#ZigZagHR Brainpickings: Quo Vadis HR?

In deze episode van #ZigZagHR kruipt Lesley Arens in het hoofd van Frank Vander Sijpe, director HR trends en insights bij Securex en daar valt behoorlijk veel te stelen. Frank maakt de balans op na dik 1 jaar corona: Wat is er eigenlijk echt veranderd? En in welke mate is de rol van HR veranderd?

Voor Frank Vander Sijpe is het alvast crystal clear: organisaties die tegelijkertijd inzetten op het triumviraat ‘gezondheid, competenties én engagement’ zullen het verschil maken. En leiderschap, zo zegt hij, speelt daarbij de hoofdrol.

Deze crisis is volgens Frank hét momentum om de dingen fundamenteel anders aan te pakken. De vraag is: hoe groot is de kans dat we dat ook effectief gaan doen?

Wat mag je in deze episode verwachten?

  • Er zijn drie manieren hoe je op zo’n crisis kan reageren volgens Frank. Hij licht toe wat volgens hem de meest aangewezen manier is…
  • De rol van HR? Het komt erop neer dat HR de juiste context helpt creëren opdat mensen competent, gezond en geëngageerd zijn zodat ze waarde creëren voor alle stakeholders van het bedrijf. Hoe zal die rol volgens Frank evolueren?
  • Wat zijn de grote uitdagingen die hij ziet voor HR als het gaat over instroom, doorstroom en uitstroom van talent? Welke andere tools en ‘wapens’ zullen we moeten inzetten in ‘the battle for talent’?
  • We hebben het ook over leiderschap. Want de rol van de leidinggevende is verpletterend belangrijk. En dat gaat volgens Frank over het beantwoorden van drie vragen vanuit het standpunt van de medewerker: Can I trust you? Do you know what you’re talking about? Do you take care of me?
  • Het risico bestaat ook, zo zegt Frank, dat HR zich – onder invloed van de pandemie – terugplooit of terug moet plooien op enkel wat noodzakelijk is. Wat bedoelt hij daarmee en wat kunnen we vanuit HR doen om dat te vermijden?
  • En wat moet er volgens Frank ho(o)g(er) op de agenda staan?

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER