Waarom de beste HR geen HR meer is, maar misschien wel een vakantiebegeleider?

Eindelijk, de zomervakantie is in aantocht! Kijk jij er ook zo naar uit om je even helemaal te ontspannen in de handen van professionele vakantiebegeleiders? Hun belangrijkste zorg is het welzijn van ons, de vakantiegangers. Nu HR meer en meer draait om beleving, kunnen we misschien nog wel iets leren van hen.

Allereerst blijkt het meestal om jonge mensen te gaan. Een leven in een mooi resort in de zon of op de skipistes valt nu eenmaal moeilijk te combineren met een gezinsleven. Vaak geven vakantiebegeleiders er dan ook de brui aan als ze de dertig naderen.

Wat daarnaast opvalt, is dat zij multi-inzetbaar zijn. De tennisleraar staat over de middag achter het dessertbuffet, de kinderverzorgster is de wekelijkse quizmaster en de yoga-instructeur maakt cocktails tijdens het happy hour. Allemaal voeren ze een nummer op tijdens de variétéshows die ‘s avonds de revue passeren: goochelaar, danser, zanger, acrobaat, … Je zet als vakantiebegeleider maar best je podiumvrees opzij.

Om alles vlot te laten verlopen, volgen ze een strak werkschema. Van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat zijn ze in de weer. Daarnaast wuiven ze vertrekkende vakantiegangers uit, en verwelkomen ze alweer een nieuwe groep uitgebluste kantoorslaven met hun kroost.

Glimlachen is verplicht, ook als het ze eens tegenzit of als de vakantiegangers onmogelijke eisen stellen. Hun persoonlijk welzijn moet plaatsmaken voor dat van de klant, die altijd gelijk heeft en hopelijk volgend jaar terugkomt om zijn zuurverdiende centen opnieuw in hetzelfde resort uit te geven.

Van die klantvriendelijkheid kunnen wij bij HR nog iets leren, maar niet ten koste van onze eigen (mentale) gezondheid. Dankzij multi-inzetbaarheid kunnen ook wij aan alle noden van onze medewerkers voldoen, maar ook daar zie ik limieten die we best niet overschrijden. Wel geloof ik dat HR wat vaker de schijnwerpers mag opzoeken. Weten hoe we een publiek kunnen boeien met ons verhaal kan ons extra credibiliteit opleveren.

Geniet van je vakantie en wees vriendelijk tegenover vakantiebegeleiders. Tot in september!

Christophe Vanden Eede is Global Head of Talent Management bij bpost Group International. Hij zoekt elke maand inspiratie voor HR-professionals vanuit andere profielen.

CCaroline Dupont Photography 220909nr102109 ING Christophe Vanden Eede voorkeur min scaled e1675625210286

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER