De huidige arbeidsmarkt biedt veel kansen voor jonge professionals die op het punt staan af te studeren. Zie jij ook de bomen door het bos niet meer als het aankomt op vacatures? Wat past bij je, hoe pak je een sollicitatiegesprek aan en hoe maak je uiteindelijk de beste keuze? Asia Skifati, associate director bij staffing specialist Walters People, heeft al flink wat starters aan hun eerste job geholpen. Zij zet de belangrijkste tips voor je op een rij.
Laat je bijstaan door professionals
Studeer je binnenkort af, dan is het aan te raden om nu al met recruiters in gesprek te gaan. Ze kunnen je informeren over de mogelijkheden op de arbeidsmarkt, startersalarissen en meer. Bovendien kunnen ze je bijstaan met nuttige sollicitatietips en CV-advies. Zij stellen jou gerichte vragen en kunnen inschatten wat voor job bij jou zou kunnen passen.
Asia: “Daarnaast zou ik zeker netwerkevents en jobdagen bij bedrijven in je buurt bezoeken. Hier steek je altijd iets van op, en ook dan geldt: ga met mensen in gesprek. Zo word je je bewuster van wat je zoekt in een job.”
Kies organisaties die bij jou passen
Bedenk goed bij welk type organisatie je aan de slag wilt. “Bij een start-up krijg je bijvoorbeeld veel vrijheid en de kans om jezelf te ontwikkelen, aangezien je als het ware met het bedrijf meegroeit,” vertelt Asia. “Bij een multinational leer je dan weer veel van collega’s en is er meestal sprake van een duidelijk uitgestippeld carrièrepad.”
Zowel start-ups, KMO’s als multinationals hebben elk hun charmes. “Hou in gedachten waar jij waarde aan hecht en solliciteer bij organisaties die jou leuk lijken. Een spontane sollicitatie kan trouwens ook geen kwaad: wie weet is er toch een jobopportuniteit en word je uitgenodigd voor een gesprek.”
Doe onderzoek
Cliché, maar heel belangrijk: bereid je goed voor op een kennismaking of sollicitatiegesprek. Zoek uit wie je gaat spreken en wat hun functie is. Lees je ook in over de organisatie: wat is de missie en hoe ziet de bedrijfscultuur eruit?
Asia: “Durf ook zelf vragen te stellen tijdens het sollicitatiegesprek, bijvoorbeeld over het onboarding traject. Alleen meekijken met een senior collega is niet meer van deze tijd, dus vraag hoe jouw eerste weken eruit zullen zien, hoe je daarna wordt begeleid en welke skills je over een jaar zoal zal beheersen.”
Kijk niet enkel naar het salaris
Een goed startsalaris garandeert niet dat je in de toekomst snel grote salarissprongen kunt maken. “Bij een ander bedrijf begin je misschien met een lager brutoloon, maar wie weet kun je daar over een jaar promotie maken en een stuk meer verdienen,” licht Asia toe. “Ook extralegale voordelen zijn waardevol, zoals maaltijdcheques, groeps- en hospitalisatieverzekering, netto onkostenvergoeding, fietsleasing of een bedrijfswagen, enzovoort. Zulke extra’s tellen snel op en zorgen er mogelijk voor dat je maandelijks meer overhoudt dan een job die een hoger brutoloon biedt. De salariskwestie kun je trouwens best pas aankaarten bij een tweede of derde gesprek.”
Denk op lange termijn
Bij de zoektocht naar je eerste job beland je waarschijnlijk bij meerdere organisaties tegelijk in een sollicitatieprocedure. Asia: “Bedenk in dat geval welke job het beste aansluit op jouw ambities. Wat kan het bedrijf jou bieden in deze startersrol om jou vooruit te helpen?” Denk eraan dat je eerste job nooit perfect is, en dat je niet per se jarenlang bij je eerste werkgever hoeft te blijven werken.
“Starters voelen vaak de druk om meteen met hun droomjob in de wacht te slepen,” weet Asia. “Het is echter belangrijker om eerst een goede basis te leggen in je vakgebied. Ervaring opdoen in een starterspositie is essentieel om uiteindelijk je droomjob te bemachtigen, ook al heb je die nu nog niet duidelijk voor ogen.”