Begin september lanceerden De Lijn, Antwerp Management School en Jobat een oproep aan organisaties om het charter Baanbrekende Werkgever te ondertekenen. Samen willen de initiatiefnemers de uitdagingen rond werkmobiliteit en hybride werken in Vlaanderen onder de aandacht brengen en aanpakken.
Het charter werd getekend door 113 organisaties. Heel wat kleine digitale bedrijven ondertekenden het charter, maar evenzeer grote Belgische werkgevers zoals Colruyt, Telenet, BASF en Janssen Pharmaceutica. Ook bij de grote steden is het charter populair. Zo ondertekenen zowel de stadsbesturen van Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven als Mechelen het charter.
“Wij staan op een kantelpunt. Sinds corona is de openheid naar groenere mobiliteit veel groter. We stellen ons ernstige vragen bij de bedrijfswagen die op vele momenten van de dag stilstaat. De bedrijfswagen is ook almaar minder een statussymbool. Steeds meer medewerkers komen met de fiets naar het werk. Daarvoor breiden we onze infrastructuur uit met meer douches en fietsparkings.”
Sven De Cremer – Compensation & Benefits Manager – Telenet
“Wij bieden sinds drie jaar fietsleasing aan en het succes is enorm. Een op de twee werknemers leaset bij ons een fiets. Dat is goed voor ongeveer 1.700 fietsen. In een jaar tijd hebben we een miljoen euro geïnvesteerd in fietsinfrastructuur om dat mee mogelijk te maken.”
Peter Sterckx – Facility Manager – BASF
“Je mag nog zo’n goede werkstrategie hebben. Als je bedrijfscultuur er niet meer op afgestemd is en je informele en formele cultuur niet meer met elkaar matchen, dan heb je als bedrijf een probleem. Fysiek contact op de werkvloer blijft nodig. We hebben allemaal behoefte aan een evenwicht om hybride werken in de toekomst efficiënt te laten verlopen.”
Rika Coppens – CEO – House of HR
Het charter Baanbrekende Werkgever bestaat uit drie pijlers:
- Minder onderweg
De beste manier om files en alle bijhorende stress en inefficiënties te minimaliseren is de verplaatsing vermijden. Meer info over deze pijler hier. - Slimmer en groener onderweg
De Baanbrekende Werkgever stimuleert actief milieuvriendelijke vervoersmodi zoals de (e-)fiets, de step, het openbaar vervoer of een combinatie van deze. Als hij toch voor de wagen kiest, moedigt hij de keuze voor de meest milieuvriendelijke wagens aan: hybride, elektrische en deelwagens. Meer info over deze pijler hier. - Mensgericht hybride werken
De Baanbrekende Werkgever streeft naar een mensgericht beleid. Daarin pakt hij de menselijke uitdagingen aan die gepaard gaan met hybride werken (= de combinatie van thuiswerken, werken op kantoor of telewerken op een derde locatie).
Raadpleeg de volledige lijst met 113 organisaties
Er werden de voorbije maanden ook ronde tafels georganiseerd en interviews afgenomen met enkele Baanbrekende Werkgevers. Hun kijk op mobiliteit en hybride werken lezen jullie hier