplossingen. Zo heeft Attentia de ULB (Université Libre de Bruxelles) geholpen bij het ontwikkelen van een visie rond duurzame mobiliteit en structureel telewerk voor de medewerkers van de universiteit.
De ULB engageert zich al enkele jaren voor een duurzaam beleid en heeft een klimaatplan dat ernaar streeft om tegen 2050 volledig CO2-neutraal te zijn. Aangezien mobiliteit voor ruim 46% van hun CO2-voetafdruk instaat, zoekt de ULB duurzame oplossingen voor de verplaatsingen van het personeel. Door COVID-19 kwam er nog een extra uitdaging bij, want vóór maart 2020 was er bij de universiteit nog geen sprake van structureel telewerk. Aangezien veel medewerkers van thuis kunnen werken, wil de ULB evolueren naar een systeem met één tot twee dagen per week telewerk. Uiteraard valt dit perfect te verzoenen met een duurzaam mobiliteitsbeleid.
Meten is weten
In mei vorig jaar klopte de ULB bij Attentia aan. Ze wilden graag weten welke duurzame oplossingen er rond de combinatie van mobiliteit en telewerk mogelijk zijn, en wat verschillende transportmodi voor het kostenplaatje zouden betekenen. Het project begon met een grondige analyse van alle beschikbare personeels- en mobiliteitsdata. Attentia is er immers van overtuigd dat inzichten uit data-analyse de eindoplossing creatiever en innovatiever maken.
Hoeveel medewerkers pendelen bijvoorbeeld met het openbaar vervoer, met de fiets of met de wagen? En hoe ver wonen mensen van de werkplek? Uiteindelijk werd alle personeelsdata in een overzichtelijke rapporteringstool verzameld. Dit zorgde voor allerlei scenario’s die soms verrassend waren, omdat de ULB er zelf nog nooit aan gedacht had. Zo kregen ze bijvoorbeeld antwoord op de vraag ‘Hoe kan de ULB budgetten definiëren die de werknemer toelaat om zijn mobiliteitskeuzes aan te passen en te evolueren naar een proactieve i.p.v. reactieve invulling van de tussenkomst in de verplaatsingskosten?’ Vervolgens schetste Attentia ook het wettelijk kader rond telewerk en de terugbetaling van woon-werkverkeer. Hiermee beschikt de universiteit over alle inzichten om de juiste beslissing te nemen.
Mobiliteit en telewerk
De ULB wil de knoop doorhakken van zodra de crisis rond COVID-19 stabiliseert. De scenario’s zullen de universiteit helpen om tijdens de onderhandelingen met vakbonden tot een duurzaam beleid rond mobiliteit en telewerk te komen. Intussen blijft Attentia bij de wetgever ook pleiten om beide entiteiten beter met elkaar te laten communiceren, zodat ze één geheel vormen. Wanneer de wet versoepelt en de silo’s samensmelten, zullen immers ook de keuzemogelijkheden toenemen.
“Deze award is een erg mooie bekroning voor de inspanningen van Attentia om een proactief HR-beleid bij klanten te stimuleren. Door COVID-19 staan mobiliteit en telewerk nu overal hoog op de agenda, maar wij zijn al geruime tijd bezig met innovatieve oplossingen die beide uitdagingen op elkaar afstemmen. Het ULB-project heeft enerzijds een duurzame impact op het milieu en zal anderzijds ook tot een aantrekkelijk mobiliteitspakket voor medewerkers leiden. Dat we alles in amper twee maanden konden realiseren, maakt het extra bijzonder”, zegt Mirabel Hoys, directeur HR Consulting.