fbpx

2020: het jaar van de telewerk-déclic

Belgische werknemers willen in de toekomst deels blijven thuiswerken. Dat blijkt uit een Europees onderzoek van Cisco bij iets meer dan 10.000 medewerkers in 12 landen waaronder België. Volgens Cisco’s Workforce of the Future-enquête staat de nieuwe manier van werken voor medewerkers gelijk met meer autonomie (55%), samenwerken met collega’s op afstand (58%) en een snellere besluitvorming dan vroeger (51%).

De resultaten tonen aan dat Europese werknemers 2020 zien als een keerpunt, een jaar waarin de werkcultuur definitief verandert. Hoewel slechts 5% van de ondervraagden al hoofdzakelijk van thuis werkte vóór de lockdown, hoopt een overweldigende meerderheid deze gewonnen autonomie nu te kunnen behouden. Acht van de tien Belgen (84%) wil zelf bepalen wanneer ze op kantoor, dan wel op verplaatsing werken.

Hybride werkregimes

Wanneer de Belgen terugkijken op het afgelopen halfjaar, kan iets minder dan twee derde (59%) de voordelen en uitdagingen van thuiswerken beter inschatten. Ze voelden meer vertrouwen van hun leidinggevenden om goed werk af te leveren (47%) en konden werk en privé beter combineren: 48% bewoog meer. Om zijn tijd productiever en efficiënter te gebruiken wil 56% minder verplaatsingen in de toekomst.

Volgens Arnaud Spirlet, General Manager van Cisco BeLux was er een echte telewerk-déclic dit jaar: “Het idee dat de werknemer enkel op kantoor productief kan zijn, is de wereld uit. De lockdown toonde aan dat we thuis soms zelfs efficiënter werken. De toekomst zal zeker meer hybride zijn en beter ingedeeld voor medewerkers. Dat zal een impact hebben op mobiliteit, wagenparkbeleid, kantoorruimte en andere. Als thuiswerk definitief een prominente plaats inneemt, zullen bedrijven hun strategie moeten aanpassen en keuzes maken inzake human resources en IT, voor vlotter teamwerk en een sluitende cyberbeveiliging.”

Medewerkers willen investeringen in technologie en digital skills-opleidingen
Moesten ze CEO zijn, zouden medewerkers in 2021 vooral inzetten op een goede communicatie en samenwerking, met hard- en software om gemakkelijker te telewerken én gezondheidstechnologieën die het mogelijk maken om veilig terug te keren naar kantoor.

Ruim twee derde (69%) van de Belgische werknemers vindt dat bedrijven hun personeel thuis en op kantoor vergelijkbare technologieën moeten geven. Ruim zeventig procent is van mening dat de lockdown heeft aangetoond dat werknemers niet zozeer in dezelfde ruimte hoeven te zijn om effectief samen te werken.

Werknemers van alle leeftijden pleiten ook voor meer opleiding: 74% denkt dat meer training in technologie en digitale vaardigheden cruciaal zal zijn voor de toekomst van bedrijven.

Over het Workforce of the Future-onderzoek
Cisco gaf Censuswide de opdracht om 10.095 werknemers te onderzoeken die sinds het begin van de lockdown 10 opeenvolgende dagen of langer van thuis hebben gewerkt in 12 landen: België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Nederland, Polen, Rusland, Spanje, de VAE, het VK en Zwitserland. Het onderzoek richtte zich tot bedrijven van 2 tot 500 werknemers in verschillende sectoren. De enquête werd uitgevoerd tussen 11 en 25 augustus 2020.

Share on facebook
Deel via Facebook
Share on twitter
Deel via Twitter
Share on linkedin
Deel via LinkedIn
Share on pocket
Opslaan in Pocket
Share on whatsapp
Deel via WhatsApp
Share on email
Verstuur per e-mail

Schrijf je in op de #ZigZagHR-nieuwsbriefGerelateerde artikels.