• >
  • #ZigZagHR Actua Podcast April 2022

#ZigZagHR Actua Podcast April 2022

In deze nieuwe podcast reeks van #ZigZagHR overvliegt Lesley Arens afwisselend met Frank Vander Sijpe en Jan Denys de arbeidsmarkt en de HR actualiteit. Eén aflevering per maand. Zo ben jij als HR professional op 30 minuten helemaal mee. Abonneer je op ons Youtube kanaal of volg #ZigZagHR Brainpickings op jouw favoriete podcast kanaal als je geen enkele aflevering wil missen.

Dit zijn de thema’s die aan bod kwamen in de #ZigZagHR Actua Podcast april 2022:

De nieuwe Arbeidsdeal: Too little, too late (?) – 01:45 > 05:05

Met de arbeidsdeal bevestigt de federale regering haar ambitie om de werkzaamheidsgraad tegen 2030 te verhogen tot 80 %. Het doel is helder en concreet: 80 % van de bevolking die de leeftijd heeft om te kunnen werken, moet dat ook doen. Maar hoe we daar gaan geraken, dat is een ander paar mouwen. Opgewarmde kost volgens sommigen en weinig revolutionair, of ook nog ‘het akkoord van de gemiste kansen’, maar je kan er op zich natuurlijk niet tegen zijn.

Too little too late, volgens Frank Vander Sijpe. De arbeidsdeal is (alweer) een Belgisch compromis en biedt geen oplossingen voor de vele ondernemingen die schreeuwen om talent.

Telewerk na de coronapandemie: Op zoek naar een nieuw evenwicht – 05:05 > 14:12

“We moeten het terrein scannen vooraleer we als bedrijf maatregelen nemen. Niet iedereen is gelijk. Weet dat regelruimte een buffer is tegen stress (Karasek). Werkgevers voeren best een flexibel telewerkbeleid dat ruimte laat voor de  individuele werknemer én het team.”

💡LEESTIP: In 2017 schreef Frank Vander Sijpe samen met Frederik Anseel, David Ducheyne en Lien Vossaert “Personaliseren van werk. Mythes en feiten”. Daarin bundelden ze nieuwe ideeën voor werk in de 21ste eeuw. Dit boek vloeit voort uit de Securex-leerstoel ‘Working in the 21st Century: Creating Business Results through Personalized Organisation aan de UGent’ (2013-2017). Het leest als een uitnodiging voor elke bedrijfsleider en HR-verantwoordelijke om ‘werk’ persoonlijker in te vullen. “De nieuwe wereld van werk gaat over i-deals, jobcrafting, tijds- en plaatsonafhankelijk werken, anders feedback geven en verlonen, anders leren en een ander soort loopbanen. Zo veel mogelijk mensen zo lang mogelijk aan het werk houden lukt enkel als werknemers hun werk mogen personaliseren. Organisaties die aantrekkelijk willen blijven, vernieuwen hun kijk op de invulling van werk. Ze ontwerpen de jobs niet voor, maar samen met hun medewerkers.”

De zin (of onzin ?) van tijdsregistratie in tijden van telewerk – 14:12 > 19:50

“Als werkgever ben je verplicht om een objectief, betrouwbaar en toegankelijk systeem op te zetten dat de dagelijks gepresteerde uren van al je medewerkers registreert. In een kenniseconomie is tijd en aanwezigheid echter een slechte indicator voor productiviteit. En hoe ga je dat doen als mensen thuiswerken? Het arbeidscontract van vroeger is gebaseerd op wederzijds wantrouwen. Het is beter om flexibel om te gaan met standaard arbeidstijden en de verantwoordelijkheid (gedeeltelijk) bij medewerkers te leggen. Dit is een enorme werf die al te lang aansleept en daardoor steeds complexer wordt om aan te pakken.”

💡 TIP: Meer artikels over tijdsregistratie en telewerk

Personeelsverloop in België op absoluut dieptepunt – 19:50 > 25:02

Geen sprake van een ‘Great Resignation’ in ons land, want het personeelsverloop bleef ook vorig jaar (voor het tiende jaar op rij) dalen en bereikte zelfs een historisch laagtepunt met slechts 8,1% verloop. Dat blijkt uit onderzoek van Securex. Het aantal werknemers die vrijwillig ontslag namen, bleef vorig jaar tegenover 2020 stabiel rond ongeveer 5%.

💡 Meer lezen:

Professionalisering van het HR-beleid in KMO’s – 25:02 > 28:40

Tevreden, gezonde en goed presterende werknemers. Dat wil ook elke KMO. Maar hoe werf je de medewerker met het juiste profiel aan? Hoe hou je hem of haar aan boord en hoe teken je een loopbaan uit die aantrekkelijk blijft? Met een grootschalig onderzoek, de HR-scan, willen Securex, HOGENT, UGent en de KU Leuven alle factoren die te maken hebben met HR-beleid in kaart brengen. Elke organisatie zet hiervoor zijn eigen waaier aan instrumenten en procedures in. Maar alles kan altijd beter.

Daarom willen ze zo veel mogelijk kmo’s bij dit onderzoek betrekken. Met de verzamelde data ontwikkelen ze een tool waarmee kmo’s hun eigen HR-beleid kunnen optimaliseren. Elke kmo met 10 tot 250 medewerkers kan gratis deelnemen. Je vult samen met minstens 30% van je medewerkers een vragenlijst in. In ruil voor +/- 45 minuten van je tijd, ontvang je een persoonlijk rapport met advies.

💡 Meer lezen: Waarom de HR-scan een gamechanger is voor je KMO
💡 Deelnemen aan de HR-scan

Drie boeken om te (her)lezen? 28:40 > 31:24

📚 Het Hybride Werken: een Manifest – Isabelle De Clercq

Een hebbeding, mooi vormgegeven boekje dat net niet in je broekzak past en dat je in één ruk kan uitlezen. Hoewel Isabel hoopt dat je dit boek net niet in één ruk uitleest: “Lees een suggestie. Sla het boek dicht. Laat de woorden even nazinderen.”

📚 Le paradis du consommateur est devenu l’enfer du travailleur – Denis Pennel

In dit essay deelt Denis Pennel hoe hij de arbeidsmarkt en samenleving post Corona ziet. Arbeid moet anders georganiseerd worden, zegt hij. Ons tijdperk heeft een dictatuur gecreëerd met de consument als koning.

📚 De strijd om talent – Employer Branding in theorie en praktijk – Eveline Schollaert, Greet Van Hoye, Bart Van Theemsche & Gerd Jacobs

Als je het juiste talent wil aantrekken voor je organisatie, dan heb je nood aan gefundeerde inzichten over hoe je jezelf als werkgever aantrekkelijk kan maken én kan onderscheiden van de rest. In de praktijk nemen organisaties hierover vaak beslissingen uit de losse pols en op basis van intuïtie. Nochtans reikt het wetenschappelijk onderzoek over employer branding heel wat bruikbare tips aan. De auteurs overbruggen met dit boek de kloof tussen onderzoek en praktijk, en vullen hun evidencebased aanpak aan met inspirerende voorbeelden en best practices uit het werkveld.

Uitspraak van de maand – 31:24 > 34:02

“Iemand die zijn job loslaat, kan financieel misschien een stap achteruitzetten om er vijf vooruit te zetten op vlak van zingeving” door Ans De Vos (Bron: De Morgen)

+++

Heb jij een vraag voor Frank Vander Sijpe, Jan Denys of Lesley Arens?
Stuur dan zeker een mailtje naar info@zigzaghr.be en misschien komt jouw vraag volgende maand aan bod!

Deel via Facebook
Deel via Twitter
Deel via LinkedIn
Opslaan in Pocket
Deel via WhatsApp
Verstuur per e-mail

Schrijf je in op de #ZigZagHR-nieuwsbrief

Waarom abonneren

  • Verdiep jouw HR-kennis & verbreed jouw blik op de wereld
  • Iedere maand een HR thema in de kijker
  • Online toegang tot het HR archief
Aanrader

© 2022 Alle rechten voorbehouden. Website gemaakt door Kreatix. In opdracht van LICEU BVBA

#ZigZagHR