Working 9 to 5 definitief voorbij?

De ooit traditionele 9-5-werkdag is niet langer een realiteit voor miljoenen werknemers. Uit onderzoek door IWG, ‘s werelds grootste aanbieder van flexibele kantooroplossingen en moederbedrijf van Spaces en Regus, onder meer dan 2.000 Britten blijkt dat driekwart van de hybride werknemers hun eigen werktijden kiest. Twee derde (64%) zegt daardoor nu zelden een dag van 9-tot-5 te werken. De werkdag vroeg beginnen lijkt daarmee steeds populairder te worden.

Vroeg pieken is productiever

Als gevolg van hybride werken, waarbij werknemers hun tijd verdelen tussen werken op een lokale werkplek, het hoofdkantoor en thuis, heeft ruim vier op de vijf (83%) werknemers meer vrijheid om hun eigen tijd in te delen. Als gevolg daarvan kiezen miljoenen kantoormedewerkers ervoor om hun dag vroeger of later te beginnen om te profiteren van de uren waarop ze het meest productief zijn. Vroeg beginnen is voor velen de norm geworden: 43% begint de dag tegenwoordig om 08.00 uur of nog eerder omdat woon-werkverkeer is afgenomen. Een op de vijf kiest er ook voor om later te werken: 19% logt om 18.30 uur of later uit.

Gemiddeld werken hybride werknemers een uur minder per week dan wanneer ze vijf dagen per week op een hoofdkantoor zouden werken. Hierdoor ontstaat een betere balans tussen werk en privé. Ook al kiezen velen ervoor om de werkdag vroeger te beginnen of juist af te sluiten; ze werken daardoor niet langer en zien hun productiviteit toenemen. Het meest recente academische onderzoek toont zelfs aan dat meer flexibiliteit leidt tot een productiviteitsstijging van 4%.

Voor 70% van de hybride werknemers zorgt vaker dichter bij huis werken ervoor dat ze hun werktijden beter kunnen aanpassen aan hun levensstijl. Zo zegt 75% dat de tijd die normaal werd gespendeerd aan woon-werkverkeer nu wordt gebruikt voor zinvolle taken, zoals sporten of meer tijd doorbrengen met het gezin.

Mark Dixon, CEO van IWG, licht toe:

“Dit onderzoek laat zien dat werknemers dankzij hybride werken hun werkdag veel flexibeler kunnen indelen. Op die manier kan hybride werken bijdragen aan een gelukkiger leven. Het is bovendien een win-win situatie voor bedrijven: ze kunnen besparen op traditionele kantoorruimte en het stelt hen in staat om het beste talent aan te nemen. Werknemers die niet meer dagelijks de onproductieve reis naar kantoor hoeven afleggen, waar ze bovendien werk uitvoeren dat ze dichter bij huis ook kunnen doen, is de grootste stimulans – niet alleen voor prestaties en productiviteit, maar ook voor het geluk van werknemers”.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER