Eén op de vier mensen wil van loopbaan veranderen het komende jaar

In alles wat ze doen – of dat nu outplacement, loopbaanbegeleiding, begeleiding van werk naar werk, inplacement of het geven van HR advies is – een persoonlijke en eerlijke samenwerking staat altijd voorop. Dat komt voor Travvant op de eerste plaats. Samen met Annick Huybrechts of Roeland Van Dessel gaan we elke maand langs bij een hoogst interessante HRM’er, manager of ondernemer die een beroep op hen doet. Deze maand connecteert Roeland Van Dessel ons met Anouk Lagae, die op 1 oktober 2020 de fakkel overnam van Rika Coppens als CEO van Accent.

Anouk Lagae zigzagde met een diploma handelsingenieur tussen verschillende marketing- en sales-rollen bij Unilever, Coca-Cola en Duvel Moortgat. “Niets geeft me meer voldoening dan de juiste persoon op de juiste plaats te kunnen zetten binnen een bedrijf en hen beiden zo doen groeien en bloeien”, verklaarde Lagae in een interview naar aanleiding van haar entree bij Accent. “Als ik dit nu op een bredere schaal kan doen voor elke mogelijke kandidaat en elk bedrijf in België, dan is dit een prachtige hefboom om een meer zinvolle maatschappij te helpen creëren.”

Het ziet er naar uit dat het (werk)plezier en daardoor onlosmakelijk ook de productiviteit een flinke deuk gekregen heeft door de coronapandemie?

Anouk Lagae “Bijna de helft van de Belgen ervaart een laag tot matig niveau van werkplezier in zijn of haar job. Uit recent onderzoek van Accent in samenwerking met Impetus Academy en motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste blijkt dat de gemiddelde Belg voornamelijk zoekt naar balans, zinvolheid en verbondenheid op het werk. En 33% van de werkenden haalt nu minder voldoening uit het werk dan voor de coronacrisis. Dat is niet verrassend, want de drie belangrijkste drivers voor werkplezier zijn Autonomie, VerBondenheid en Competentie, de gekende zelfdeterminatietheorie. Corona heeft onze autonomie zwaar ingeperkt. We zien onze collega’s niet meer, waardoor de band met het bedrijf en ons team verdunt – bij jongeren echter wel vaker net versterkt. Maar waar de schakel al zwak was, is die door corona zeker gebroken. Bovendien duurt deze periode van verlies en twijfel te lang. Ik vrees dat de mentale impact op de gezondheid van België veel groter al zijn dan alleen de corona-slachtoffers.”

Roeland Van Dessel “De financiële onzekerheid hebben we bij Travvant alvast weggenomen door meteen een bedrag te storten aan onze medewerkers en het samen-uit-samen-thuis-principe te installeren. Regelmatige Let’s keep warm together-telefoontjes zorgen voor de verbinding. Frustratie over technologie en tools hebben we weggenomen door ervoor te zorgen dat iedereen thuis vlot kan werken.”

Komt de manier waarop we met talent management omgaan ongeschonden uit deze crisis? Gaan meer mensen straks andere – minder traditionele – loopbaanpaden bewandelen?

AL “De overheid heeft ons, met de beste bedoelingen, in slaap gewiegd – zoals Conny Vandendriessche ook al zei. Maar het sussen geeft al te lang comfort, waardoor mensen geen initiatief (meer) nemen. Misschien had de overheid er beter aan gedaan om andere incentives te geven, zodat mensen het stuur van hun loopbaan wel in handen nemen. Professionals die zichzelf wel heruitvinden, en bedrijven die hun medewerkers daar ook in stimuleren en begeleiden, zijn de winnaars van morgen.”

RVD “Voor mij is dit versneld darwinisme. We leven nog in een arbeidsmarkt van 2002. Leeftijdsgenoten van mij hebben gemiddeld drie werkgevers, maar wie in 1995 geboren is, zal gemiddeld 14 werkgevers hebben.”

AL “In de werkplezierstudie geeft één op de vier aan van loopbaan te willen veranderen het komende jaar. Bij veel mensen zijn dus zaadjes geplant. Ik zie een interessante rol weggelegd voor bedrijven als Accent. Noem ons alsjeblief geen uitzendkantoor, wij beschouwen onszelf als een talent placement bedrijf, een makelaar van talent. Wij kunnen professionals, en zeker ook jongeren, helpen om gedurende hun hele loopbaan hun cv op te bouwen door projectmatig in tal van bedrijven te werken via ons. Korte en lange projecten, afgewisseld met opleiding. En zo kunnen ze bij elke tussenstop bij ons terecht.”

Hoe zie je de evolutie in projectmatig werk? Zowel professionals als bedrijven lijken vast te zitten in hun veilig statuut, vaak in hun bubbel, met een regelgeving die hopeloos achterop hinkt…

AL “Mensen zullen altijd stabiliteit en veiligheid zoeken. Maar je hoeft geen freelancer te zijn om projectmatig te werken. De contractuele vorm is voor mij een bijzaak. We zitten nog te veel in onze silo’s, en het is net in het samenwerken over silo’s én bedrijfsgrenzen heen, dat de magie kan gebeuren. Bij Accent zorgen we voor talentmobiliteit, er wordt ook veel gezigzagd. We hebben recent talent mapping software aangekocht, waarbij talent van iedereen in kaart gebracht wordt, zelfs ook beyond de professionele rol. Je moet mensen wel eens pushen, maar tegelijkertijd wel die veiligheid garanderen. Conny Vandendriessches visie is steeds: mobiliteit is opportuniteit. Zij durft mensen dat duwtje te geven dat ze nodig hebben en heeft dit steeds gedaan met de gekste moves ook cross-departementaal te pushen binnen Accent. Op korte termijn boet je wat in, want het duurt langer om je in te werken, maar dan steek je een tandje bij – en durf je de zaken eens vanuit een totaal ander perspectief te bekijken.

Corona is ook hier een versneller: je ziet een duidelijke evolutie van ego naar ecosystemen. Geen enkel bedrijf dat alleen werkt, zal op termijn overleven, want de uitdagingen waar we voor staan, zijn van wereldformaat. Werken in projecten over departementen heen – en niet meer in silo’s en met vaste skillsets past ook meer bij de noodzaak aan meer flexibiliteit. Uiteraard wordt talent management in deze context lastiger, net als het leiderschap. Maar wie projectmatig werkt, zal veel meer autonomie, verbondenheid en competentie (op de langere termijn) ervaren. En dat leidt ons weer naar het belang van werkplezier…”

foto: Stephanie Fraikin

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER