fbpx

75% meer vacatures voor tijdelijke aanwervingen in eerste helft 2021

  • Recruitment
  • >
  • 75% meer vacatures voor tijdelijke aanwervingen in eerste helft 2021

Sinds eind vorig jaar zetten bedrijven opvallend meer in op het aanwerven van tijdelijke werkkrachten, dat merkt rekruteringsspecialist Robert Half. Het aanwerven van tijdelijk functies brengt op een fluctuerende arbeidsmarkt dan ook heel wat voordelen met zich mee. “Door hun flexibiliteit en snelle inzetbaarheid kunnen tijdelijke profielen in sommige situaties interessanter zijn dan vaste werknemers”, zegt Jeroen Diels, Director bij Robert Half. Uit eerder onderzoek van Robert Half bleek in april 2021 al dat heel wat Belgische bedrijven meer tijdelijke werknemers planden aan te nemen. Terugkijkend op de tweede helft van 2020 en de eerste helft van dit jaar, blijkt dat het aantal vacatures voor tijdelijke functies met maar liefst 75% gestegen is. En die stijgende trend lijkt zich ook voor het derde kwartaal van 2021 voort te zetten.

Snel het nodige talent in huis

Voornamelijk de flexibiliteit die tijdelijke werknemers bieden, is erg interessant voor bedrijven. Dankzij deze profielen die vaak meteen inzetbaar zijn, kunnen leidinggevenden snel inspelen op plotse noden. Ze kunnen ook voor continuïteit zorgen in periodes van veel afwezigheden zoals bijvoorbeeld de vakantie. Daarnaast zijn ze een goede oplossing wanneer er ondersteuning nodig is, maar er geen vaste aanwervingen kunnen gebeuren.

“Als we spreken over tijdelijke jobs, gaat dit van jobstudenten tot ervaren interim-managers. Die verscheidenheid aan profielen zorgt ervoor dat bedrijven voor bepaalde tijd beroep kunnen doen op juist dat profiel dat ze nodig hebben”, zegt Jeroen Diels.

Tijdelijke jobs zijn in heel wat sectoren populair.

De laatste maanden waren de vacatures voor tijdelijke functies vooral populair in de volgende sectoren:

  • Accountancy
  • Logistics
  • Retail
  • Food & Food Processing
  • Manufacturing

Tijdelijk wordt vast

Parallel met de bovengenoemde trend is er ook een stijging merkbaar in het aantal tijdelijke functies die uitmonden in een vaste job. Een tijdelijke job geeft zowel de werkgever als werknemer de kans om af te tasten of het een match is, zonder meteen een engagement op lange termijn aan te gaan.

“Tijdelijke jobs zijn ideaal voor mensen die nog volop op zoek zijn naar wat ze precies willen doen. Zo kunnen ze een functie en een bedrijf leren kennen zonder meteen toe te zeggen op een vaste aanstelling. Ook voor de werkgever is dit een mooie kans om te kijken of iemand geschikt is of bij de bedrijfscultuur past, voor men overgaat tot een vaste job”, aldus Jeroen Diels.

Share on facebook
Deel via Facebook
Share on twitter
Deel via Twitter
Share on linkedin
Deel via LinkedIn
Share on pocket
Opslaan in Pocket
Share on whatsapp
Deel via WhatsApp
Share on email
Verstuur per e-mail

Schrijf je in op de #ZigZagHR-nieuwsbrief

Gerelateerde artikels.

Wellbeing in HR

Deconnecteren op de pendelfiets

Wie van het werk naar huis fiets, komt ontspannen thuis. Dat blijkt uit een onderzoek bij 1.000 Vlaamse werknemers dat werd uitgevoerd in opdracht van Lease a Bike, een onderneming

Isabel Van Hoedenaghe
Learning & Development

Groei als motor voor meer werkgeluk #100

In deze aflevering van Brainpickings kruip ik in het hoofd van één van de loopbaancoaches van Passion 4 Work, Isabel Van Hoedenaghe. Met haar ga ik het hebben over groei

© 2021 Alle rechten voorbehouden. Website gemaakt door Kreatix. In opdracht van LICEU BVBA

#ZigZagHR