5 HR trends die het gevolg zijn van de opkomst van plaatsonafhankelijk werken

Robert Half publiceerde vandaag een nieuw rapport over de vraag naar gekwalificeerd talent. Het Demand for Skilled Talent rapport bevat analyses van de trends op de huidige arbeidsmarkt, de meest gevraagde functies en de opkomst van het plaatsonafhankelijk werken.

De opkomst van het plaatsonafhankelijk werken

De analyse van de evolutie van hybride werken in België vormt het belangrijkste onderdeel van het rapport. Die combinatie van thuiswerken en werken op kantoor wordt door de overgrote meerderheid van de werkgevers (85%) beschouwd als een blijvende manier van werken. Niet alleen omdat het een aantal voordelen met zich meebrengt, zoals de verbetering van de digitale vaardigheden van werknemers, maar omdat het bijvoorbeeld ook de wendbaarheid van het bedrijf bevordert om te navigeren door continue veranderingen en uitdagingen. Deze trend wordt verder ondersteund door een aanzienlijke stijging van het aantal vacatures die telewerk aanbieden. Dat aantal is tijdens de eerste maanden van de pandemie (maart – november ’20) met 115% gestegen in vergelijking met de periode vóór COVID-19 (juni ’19 – februari ’20). Dat blijkt uit het onderzoek dat Robert Half voerde in samenwerking met Burning Glass Technologies.

Volgens de ondervraagde managers zijn de top 5-domeinen die zich het best lenen voor werken op afstand de volgende:

Volgens CIO’s/CTO’s

  1. System Analytics & Security
  2. Cloud Engineering
  3. Database Admin
  4. Application Support
  5. Business Transformation

Volgens CFO’s

  1. Finance Analystics
  2. Payroll
  3. Risk/Compliance
  4. Credit/Ledger Management
  5. Accountancy

Volgens General Hiring Managers

  1. HR & Talent Acquisition
  2. Business Management
  3. E-commerce/Digital Marketing
  4. Legal
  5. Customer Service

“2021 is een jaar van herstel en wederopbouw voor zowel bedrijven als werknemers”, vertelt Jeroen Diels, directeur bij Robert Half, bij de lancering van het Demand for Skilled Talent rapport. “Bij Robert Half merken we dat de wereldwijde shift naar tele- en hybride werken en de verschuiving naar het genereren van inkomsten uit online en e-commerce invloed hebben op de prioriteiten die managers stellen bij het aanwerven van nieuwe profielen. Het omarmen van meer datagestuurde, operationele en planningsprocessen, samen met het versnellen van transformatiestrategieën die ontworpen zijn om een veerkrachtiger en flexibeler personeelsbestand op te bouwen, blijven noodzakelijk om als bedrijf uit de pandemie te geraken.”

“In alle sectoren laten de data duidelijk zien hoezeer de pandemie belangrijke trends op de arbeidsmarkt heeft versneld, waaronder de verschuiving naar werken op afstand en de opkomst van hybride banen”, voegt Matt Sigelman, CEO van Burning Glass Technologies, toe. “Remote werk kan de arbeidsmarkt grondig veranderen door werkgevers toegang te geven tot een veel bredere pool van talent en door die toegang te gebruiken om de diversiteit van het personeelsbestand te vergroten. De verschuiving naar werken op afstand maakt het meer dan ooit noodzakelijk dat werknemers in staat zijn om domeinoverschrijdend te werken en harde, technische vaardigheden kunnen combineren met zachtere, menselijke vaardigheden.”

Carrièrevooruitzichten, loonsverhogingen en werken op afstand in 2021

Werknemers zijn positief over hun loopbaanvooruitzichten. 67% van de respondenten geeft aan dat ze in 2021 een positieve toekomst tegemoet gaan. Daarnaast verwacht 57% onder hen in 2021 een loonsverhoging en hoopt zeven op de tien (68%) tussen één en drie dagen per week thuis te kunnen werken.

Robert Half stelt vijf trends vast op het gebied van personeelsbeleid die het gevolg zijn van de opkomst van het plaatsonafhankelijk werken:

  1. De talentenpool wordt een ware oceaan. Naarmate organisaties meer en meer voor een “remote-first” benadering kiezen, realiseren ze zich hoe waardevol het is om ook verder dan hun eigen omgeving aan te werven.
  2. Het aanbieden van scherpe salarissen en voordelen blijft cruciaal. Daarnaast is ook flexibiliteit een belangrijk bijkomend voordeel om werknemers aan te trekken en te behouden.
  3. Investeringen verschuiven. Bedrijven trekken meer geld uit voor technologie die veilig werken op afstand bevordert en voor gezondheids- en welzijnsprogramma’s.
  4. Er ontstaan nieuwe hybride vaardigheden. Managers verwachten steeds vaker dat werknemers over nieuwe vaardigheden beschikken. Harde, technische/specialistische vaardigheden moeten gepaard gaan met zachte, meer mensgerichte deskundigheid om nieuwe hybride combinaties van vaardigheden te vormen. Veel van deze vaardigheden worden ondersteund door het gebruik van nieuwe technologieën.
  5. Effectieve onboarding en offboarding op afstand. Hoewel virtuele onboarding bij veel organisaties het persoonlijke oriëntatieproces al heeft vervangen, moeten werkgevers zich ook een nieuwe voorstelling maken van de manier waarop zij werknemers op afstand uit dienst laten treden nu in veel landen de lockdowns worden voortgezet.

“Plaatsonafhankelijk werken is absoluut een blijvertje. Het aannemen van een flexibele mentaliteit zal daarom van cruciaal belang zijn voor bedrijven en professionals die willen gedijen in een zeer dynamische zakelijke omgeving”, concludeert Jeroen Diels.

Het Demand for Skilled Talent rapport vind je hier.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER