Lessen uit Canada om de fileproblematiek op te lossen

We ‘mogen’ terug naar kantoor. Maar dat betekent ook dat we weer meer in de files zullen staan. Niet in Canada. Daar kijken ze over het muurtje om de fileproblematiek op te lossen

In sommige steden in de VS en Canada gingen al langer stemmen op om telewerk blijvend in te voeren als dé oplossing om de fileproblematiek op te lossen. In hun zoektocht om het mobiliteitsprobleem op te lossen, gingen ze evenwel voorbij aan twee belangrijke zaken:

  • Mensen hebben ontmoetingsplekken nodig: de mens is een sociaal wezen en samenwerking en innovatie ontstaat net vanuit die mogelijkheid tot ontmoeting.
  • Steden hebben kantoren nodig om leefbaar te blijven: heel wat steden zouden plots geconfronteerd worden met leegstand en de omringende economie zou doodbloeden.

Het valt op hoe ook hier heel eenzijdig naar problemen wordt gekeken.

In Alberta (Canada) hebben ze een out-of-the box oplossing gevonden. Bij de bouw van een nieuw kantoorcomplex worden geen parkeerplaatsen meer voorzien. Met de auto naar het werk rijden wordt er ontmoedigd. Medewerkers hebben 2 mogelijkheden om naar het kantoor te komen:

  1. Wie in een regio’s woont met moeilijke ontsluiting tot het openbaar vervoer, kan parkeren buiten de stad
  2. Wie kan neemt direct een vorm van openbaar vervoer tot aan de stad.

De stad zorgt voor heel frequent busverkeer naar de kantoorwijken. De bedrijven betalen voor het busverkeer naar de kantoorwijken. Er wordt daarvoor een bijdrage opgelegd aan alle bedrijven in het stadscentrum. Elk bedrijf betaalt op basis van het aantal m² kantoren in de stad. Omdat nieuwe kantoorgebouwen geen ruimte voor parking meer hebben, worden ze daardoor goedkoper.

Ook toepasbaar in België?

Het kan. Misschien. Ooit. Als we dit willen.

Bron: 5 ways to decongest a city (without making people work at home)

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER