#ZigZagHR Actua Podcast September 2022

In deze HR Actua Podcast reeks van #ZigZagHR overvliegt Lesley Arens afwisselend met Frank Vander Sijpe en Jan Denys de arbeidsmarkt en de HR actualiteit. Eén aflevering per maand. Zo ben jij als HR professional op 30 minuten helemaal mee. Abonneer je op ons Youtube kanaal of volg #ZigZagHR Brainpickings op jouw favoriete podcast kanaal als je geen enkele aflevering wil missen.

Dit zijn de thema’s die aan bod komen in de #ZigZagHR Actua Podcast september 2022:

Studentenarbeid is onmisbaar geworden

Sinds 2000 doet Randstad onderzoek naar studentenarbeid en in die periode heeft Jan Denys de studentenarbeidsmarkt helemaal zien veranderen. Een beetje tegen de verwachting in is er dit jaar nog maar eens een record gevestigd.

72% van alle studenten hebben tijdens het schooljaar gewerkt. Studentenarbeid is onmisbaar geworden, aldus Jan Denys

💡 Je kan de studie hieronder raadplegen


Economische migratie

In mei verscheen het doctoraat van Dries Lens “Is labour migration hurting migrant labour?” Heel boeiend, aldus Jan Denys, al was het maar omdat het de aandacht vestigt op een onderbelicht fenomeen op onze arbeidsmarkt : detachering uit andere landen van de Europese Unie.

Aan de ene kant heeft België (en bij uitbreiding Europa) arbeidsmigratie nodig. Als gevolg van toenemende arbeidstekorten trekt België voortdurend arbeidskrachten aan afkomstig uit andere lidstaten en niet-EU-landen. Aan de andere kant heeft België echter al een aanzienlijke arbeidsreserve van werklozen en inactieven, van wie velen immigranten zijn.

Hoewel (arbeids)migratie dus cruciaal lijkt voor de Belgische arbeidsmarkt en samenleving, blijft de integratie van immigranten op de arbeidsmarkt een enorme uitdaging.

Hoewel België en andere Europese landen hun arbeidsmigratiebeleid vooral ontwierpen om hoogopgeleide werkkrachten aan te trekken in de ‘oorlog om talent’, is de realiteit dat er ook veel laag- en middengeschoolde arbeidsmigratie plaatsvindt, buiten het klassieke kanaal van de ‘arbeidskaarten’ om. In zijn doctoraat heeft Dries Lens het ook over het onderbelichte fenomeen van detachering, dat de Belgische en Europese arbeidsmarkten voorziet van zeer grote aantallen tijdelijke arbeidskrachten die wettelijk geen deel uitmaken van de arbeidsmarkt, maar die niettemin onmisbaar zijn in specifieke sectoren van de economie.

Als we detachering beschouwen als een onderdeel van het migratielandschap, vindt er veel meer arbeidsinstroom plaats dan doorgaans wordt aangenomen

Interregionale mobiliteit

Bij de mogelijke oplossingen om de werkzaamheidsgraad te verhogen komt regelmatig ook interregionale mobiliteit naar voor. Jan Denys is eerder sceptisch. In ‘Het verdriet van de Belgische arbeidsmarkt’ bleek ook dat de interregionale mobiliteit tussen 2006 en 2015 gedaald is.

Sinds 2015 werd enige vooruitgang gemaakt maar op langere termijn blijft de vraag of dit veel zal uitmaken voor het bereiken van de verhoopte 80%.

Onderzoek van de maand: VDAB Schoolverlatersstudie

Traditioneel wordt de schoolverlaterstudie van de VDAB gepubliceerd op het einde van het schooljaar. Dit jaar was het opnieuw een bijzonder boeiende studie., aldus Jan Denys. Het aandeel werkloze schoolverlaters bedraagt nu 6.6 % (slaat op jaar 2021). Het jaar voordien was dit nog 10.1 (coronajaar) maar in 2019 was dit 8.9 (ook al hoogconjunctuur). Dat was toen ook al laagterecord van de voorbije 20 jaar.

Dat daar nu nog eens vlot 2.3 pp lager wordt gegaan is zondermeer historisch, dixit Jan Denys

We zien hier dus de eerste generatie schoolverlaters in ongeveer een halve eeuw op de arbeidsmarkt komen die geen werkloosheid kennen.

💡 Je kan de studie hieronder raadplegen

Cijfer van de maand: Werkzaamheid – Vlaanderen heeft nog veel werk aan werk


Boek van de maand: Work of the future, (David Autor)

9781119870951


Uitspraak van de maand: W Schaufeli “Burn-out is een moderniteitsziekte”

Burn-out behoort tot de zeitgeist, maar is eigenlijk best al oud, aldus professor Schaufeli: Allerlei ­sociaal-economische en -culturele veranderingen van de voorbije ­decennia hebben een voedingsbodem voor burn-out gecreëerd.

Vandaag zijn dat sociale media, het internet en de 24 uurseconomie met hyperefficiëntie. Destijds zat je in de overgang van de agrarische naar de industriële samenleving en nu in een transitie van een diensten- naar een digitale economie. Dat gaat gepaard met nieuwe, belastende prikkels die psychische klachten kunnen veroorzaken.

Bron: De Standaard

+++

>> Heb jij een vraag voor Frank Vander Sijpe, Jan Denys of Lesley Arens?
>> Stuur dan zeker een mailtje naar [email protected] en misschien komt jouw vraag volgende maand aan bod!

Logo randstad

Bekijk of beluister onze podcasts op

Ook interessant

BEKIJK OF BELUISTER MEER