Anderhalve meter afstand is in slecht verlucht kantoor niet voldoende

Hoe hoger de CO2-waarde in een ruimte, hoe groter de kans op verspreiding van het coronavirus. Nu de winter eraan komt en het te koud wordt om ramen en deuren te laten openstaan, wordt het een uitdaging in vele kantoren om goed te ventileren. Externe preventiedienst Liantis raadt dan ook aan om niet met te veel mensen samen te werken wanneer er geen verluchtingsinstallatie is.

“Met 5 mensen in een grote vergaderzaal van 10 op 5 meter zit je al na 1 uur aan de maximale CO2-waarde. Anderhalve meter afstand houden is in dit geval dus niet voldoende”, aldus teamleader arbeidshygiëne Lucie Huyghebaert.

Hoe meer mensen er in een afgesloten kantoorruimte zitten, hoe sneller de lucht die ze uitademen de CO2-concentratie zal doen stijgen. Dit verhoogt ook de kans dat virusdeeltjes in de lucht blijven hangen en werknemers dus besmet raken met virussen zoals het coronavirus.

Werkgevers zijn daarom wettelijk verplicht om de CO2-concentratie lager te houden dan 900 ppm (parts per million), met een absolute maximumgrens van 1.200 ppm die nooit overschreden mag worden. Die CO2-concentratie kunnen werkgevers controleren met een CO2-meter.

Wat werkgevers soms niet beseffen, is dat je deze concentraties al snel bereikt in afgesloten en onverluchte ruimtes.

Concreet voorbeeld

Wanneer 5 werknemers samen vergaderen in een lokaal (zonder of amper ventilatie) van 150 kubieke meter (10 meter op 5 meter, 3 meter hoogte), dan is het niveau van 900 ppm al na 1 uur bereikt. Met 8 personen in diezelfde ruimte is dat zelfs al na 35 minuten.

Luchtverversingsinstallatie

In de zomer kon dit vaak snel opgelost worden door ramen en deuren te laten openstaan. Maar nu het kwik daalt, is dat minder vanzelfsprekend. Een luchtverversingsinstallatie kan dan soelaas bieden. “We raden onze werkgevers aan om hierin te investeren, maar we beseffen ook dat dit niet altijd even eenvoudig is. Het vraagt een investering en het duurt ook vaak wel enige tijd voor zo’n systeem geïnstalleerd kan worden. Al zijn er tegenwoordig ook wel kleinere toestellen om de lucht te zuiveren, die je in het stopcontact kan steken”, vertelt teamleader arbeidshygiëne Lucie Huyghebaert.

Beperk het aantal mensen op kantoor

Als er geen luchtverversingsinstallatie aanwezig is, is het belangrijk om het aantal mensen in een afgesloten ruimte tot het minimum te beperken. “Zoals je ziet in bovenstaand voorbeeld, loopt de CO2-concentratie met meerdere mensen in een ruimte al snel op. We raden werkgevers dus absoluut aan om te blijven inzetten op telewerk waar mogelijk”, zegt Lucie Huyghebaert.

Als je toch fysieke meetings organiseert, heeft Huyghebaert nog enkele belangrijke tips: “Laat de binnendeuren altijd openstaan en voorzie ook minstens 1 keer per uur een pauze om tussentijds te kunnen verluchten.”

Alle ramen open tijdens de lunch

Liantis raadt ook aan om de kantoorruimte – zelfs met een beperkte bezetting – overdag regelmatig te verluchten. “Zet bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze alle ramen en deuren even open. Dit zal de CO2-concentratie al een heel stuk doen dalen”, aldus Lucie Huyghebaert. “Zorg bovendien ook dat de roostertjes boven de ramen die in vele kantoorgebouwen aanwezig zijn, ook in de winter openstaan. De impact van de koude is zeer beperkt, maar het helpt wel om verse lucht binnen te laten.”

Boetes

Het is deze winter omwille van corona nòg belangrijker om oog te hebben voor de CO2-concentraties, waarschuwt Liantis. “Meet dus zeker regelmatig de concentraties met een CO2-meter. De inspectiediensten zullen hier immers de komende weken en maanden zeker hun aandacht op vestigen. En je riskeert effectief een boete als de concentratie te hoog is.”

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Twitter
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Ook interessant

LEES MEER