Zelfstandige gelukkiger op het werk dan werknemer

7 op de 10 zelfstandigen die eerst werknemer waren, zijn nu gelukkiger dan toen ze nog in loondienst werkten. Dat blijkt uit de Startersbarometer van hr-dienstenbedrijf Acerta die tweejaarlijks meer dan 1.000 zelfstandigen bevraagt die sinds anderhalf jaar geleden gestart zijn. Een derde van de zelfstandigen geeft aan nu zelfs veel gelukkiger te zijn nu dan in dienst bij een werkgever. Toch kampt 58 % van de startende zelfstandigen met stress door zijn/haar job. Dat is wel een opmerkelijke daling in vergelijking met 2020, toen nog 72 % aangaf stress te ervaren.

Veel werkende Belgen hebben tijdens de coronacrisis over een carrièreswitch nagedacht. Maar zeker in tijden van economische onzekerheid was de overstap voor veel werknemers in loondienst naar het zelfstandigenstatuut, niet evident. Wie de sprong toch maakte, beklaagt het zich niet, zo blijkt. Bijna zeven op de tien startende zelfstandigen (69 %) zegt nu (veel) gelukkiger te zijn als zelfstandige dan als werknemer in loondienst. Nog eens 24 % is even gelukkig als zelfstandige dan als werknemer.

Katrien Jonckheer, experte bij Acerta Starters & Zelfstandigen: “Wat vooral opvalt is dat liefst een derde van de zelfstandigen (33 %) véél gelukkiger is dan toen ze nog werknemer waren. In 2020 was dat maar 18 %. Het statuut van zelfstandige in hoofdberoep blijkt voor meer mensen meer uitgesproken de juiste stap te zijn. Dat betekent evenwel niet dat we best met z’n allen zelfstandige worden, maar voor wie de kriebel voelt om als aan de slag te gaan, is dat vaak de juiste carrièrekeuze.”

Stressniveau zelfstandigen lager dan tijdens corona

Alle begin blijft uiteraard spannend en stressvol. Zo’n 58 % van de starters ervaart stress door zijn/haar job. Niet alleen het starten van een onderneming speelt daarbij een rol, ook de huidige economische context.

32 % geeft aan dat de schaarste aan materialen in de wereld een uitdaging vormt voor hun zaak en bijna één op de vijf (19,3 %) zegt dat de oorlog in Oekraïne onzekerheid creëert. Toch blijkt het stressniveau van zelfstandigen in 2022 nagenoeg terug gezakt tot het niveau van vóór corona. Tijdens corona in 2020 had 72 % van de startende zelfstandigen in redelijke tot hoge mate stress, net voor corona was dat 52 %. Volgens 28,6 % van de starters heeft de coronacrisis nieuwe opportuniteiten blootgelegd.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER