1 + 1 is zeker geen 3

In een nummer over welzijn kunnen we uiteraard niet buiten het belang van fysiek en mentaal welzijn om, maar in deze editie trekken we het thema open en met dit voorwoord gooi ik misschien zelfs een (paar) knuppel(s) in het hoenderhok.

Cijfers over ziekteverzuim en burn-outverschijnselen leverden de afgelopen jaren veel aandacht op in de media. Werken zou ziek maken, in die mate zelfs dat we geconfronteerd worden met een burn-outepidemie.

Is dat zo?

Natuurlijk wil ik de hoge werkdruk niet wegrelativeren, maar het is belangrijk dat we ons baseren op feitelijke informatie. Daarom nemen we in dit nummer – samen met Hans De Witte, arbeidspsycholoog aan de KU Leuven – de cijfers onder de loep.

Onder het mom van zelfzorg plooien we ons steeds meer terug op onszelf. Werken doen we, als het kan, liever alleen. Thuis, met de kat op schoot en de soep op het vuur. En hoewel we individueel ongetwijfeld productief zijn, leidt het op team- en zeker op bedrijfsniveau tot heel wat efficiëntieverlies en daardoor tot … verhoogde werkdruk.

In tijden van hybride werken en flexibilisering is de som van 1 + 1 in het beste geval 2, waarschijnlijk slechts 1,5, maar zeker geen 3.

Ook in het narratief dat de medewerker centraal staat en ons belangrijkste ‘kapitaal’ is, dreigen we een beetje door te schieten, in die mate dat we de klant vergeten. We hebben het over een nieuw psychologisch contract waarbij het welzijn van de medewerker centraal staat. Akkoord, maar niet als dat ten koste gaat van het welzijn (lees: productiviteit en omzet) van de organisatie. Want dan verliest iedereen.

In ons januarinummer brengen we samen met Wim Van Lancker (KU Leuven) in kaart hoe het gesteld is met armoede in ons land, want ook financiële zorgen knagen aan ons welzijn. Yamina Krossa, Managing Director Boost For Talents, en Gert Cielen, CEO Aurora, tonen alvast aan dat je de armoedecirkel wel degelijk kan doorbreken.

We kijken over het muurtje bij podcastmaker Jef Willem en je kan natuurlijk ook inspiratie tanken bij (Belgische) bedrijven: hoe Arvesta, Euroclear en Zorgbedrijf Meetjesland invulling geven aan de 5 pijlers van welzijn op het werk ontdek je deze maand in jouw favoriete HR-tijdschrift!

Lesley Arens

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER