5 tips voor een inspirerende werkplek dit najaar

De winter staat voor de deur. Terwijl het buiten gevoelig kouder wordt, korten ook onze dagen verder. Dat slechte weer en weinige zonlicht heeft ook een invloed op onze energielevels, mentale gezondheid en productiviteit.

In dit artikel geeft Carolien Wesseling, HR Director bij Manutan, 5 tips die werknemers fitter en gelukkiger door de lange, koude wintermaanden helpen.

Tip 1: Daglichtoverload

Wist jij dat je van te weinig daglicht slaperig wordt? Als je te weinig daglicht opneemt maakt je lichaam melatonine aan, waardoor je moe wordt. Hoewel kunstlicht ervoor zorgt dat je kunt werken in het donker, remt het de productie van melatonine niet. Creëer daarom zo veel mogelijk werkplekken bij ramen met veel daglicht. Als het niet mogelijk is om ruimte met voldoende daglicht te creëren, dan is een daglichtlamp ook een goede oplossing.

Tip 2: Wissel van werkplek

Als het buiten donker is en regent, is het logisch dat werknemers het liefst thuis werken. Geef werknemers vrijheid en moedig ze aan om buitenshuis te werken, bijvoorbeeld in de bibliotheek, een koffiezaak of co-workingspace. Een bijkomend voordeel is dat verandering van omgeving positief bijdraagt aan de productiviteit en creativiteit van werknemers.

Tip 3: Het goede voorbeeld inspireert

Als manager ben je er niet alleen om leiding te geven maar ook om het goede voorbeeld te geven. Denk in deze donkere maanden dus ook goed aan jezelf. Door zelf iedere dag gemotiveerd de dag te beginnen neem je anderen mee in jouw positieve mindset en werkhouding.

Tip 4: Werk samen met andere collega’s

Naast dat jij als manager anderen kan inspireren kan je zelf ook inspiratie halen uit jouw collega’s. Plan een half uurtje in met collega’s die je nog niet zo goed kent, of die op een andere afdeling werken. Deze collega kan jou misschien wel een verfrissend perspectief bieden.

Tip 5: Verbreed je horizon

Verbreed je horizon en neem je werknemers hierin mee. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een in-house training op te zetten, een webinar bij te wonen met je team of relevante ontwikkelingen in het werkveld te bespreken tijdens een brainstormsessie. Een wandeling tijdens de lunch zit er misschien niet in op een regenachtige dag, maar je kan ook binnen de kantoormuren je eigen grenzen en die van je team verleggen.

Een inspirerende werkplek is zeker in de winter erg belangrijk. Door werknemers zowel fysiek als mentaal van een fijne werkplek te voorzien zal de productiviteit en creativiteit niet onderdoen tijdens de donkere maanden.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER