Bekijk strategic workforce planning als video, niet als foto #61

Andreas De Neve

Is Co-Founder en CEO van TechWolf, een Gentse machine learning start-up die artificiële intelligentie gebruikt om mensen, jobs en opleiding te connecteren op basis van skills. “Ons product helpt ondernemingen om hun huidige en toekomstige behoeften aan skills proactief te managen.”

 • Vond de aanleiding tot de start-up als student Computerwetenschappen samen met zijn twee co-founders toen ze het toch wat vreemd begonnen te vinden dat studenten steevast in de horeca aan het klussen gaan, terwijl ze de juiste vaardigheden hebben om, bijvoorbeeld, te gaan werken in de druk gezochte functies in en rond ICT en digitalisering. Vandaar ook het grotere idee: waarom niet kandidaten en vacatures matchen op basis van skills in plaats van een cv?
 • Start vanuit de overtuiging: gebruik AI om het personeelsbestand van morgen te vormen met behulp van de medewerkersdata die je vandaag hebt.
 • Maakt het mogelijk dat bedrijven in één oogopslag kunnen zien welke vaardigheden aanwezig zijn in welke afdelingen en hoe die in de loop der jaren geëvolueerd zijn. Daarop kan het talentbeleid afgestemd worden. Zo wordt strategic workforce planning een heel stuk makkelijker.
 • Weet van ons allemaal dat onze job drastisch zal veranderen, gewoonweg omdat de omgeving, de business en de technologie (steeds sneller) blijven veranderen. Voor bedrijven betekent dat: wie gaat dan wat doen? Wie krijgen we waar en wanneer op die plaats? Welke competenties en vaardigheden hebben we morgen nodig? En overmorgen?
 • Ziet strategic workforce planning en talent management niet als een foto, maar als een video: alles en iedereen is constant in beweging. Staar je dus niet blind op de foto van vandaag en al zeker niet op een foto van eergisteren.
 • Merkt op dat upskilling en reskilling het nieuwe rekruteren wordt.
 • Werkt API first, TechWolf heeft dus geen platform, geen beginscherm, geen log-in-scherm. “We zijn niet de 31ste of 41ste tool, we communiceren wel met alle tools, het gaat om de data! De nuttigde data gaan wij aggregeren, interpreteren en presenteren, zodat ermee gewerkt kan worden. Kortom, TechWolf is geen fiets, het is wel een elektromotor die je op je bestaande fietsen plaatst.”
 • Wijst op een even opmerkelijk als praktisch verschil: “Wat kan er best door AI gebeuren? En wat doen we best als persoon? Waarom die vraag? Er zijn al zo’n 30 jaar computers die de geniaalste schaakspelers kunnen verslaan, maar er is nog altijd geen enkele computer die dit gesprek kan genereren. Wat zegt dat over rekrutering? Recruiters hebben gemiddeld 7 seconden om een cv te bekijken. Zo’n grove filtering laat je dus best niet door een mens gebeuren. Ons algoritme kan 20.000 cv’s in een seconde lezen en kan voor elk van die cv’s zeggen hoe geschikt die is voor een bepaalde job.”

Beluister de podcast, duik in de even intrigerende als verbazingwekkende wereld van artificiële intelligentie én de (verregaande) consequenties voor HR.

Deel via Facebook
Deel via Twitter
Deel via LinkedIn
Opslaan in Pocket
Deel via WhatsApp
Verstuur per e-mail

Schrijf je in op de #ZigZagHR-nieuwsbrief

Waarom abonneren

 • Verdiep jouw HR-kennis & verbreed jouw blik op de wereld
 • Iedere maand een HR thema in de kijker
 • Online toegang tot het HR archief
Aanrader

© 2022 Alle rechten voorbehouden. Website gemaakt door Kreatix. In opdracht van LICEU BVBA

#ZigZagHR