Aantal werknemers met voltijds contract piekt

De afgelopen vijf jaar waren er nooit zoveel werkende Belgen voltijds aan de slag als nu. Twee op de drie werknemers heeft een voltijds contract. Het aantal deeltijdse contracten slinkt dan weer. Als we alle deeltijds en voltijds werkenden samentellen, is de Belg gemiddeld bijna 90 % van een volledige werkweek aan de slag. Ook dat cijfer lag de laatste jaren nooit zo hoog. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstenbedrijf Acerta op basis van de werkelijke gegevens van 330.000 werknemers in dienst bij meer dan 40.000 privébedrijven in België.

“Misschien zorgt de energiecrisis en hoge inflatie ervoor dat de Belg vaker voltijds aan de slag gaat. Telewerk maakt voltijds werken in elk geval weer gemakkelijker dan vroeger”, aldus Acerta.

Aantal werknemers met voltijds contract piekt

De coronacrisis heeft de werk-privébalans bovenaan de agenda van de werkende Belg gezet. Zo namen in 2021 gemiddeld elke maand bijna 80.000 werknemers ouderschapsverlof op om voor de kinderen te zorgen, bleek uit een recente analyse van de rijksdienst voor arbeidsvoorziening RVA. Tegelijkertijd kiest de Belg er toch voor om steeds vaker voltijds te werken. Twee op de drie werknemers is in 2022 met een voltijds contract aan de slag. Dat is een toename met 2,3 % in vergelijking met 2021 en een absoluut record in de laatste vijf jaar.

Kathelijne Verboomen, directrice Kenniscentrum van Acerta Consult: “Het is duidelijk dat ‘kleine’ contracten in dalende lijn gaan: steeds meer mensen werken voltijds of minstens 90 %. Ondanks de stijgende drang naar een groter evenwicht tussen werk en privé, zorgen mogelijks de energiecrisis en inflatie ervoor dat werknemers meer financiële zekerheid willen inbouwen door voltijds te werken.

Ook voor bedrijven maakt het een groot verschil als werknemers bijvoorbeeld van een vier vijfde naar een voltijdse tewerkstelling gaan. Gerekend aan 7,5 werkuren per dag gaat het makkelijk over 30 extra werkuren per maand per werknemer.”

Ook gemiddelde tewerkstellingsbreuk bereikt record

Niet alleen het aantal voltijdse contracten is naar ongeziene hoogten gestegen, ook steeds meer werknemers gaan voor een werkweek van 4,5 dagen. Dat zorgt ervoor dat de gemiddelde tewerkstellingsbreuk in het Belgische bedrijfsleven – het aantal uren dat de Belg wekelijks effectief werkt gedeeld door het aantal uren van een voltijds contract – piekt op 89,4 %.

In andere woorden: alle Belgen samen zijn gemiddeld bijna 90 % van de werkweek aan de slag op de (thuis)werkvloer. In 2018 lag de gemiddelde tewerkstellingsbreuk een volledige procentpunt lager (88,4 %). Vooral vrouwen zijn de laatste jaren beduidend meer uren gaan kloppen. Waar de tewerkstellingsbreuk voor vrouwen in 2018 op 82 % lag, ligt die nu op 83,6 %.

Kathelijne Verboomen: “Er zijn verschillende verklaringen mogelijk voor het groeiend succes van contracten met meer uren. Voor werkgevers kan het een bijzonder welkome hulp zijn om de arbeidskrapte het hoofd te bieden.

De voordelen om vaste medewerkers meer uren te geven, zijn groot:

  • onmiddellijke inzetbaarheid,
  • er is geen kost voor de rekrutering van extra mensen nodig,
  • bedrijven weten al wie de werknemer is en wat hij/zij wil, enzovoort.

Voor de werknemer betekent meer uren meer inkomen zonder naar een andere of een extra job (flexi-job) op zoek te moeten gaan. Maar meer uren werken moet voor de werknemer natuurlijk wel haalbaar zijn. Thuiswerk speelt daarin een belangrijke rol.

Ook bedrijven spelen in de war for talent al hun troeven uit om hun werknemers te helpen voltijds te werken.”

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER