Arbeidsmarkt uit balans: rollen niet veranderd, generaties en hun noden wel

De Belgische arbeidsmarkt is uit balans, dat blijkt uit cijfers van Page Personnel. Het is voor bedrijven steeds moeilijker om de meest operationele of functionele posities in te vullen, omdat kandidaten op zoek zijn naar andere jobs. Vooral jobs in sales, finance, engineering raken niet ingevuld. Voor een job op de financiële afdeling komen gemiddeld 16,33 sollicitaties binnen, voor sales zijn dat er 20 en voor engineering 22,24. Er blijven dan ook heel wat vacatures openstaan omdat de keuze voor bedrijven heel beperkt is. Volgens Olivier Dufour, managing director van Page Personnel, kunnen we de oorzaak voor dit onevenwicht zoeken in een divergente beweging: “De rollen zijn niet veranderd, maar de generaties en hun noden wel.”

Onevenwicht tussen wensen van kandidaten en wensen en noden van bedrijven

Heel wat bedrijven hebben moeilijkheden om openstaande vacatures in hun sales, finance en engineering afdeling in te vullen. En dat is een probleem, want bedrijven beschouwen net die functies als strategisch belangrijk. “Heel wat bedrijven vallen terug op hun core business tijdens periodes waarin het moeilijker gaat op de markt. Die wordt vaak uitgevoerd door sales- of engineeringsteams. Investeringen moeten sales of leads genereren en dus is het niet vreemd dat rekrutering dan de focus legt op afdelingen die daarvoor instaan,” legt Olivier Dufour, managing director van Page Personnel, uit.

De mismatch is opvallend: hoewel bedrijven op zoek zijn naar nieuwe medewerkers in sales, finance en engineering, ligt het aantal kandidaten dat op zoek is naar een job in die afdelingen opvallend veel lager. Uit cijfers van Page Personnel blijkt dat het aantal sollicitaties per vacature in sales, finance of engineering zich op een absoluut dieptepunt bevindt.

Voor vacatures op de financiële afdeling zijn er gemiddeld maar 16,33 sollicitaties per vacature. Voor vacatures in de sales is dat iets meer: zo’n 20 kandidaten voor één vacature. Het aantal kandidaten voor een vacature op de afdeling engineering heeft gemiddeld 22,24 sollicitaties. Dat laatste is volgens Page Personnel minder te wijten aan een gebrek aan interesse in de job, maar wel aan te weinig opgeleide ingenieurs. Vacatures in de eerdergenoemde sectoren waarvoor geen ervaring vereist is, halen zelfs nog minder sollicitaties dan de respectievelijke gemiddeldes per sector. Ter vergelijking: meer populaire functies als marketing en digital trekken tot drie keer meer sollicitanten aan, respectievelijk 50 en 60 per functie.

Volgens het gezegde moet een bedrijf gemiddeld 100 kandidaten zien om de juiste persoon te vinden. Bedrijven zitten voor deze vacatures dus in de problemen. Al beseffen ze dat vaak niet, volgens Olivier Dufour. “De precaire situatie dringt nog niet voldoende door bij bedrijven. Op vlak van rekrutering lijkt de economie te vertragen, en bedrijven rekruteren steeds strenger omdat ze ervan uitgaan dat ze veel opties hebben. Ze realiseren zich niet dat er net te weinig kandidaten zijn om uit te kiezen.”

De rollen zijn niet veranderd, de generaties wel

Volgens Olivier Dufour hebben jonge kandidaten steeds minder interesse in de jobs die voor de vorige generatie op de arbeidsmarkt net enorm aantrekkelijk waren. Om de jongere generaties wel aan te trekken moeten bedrijven volgens Page Personnel dan ook inzetten op de impact die kandidaten kunnen hebben vanuit hun functie. Jobs in finance, sales en engineering staan bekend om hun lange uren en de hoge inzet die ze vragen. Wanneer bedrijven steeds moeilijker kandidaten vinden die daartoe bereid zijn, moeten ze nadenken of het nog langer houdbaar is om de functies die niet ingevuld geraken op dezelfde manier te blijven organiseren.

“Jonge mensen willen de jobs waarvoor hun ouders stonden te springen niet meer invullen. Wat een job aantrekkelijk maakte voor de generatie van hun ouders? Een hoog loon, een dure bedrijfswagen, het aanzien…. Net dat is niet aantrekkelijk voor jongeren. Ze zijn op zoek naar zelfvervulling, zingeving en impact”.

Olivier Dufour, managing director van Page Personnel,

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER