Wanneer tijd evenveel waard wordt als geld

Het Nederlandse softwarebedrijf AFAS, dat bedrijven voorziet van programma’s voor boekhouding en loonadministratie, voert als eerste groot privébedrijf de vierdaagse werkweek in met behoud van loon voor al zijn medewerkers in de lage landen. Iedereen bij AFAS krijgt een betaalde ‘ontwikkeldag’ op vrijdag, de dag dat de deuren van het kantoor gesloten blijven. Op 1 januari 2025 begint in Nederland een proefperiode met de 650 medewerkers. Snel daarna volgt België, waar AFAS 50 werknemers heeft. Group S zorgde mee voor het hr-technische advies voor dit verhaal. Het bedrijf ziet meerdere trends die welzijn op het werk willen bevorderen, en bedrijven die daarvoor verder willen gaan dan de klassieke extralegale voordelen.

De covidpandemie heeft de prioriteiten van werknemers ferm door elkaar geschud. De daaropvolgende energiecrisis en verhoogde inflatie lijken dat alleen maar steviger te hebben verankerd. De prioriteit is sindsdien niet noodzakelijkerwijs een zwaarder loonpakket.
Het salaris blijft een grote drijfveer om een bepaalde job te behouden of voor een nieuwe te kiezen. Maar een job die werknemers in staat stelt om een balans te ontwikkelen die op lange termijn gezond blijft, voorkomt dat ze gebukt gaan onder stress en ongezonde praktijken of dat ze in een crash-and-burn-situatie terechtkomen.

In die context zien ze bij Group S drie grote drijfveren die voor werkgevers steeds steviger doorwegen:

War for Talent

Op een krappe arbeidsmarkt kan een werkgever talent aantrekken en behouden door in te zetten op een gezonde work-life-balance. Iets wat zeker hoog op het verlanglijstje staat van opgeleide werkkrachten die op zoek zijn naar een passende werkgever.

‘Werkgevers moeten steeds creatiever zijn in de manier waarop ze personeel aantrekken en behouden, omdat de stijging van de salarissen geen gelijke tred houdt met de inflatie. En hoewel sommige bedrijven meer willen betalen, ziet men dat dat deze aanpak op zichzelf waarschijnlijk niet voldoende is. Werkgevers die een breed scala aan aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden bieden, hebben een grotere kans om te winnen in de oorlog om talent in een steeds kleiner wordende pool van geschoold personeel’.

Brent Delien, Payroll Advisor bij Group S
group s min

Het menselijke aspect

Niet alles draait om steeds meer omzet draaien, altijd maar productiever worden,… en al zeker niet als dat ten koste gaat van arbeidsvreugde of het algemeen welbevinden van de werknemer. AFAS geeft hier heel duidelijk een signaal dat een gelukkige werknemer ontzettend belangrijk is voor het bedrijf.

‘Een gelukkige medewerker presteert ook gewoon beter en gaat veel beter dat klantencontact aan’, vertelt Machiel den Dekker, CEO bij AFAS Software. ‘Het is deze klantenervaring, samen met een uitstekend product, die er volgens mij voor gaat zorgen dat het bedrijf zal blijven groeien.’

DSC 5742 3

Waarom zou het niet lukken?

Een vierdaagse werkweek is zeker niet voor iedereen weggelegd. Zo’n beleid invoeren enkel omdat het een leuk of vooruitstrevend idee is, is vanzelfsprekend onvoldoende. Als de operationele machinerie achter een bedrijf het niet kan ondersteunen, dan werkt het evenmin.
In die zin moet een dergelijk beleid zowel operationeel als bedrijfscultureel op elkaar zijn afgestemd. Het blijft het een weloverwogen, beredeneerde gok. Niemand kan op voorhand voorspellen wat alle gevolgen zullen zijn op elk gebied: de manier van werken, het personeelsbestand, de klantenervaring of de groei,…, maar er zijn ondernemingen die die stap durven zetten.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER