70% van de bedienden herbekijkt loopbaan na COVID-19

Door de maandenlange coronacrisis hebben heel wat werknemers nagedacht over wat ze nu eigenlijk belangrijk vinden op het vlak van werk en loopbaan. Zo blijkt uit een onderzoek van het internationale gespecialiseerde rekruteringsbureau Robert Half.

Sinds de pandemie zijn onze ideeën over waar en hoe we werken duidelijk veranderd. Dat toont aan dat we in die periode grondig hebben nagedacht over wat we willen en belangrijk vinden:

  • 31% van de deelnemers herbekijkt momenteel de balans tussen werk en privéleven.
  • 22% is actief op zoek naar een nieuwe baan.
  • 17% wil van baan veranderen, maar wordt afgeschrikt door de impact van de coronacrisis.

Slechts een minderheid van de bevraagden (30%) is tevreden met hun huidige baan.

Ondanks de stijging van de werkloosheid, zowel hier in België als in de rest van Europa en de Verenigde Arabische Emiraten, blijven de werknemers positief en veerkrachtig.

  • 66% van de respondenten gelooft dat de coronacrisis hun carrière op langere termijn niet zal beïnvloeden. Toch maakt 53% zich zorgen over een mogelijk baanverlies op korte termijn.
  • Thuiswerken is echt werken. De meerderheid van de bevraagde werknemers moest de afgelopen tijd telewerken door de coronamaatregelen (65%). Ze beseften tijdens die periode dat het niet alleen lukt om van thuis uit te werken (54%), maar ook dat hun balans tussen werk en privé verbeterde (57%).
  • Bovendien wil 80% ook na de pandemie thuis blijven werken omdat ze tijd en geld uitsparen door niet te moeten pendelen (57%) en omdat ze thuis productiever zijn (49%).

“De laatste maanden had iedereen het over ‘ongeziene tijden’”, zegt Iris Houtaar, Associate Director bij Robert Half, bij de bekendmaking van de enquêteresultaten. “Nu pas zien we echter de implicaties voor zowel bedrijfsleiders als werknemers. En gezien de sterke signalen van de werknemers verwachten we voor de toekomst een duidelijke invloed op de werkpraktijken en wervingsplanning.”

Andere enquêteresultaten

De resultaten van de Robert Half-enquête zijn vergelijkbaar met die van recente peilingen in de VS en Brazilië. Ook daar geeft 57% van de Amerikaanse en 55% van de Braziliaanse werknemers aan dat de coronacrisis hun houding tegenover het werk veranderd heeft.
Hoewel 62% van de deelnemers zegt zich geen zorgen te maken over werken in de nabijheid van hun collega’s, gaan de werknemers nu toch anders om met hun persoonlijke ruimte. 67% van de bevraagden wil geen handen meer schudden en een nog groter percentage (74%) zal voortaan minder fysieke vergaderingen houden.

Er is meer empathie. 75% van de deelnemers zegt meer bereid te zijn om collega’s te ondersteunen of te helpen die niet op kantoor zijn.
Werknemers verwachten van werkgevers dat ze maatregelen nemen om in te spelen op veranderende behoeften en tendensen. De overgrote meerderheid wil ook na corona vaker van thuis uit werken (90%). Daarnaast willen ze betere schoonmaakprotocollen (76%), gespreide werktijden (70%) en een aangepast kantoorindeling (59%).

Iris Houtaar gaat verder: “Niemand weet wat de toekomst brengt op het vlak van corona. Een duidelijk lichtpunt is echter dat we nieuwe manieren van samenwerken ontdekken. Nu heel wat werknemers na de pandemie terugkeren naar kantoor en naar de normale gang van zaken – of beter gezegd het ‘nieuwe normaal’ – moeten bedrijven hun beleid en werkpraktijken flexibeler maken en de vaardigheden, competenties en gedragingen van hun medewerkers (her)bekijken in het licht van de veranderende bedrijfsprioriteiten. Een ondersteunende en inclusieve bedrijfscultuur stimuleren is daarbij belangrijker dan ooit om de beste medewerkers aan te trekken en aan boord te houden.”

Deze online-enquête van Robert Half is tussen 6 mei en 12 juni 2020 afgenomen bij meer dan 1000 werknemers van minstens 18 jaar oud uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland en de Verenigde Arabische Emiraten die doorgaans in een kantooromgeving werken

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER