#ZigZagHR Live: Outlook 2023 – Dit heb je gemist!

Een keer per kwartaal organiseren we #ZigZagHR Live, onze HR talkshow waarin Lesley Arens boeiende gasten uitnodigt op de kantoorboot in Gent, dé Hub voor HR. 30 mensen kunnen erbij zijn, de rest van de wereld kijkt mee via Youtube.

De grootste uitdagingen voor HR in 2023? Het juiste talent aantrekken en behouden; zorgen voor continuïteit in een steeds veranderende wereld; de kosten explosie onder controle houden en zorgen dat de juiste skills aanwezig zijn in de organisatie. Maar ook op gebied van welzijn op het werk en arbeidswetgeving belooft 2023 een uitdagend jaar te worden. Daarover hadden we het in de eerste #ZigZagHR Live van 2023.

+++

Lesley ging in gesprek met Olivier Wouters (Partner & venoot Claeys & Engels). Want als HR professional ben je ook maar best beslagen in alles wat te maken heeft met arbeidsrecht en sociale wetgeving. Maar we werden het afgelopen half jaar overspoeld door een ware tsunami aan nieuwe arbeidsrechtelijke wetten. De coronapandemie was al een zware periode voor HR, de energiecrisis en inflatie creëerden extra kopzorgen. Niemand stond te wachten op veel nieuwe regels. Bovendien missen sommige realiteitszin.

Wat verandert er op vlak van arbeidswetgeving in 2023?
De belangrijkste wijzigingen waar je als HR professional best rekening mee houdt – op een rijtje – op een half uur
👇

+++

Lesley ging ook in gesprek met Arne Coutteau, lead HR analytics bij Attentia.

Digitalisering staat steeds vaker en steeds hoger op de agenda bij HR. Dat blijkt ook uit de resultaten van de Attentia Digimatuurtest van 2022. Hoewel efficiëntie vooralsnog de belangrijkste drijfveer blijft, deze evolutie toont ook ontegensprekelijk aan dat steeds meer Belgische organisaties de stap zetten naar data gedreven HR op basis van HR analytics. Door systematisch data te verzamelen en te beheren ambiëren HR professionals impact te hebben op bedrijfsdoelstellingen.

Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren, zei Willem Elsschot. En dat gaat ook op voor HR. Want in de praktijk stellen zich nog wat uitdagingen: organisaties blijven zoekende naar data van hoge kwaliteit, lopen op tegen de hoge kosten om data te modelleren en blijven doorgaans ook steken in de descriptieve of beschrijvende fase.

Arne gelooft erin dat investeren in HR analytics vrij snel een positief effect kan hebben op de bedrijfsprestaties, door het analytisch probleem los te koppelen van de oplossing én door HR Analytics te kaderen in een Evidence Based HR benadering.

Een andere kijk op HR door HR Analytics en Evidence-based HR 👇

+++

Ongeacht de verandering of verbetering die we vanuit HR willen doorvoeren, we lijken de verantwoordelijkheid steeds weer en steeds meer bij de leidinggevenden te leggen. Nagenoeg elk HR probleem brengen we terug tot slecht leiderschap. En in onze zoektocht naar dé ultieme oplossing, krijgen leidinggevenden van de eerste lijn tot op het niveau van de directie steevast de voortrekkersrol toebedeeld. Ook als het gaat over welzijn, stress en burn-out.

Is dat wel terecht? En is dat wel constructief? Of zijn uitspraken zoals ‘het begint bij de leidinggevende’ en ‘walk the talk’ dooddoeners die ons misschien wel verhinderen om verder te kijken dan onze neus lang is?

In deze derde talk ging Lesley Arens op zoek naar antwoorden. We zetten daarvoor onze Evidence Based HR bril op. En weinigen zijn zo goed geplaatst daarvoor als Cédric Velghe, Managing Partner van The Vigor Unit.

Leidinggevenden, zijn het nu superhelden of superverspreiders? 👇

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER