#ZigZagHR Brainpickings: Sociale inspectie. In het hoofd van Bart Adriaens

Als HR professional dien je ook beslagen te zijn in sociaal recht en arbeidsrecht en daarom kruipen we één keer per maand in het hoofd van één van de vennoten of advocaten van Claeys & Engels, marktleider in België als het gaat over juridische HR-dienstverlening.

Deze keer zijn we te gast in het hoofd van Bart Adriaens, vennoot bij Claeys en Engels en dé referentie als het gaat over sociale inspectiediensten.

We schotelden hem deze vragen voor:

1) Er zijn een twintigtal verschillende sociale inspectiediensten in ons land, sommige federaal, sommige regionaal.

  • Wie zijn ze?
  • Wat doen ze?
  • En wat zoeken ze?

2) Er zijn dus verschillende soorten sociale inspectiediensten, met verschillende doelstellingen, wat zijn hun respectievelijke bevoegdheden?

3) Wat zijn de grote thema’s per sociale inspectiedienst die tot discussie kunnen leiden als een bedrijf controle krijgt?

4) Ieder bedrijf krijgt ooit de sociale inspectie op bezoek. En dat kan misschien best intimiderend zijn, zeker als het bezoek niet aangekondigd is. Een goede voorbereiding is het halve werk.

  • Hoe kunnen we ons zo goed mogelijk voorbereiden op een bezoek van de sociale inspectie?
  • Hoe verloopt zo’n onderzoek?
  • Je moet ook heel wat documenten kunnen voorleggen, welke documenten zijn dat dan?
  • Waar moet je als werkgever op letten als je werkt met zelfstandigen of met derdelanders.
  • De kans is reëel dat je personeel ook bevraagd wordt. (Hoe) Kan je hen daarop voorbereiden?
  • Hoe weet je zeker dat je volledig in orde bent met de sociale wetgeving?
  • Een bezoek is ook niet altijd aangekondigd? Zijn er dan ook razzia’s en flitscontroles? Is dat vooral in specifieke sectoren?

5) Stel dat er inbreuken worden vastgesteld, wat zijn de mogelijke sancties die opgelegd kunnen worden?

6) Naast de klassieke controles op de naleving van de arbeidswetten en de collectieve arbeidsovereenkomsten, kunnen bedrijven zich deze dagen ook verwachten aan specifieke checks van de opgelegde corona maatregelen. Wat zijn hier de belangrijkste aandachtspunten?

7) Tot slot, in bepaalde sectoren is het bijzonder moeilijk om personeel te vinden en daarom werken bedrijven met buitenlandse onderaannemers. Wat zijn hier de aandachtspunten en eventuele gevaren want dat lijkt me bijzonder complex?

Zo, nu ben je weer helemaal mee én voorbereid!

+++

Volgende week kruipen we in het hoofd van een leading lady in de Tech Industrie, Françoise Chombar. Zij is CEO van het beursgenoteerde Melexis dat geavanceerde halfgeleiders voor de automobielindustrie ontwerpt, ontwikkelt, test en verkoopt.

De voorbije 5 jaar heeft ze de vervrouwelijking in bedrijven en organisaties gepromoot via ‘Women on Board’. In 2016 won ze de Vlerick Award. In April 2018 kwam daar the ‘Global Price for Women Entrepreneurs’ bij. In datzelfde jaar werd zij door Datanews verkozen tot ‘ICT Personality of the year’ en werd de ‘Science Fellowship’ van de VUB aan haar toegekend.
Een vrouw in een mannenwereld, zonder technische opleiding, die wil begrijpen hoe dingen werken.
Ik leerde Françoise kennen als een ambitieuze warme en extreem belezen vrouw. Een gids ook voor veel ondernemers en vrouwen. Ze is voorzitter van het STEM-platform en ze heeft een behoorlijk uitgesproken visie over… Ze streeft naar een duurzame toekomst waarin diversiteit, inclusiviteit en technologie de belangrijkste schakels zijn.

Dat wil jij natuurlijk voor geen geld ter wereld missen!

Abonneer je dus zeker op deze podcast of op ons youtube kanaal.
Vond je deze podcast interessant, vertel het dan zeker verder!

And don’t forget: it’s a great time to be in HR!

Lees verder

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER