3 leiderschapslessen voor HR uit de wereld van sport, klassieke muziek en impro

In Londen leven naar schatting zo’n 10.000 vossen. Al jaren verruilen ze hun steeds kleiner wordend bosrijk leefgebied voor het stadsleven en vertoeven ze alsmaar liever in de bruisende metropool. Daar vinden ze voedsel, veiligheid en onderdak. De Londenaars trekken foto’s van voltallige vossenfamilies en posten ze op sociale media. De dieren kijken je alert maar onverschrokken aan vanuit een stadstuintje, een metrostel, een bushokje. Het is licht bevreemdend want de foto’s stroken niet met het beeld dat wij hebben: dat vossen mensenschuwe dieren zijn die zich het liefst verscholen houden. Niets is minder waar. Vossen passen zich moeiteloos aan aan hun omgeving en gedijen prima in veranderende omstandigheden. Ze zijn ‘alleskunners’. Hun succes is te danken aan hun overlevingsmindset, hun talent om opportuniteiten te zien, te improviseren en te evolueren. Hun survival of the most adaptable.

Wat kan HR nu leren van vossen over leiderschap? Dat weerbaarheid, veerkracht en aanpassingsvermogen even belangrijk zijn als het gaat over leidinggeven en een team aansturen!

Ook van improvisatietheater, sport en een dirigent kan HR leren over leiderschap

We selecteerden voor jou drie afleveringen uit onze #ZigZagHR-Brainpickings Podcasts én vonden de rode draad tussen de wereld van HR, de wereld van het improvisatietheater, de wereld van muziek en die van sport

Over het muurtje kijken bij de wereld van improvisatie

In deze Podcast met Tom Saeys en Christophe Stienlet (dit is onze meest populaire podcast!) spieken we bij de wereld van de impro. Het spreekt voor zich dat het improtheater gestoeld is op zelfredzaamheid, spitsvondigheid en voortbouwen op de dingen die je voorhanden hebt.

Ook in leiderschap zijn dit ontzettend nuttige tools om in te zetten. Think outside the box en wees ingenieus.

In impro kan je rol op het podium bovendien enorm snel veranderen, afhankelijk van je tegenspeler(s). Daar moet je dan als acteur mee kunnen omgaan. Het gaat erom je niet te hard vast te pinnen op je rol of je functie maar de veranderlijkheid te accepteren. Ook in een HR-gesprek is dit zo: wees eerst en vooral een mens, belichaam dan pas je functie.

Over het muurtje kijken bij de wereld van klassieke muziek

In deze podcast met David Ramael, dirigent van Boho Strings, krijg je een rondleiding in de klassieke muziekwereld. Ook dit is grotendeels puur mensenwerk – tot wel 90% psychologisch inzicht, dixit de dirigent – waarin je moet kunnen inspelen op de veranderlijkheid van de getalenteerde muzikanten die voor jou zitten.

Dirigeren’ betekent etymologisch ‘sturen’ en ‘richten naar’. Als dirigent wil je dat de muzikanten jouw visie volgen, maar ook hier moet je bereid zijn je aan de situatie aan te passen als dat niet het geval is. Zich aanpassen is een wederzijds iets, a two-way street.

Over het muurtje kijken bij de wereld van wielersport

In deze podcast ‘Verlies maakt je een beter leidinggevende’ gaat Lesley Arens in gesprek met een vrouw die veerkracht ademt, Elke Weylandt. Haar professionele biotoop is de wielerwereld, waar ze naast teamsuccessen veel aandacht schenkt aan externe motivatie en mentaal welzijn.

Men vergeet vaak dat er om te winnen verlies geïncasseerd moet worden. In de sportwereld, maar ook in de bedrijfswereld in het algemeen, moet je enorm snel kunnen schakelen als je goed wil omgaan met veranderende omstandigheden. Als de context verandert, dan past het team zich aan. Successen worden geboekt nét dankzij die weerbaarheid.

We kunnen stellen dat de gemeenschappelijke deler in deze mindset verscholen zit. Het belang van veerkracht is van alle tijden en de huidige pandemie heeft dit geaccentueerd. Om te overleven en te floreren is het dus zaak om de nodige stappen te ondernemen.

Spits je snuit, wees alert en onverschrokken. Maar vooral: blijf met grote ogen kijken. Vooral over het muurtje

Honger naar meer?

And don’t forget: it’s a great time to be in HR!

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER