6 op de 10 Belgische werknemers hoopt binnen het jaar gepromoveerd te worden

Belgische bedrijven hebben de laatste jaren meer geïnvesteerd in de opleiding en ontwikkeling van hun werknemers. Dat lijkt dan ook zijn vruchten af te werpen. Page Personnel, het rekruteringskantoor gespecialiseerd in junior- en interimprofielen, heeft de behoeften en verwachtingen van Belgen over hun professionele toekomst onder de loep genomen. Uit hun studie blijkt dat Belgische werknemers zeer positief zijn over hun professionele toekomstperspectieven: 61% van hen hoopt zelfs een promotie te krijgen in de komende 12 maanden.

Belgen optimistisch over hun professionele ontwikkeling

Volgens een enquête* van Page Personnel over de vertrouwensindex van werknemers verwacht meer dan 6 op de 10 Belgen (61,3%) in de komende 12 maanden gepromoveerd te worden. Het lijkt erop dat Belgen iets optimistischer zijn dan hun Europese collega’s: 54,7% van hen geeft aan een promotie te verwachten. Een kwart van de Belgische werknemers (24,9%) denkt echter dat ze geen vooruitgang zullen boeken en dat hun situatie dezelfde zal blijven, tegenover 3 op de 10 Europeanen (31,9%).

Anderzijds blijven Belgen optimistisch in de zoektocht naar een nieuwe job. 61,8% van hen is ervan overtuigd binnen de drie maanden een nieuwe job te vinden. Deze inschatting ligt dicht bij de realiteit: 67,6% van de ondervraagde Belgische werknemers verklaart dat ze binnen die periode effectief een job hebben gevonden. Verrassend genoeg denkt slechts één op de tien Belgen (11,6%) dat ze binnen de maand een nieuwe job zullen vinden, maar dat valt tegen: 35,8% van hen vond in zo’n korte tijd een nieuwe job.

Goede werksfeer en erkenning als belangrijkste criteria

Het onderzoek van Page Personnel onthult ook de belangrijkste elementen die werknemers in overweging nemen wanneer ze op zoek zijn naar een nieuwe job. De relatie tussen collega’s en leidinggevenden is het criterium dat het vaakst door medewerkers wordt genoemd (96,5%). Andere criteria zijn de volgende:

  • Erkenning van het geleverde werk, 
  • Toegang tot opleiding binnen de werkplek,
  • Het evenwicht tussen privé- en beroepsleven, 
  • En ten slotte, werken voor een maatschappelijk verantwoorde onderneming.

Olivier Dufour, Executive Director van Page Personnel, legt uit: “Vandaag is de erkenning van het geleverde werk essentieel voor medewerkers. Zij hebben er behoefte aan om te weten dat hun werk gewaardeerd wordt en zinvol is. Dit alles vereist een goede relatie tussen de werknemer en zijn leidinggevende. Als de relatie slecht is, ontstaat een giftige sfeer. Daardoor zal de werknemer minder goed werk leveren, en dus weinig erkenning krijgen.”

Wat de extralegale voordelen betreft, denken Belgen vooruit. Ze vinden het belangrijk dat hun toekomstige werkgever de volgende zaken aanbiedt: een pensioenplan, persoonlijke en familiale gezondheidszorg, de beschikbaarheid van digitale apparatuur (computer, mobiele telefoon, enz.), een levensverzekering en extra verlof.

Belgen zijn verdeeld over interimjobs

De survey van Page Personnel toont ook aan dat bijna 6 op de 10 Belgen de mogelijkheid zou overwegen om tijdelijk/interim aan de slag te gaan.

De 3 belangrijkste drijfveren daarvoor zijn:

  1. Het is een goede manier om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en ervaring op te doen;
  2. Het kan als toegangspoort dienen: uitzendwerk biedt een kans om vaste werknemer te worden
  3. Ook is er een waaier aan mogelijkheden: meer dan 3 op de 10 Belgen (35,3%) vindt dat uitzendwerk hen de kans geeft om bij verschillende werkgevers te werken en verschillende functies te bekleden.

Maar voor 4 op de 10 Belgen is interimwerk geen optie. De belangrijkste reden daarvoor is het gebrek aan financiële stabiliteit. Ongeveer 40% van de Belgische kandidaten legt ook uit dat zij zich minder betrokken bij het bedrijf zouden voelen en dat ze een zwak gevoel van samenhorigheid zouden ervaren. 3 op de 10 Belgen is ook van mening dat een tijdelijke functie hen weerhoudt om hun vaardigheden voldoende te ontwikkelen. Olivier Dufour, Executive Director van Page Personnel zegt het volgende: “Het beeld van onzekerheid dat Interim in de jaren ’80 heeft geërfd, blijft de belangrijkste handicap. Maar Interim is slechts een administratief contract, geen inhoud. Het gaat er vooral om in lijn te zijn met de inhoud van het werk en de missie van het bedrijf”.

* Het onderzoek werd tussen juli en september 2019 uitgevoerd door PageGroup, bij meer dan 4.500 respondenten in Europa.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER