Leiderschap, er zijn al ontelbaar veel boeken over geschreven. Toch bestaat er niet zoiets als een handleiding om een goede leider te zijn. Vraag dat maar aan Ellen Sano, die op 28-jarige leeftijd aan het roer kwam van accounting softwarebedrijf Yuki. Wat zijn de belangrijkste lessen die ze de afgelopen jaren geleerd heeft?
Als jonge vrouw is Ellen Sano helaas nog altijd eerder een uitzondering in de bedrijfswereld. Ze is niet alleen Managing Director van Yuki, maar inmiddels ook het Belgische gezicht van de Noorse Visma-groep, waar Yuki sinds 2020 deel van uitmaakt. Dat haar carrière razendsnel gaat, is een understatement. “Op zo’n jonge leeftijd in een leiderschapsfunctie terechtkomen heeft voor- en nadelen”, zegt ze.
“Het voordeel? Dat je geen legacy hebt en meer geneigd bent om gewoon je gevoel te volgen. Als jonge leider is het dan natuurlijk belangrijk dat je jezelf laat omringen door mensen die wel over de nodige ervaring beschikken en je gevoel al dan niet bevestigen”, zegt ze. “Bij het evalueren van nieuwe opportuniteiten hanteer ik daarom een combinatie van ratio en gevoel. De ratio moet je gevoel ondersteunen. Ik kijk altijd naar wat iets opbrengt en wat het kost in verhouding tot de tijd.”
Haar jonge leeftijd heeft Ellen nooit als een probleem ervaren. “Eigenlijk maakt het weinig uit hoe oud je bent wanneer je in een leiderschapsrol terechtkomt. Je wordt afgerekend op basis van de manier waarop je je job doet en je verantwoordelijkheid neemt. Voor een titel moet je bij mij niet aankloppen. Ik denk liever in de vorm van rollen en eigenschappen waar mensen goed in zijn.”
Moeilijke beslissingen nemen
Een goede leider hakt knopen door en durft erover te communiceren. Het is iets wat Ellen bij Yuki al vroeg door had. “Beslissingen moet je zo snel mogelijk nemen. Die les heb ik geleerd van andere leidinggevenden die dit niet gedaan hebben. Hierdoor heb ik bij Yuki meteen een paar minder fijne beslissingen moeten nemen. Maar uiteindelijk is het voor je medewerkers lastiger als iets niet durft doen dan wanneer je een moeilijke keuze maakt en uitlegt waarom je die beslissing neemt. Communicatie is heel belangrijk. Het betekent niet dat elke beslissing automatisch ook de juiste is, maar ik durf wel stappen zetten.”
Het vermogen om te relativeren is nog een vaardigheid die een goede leider volgens Ellen Sano moet hebben. “In zo’n rol mag je niet te veel dingen mee naar huis nemen. Natuurlijk gebeurt het ook wel dat ik na de werkuren over bepaalde zaken nadenk, maar je mag het niet als druk ervaren. Eerlijk gezegd voel ik niet zoveel stress. Zeker als het over jobinhoud gaat, lukt het me wel om alles te relativeren. En als ik toch ergens wakker van lig, dan is het een teken dat ik niet 100% overtuigd ben van een beslissing. In dat geval leg ik het probleem de dag nadien meteen terug op tafel.”
Fire starter
Vraag je Ellen Sano wat haar belangrijkste taak als leider inhoudt, dan is het antwoord eenvoudig: mensen inspireren.
Medewerkers motiveren doe je natuurlijk ook door een aangename werkomgeving te creëren. Zo staat werkgeluk voor Ellen Sano eveneens hoog op haar agenda.
“Onlangs zijn we op bezoek geweest in een familiebedrijf uit een totaal andere sector dan de onze. Zo konden we eens kennismaken met een andere vorm van ondernemerschap. Het verhaal van de ouders in het bedrijf heeft me geraakt. Hun hele leven hebben zij keihard gewerkt, maar vandaag gaan de zaken in hun sector niet goed en helaas hebben ze ook geen pensioen opgebouwd. Dan vraag ik me af waarom je leeft. Denk niet té veel aan later, maar geniet nu van het leven. Dat vertel ik ook aan onze mensen. Werkethiek is belangrijk, maar het mag ook al eens plezant zijn.”
Zijn er andere leiders waar Ellen Sano naar opkijkt? “Ik heb geen schoolvoorbeeld, maar probeer wel een spons te zijn en overal dingen op te pikken die in mijn visie passen. Daarom vind ik het zo belangrijk om naar netwerkevenementen te gaan. Ik wil zoveel mogelijk puzzelstukjes verzamelen om dingen nog beter te maken. Maar ik geloof niet dat één persoon voor elk van die puzzelstukjes een antwoord kan bieden”, besluit ze.