Waarom de beste HR geen HR meer is, maar misschien wel een leraar?

Christophe Vanden Eede is Global Head of Talent Management bij bpost Group International. Hij zoekt elke maand inspiratie voor HR-professionals door ‘over het muurtje te kijken’.

Het is alweer september, de maand van de traantjes aan de schoolpoort en het weerzien met klaskameraden. Leraren krijgen een verse lading jongeren onder hun hoede om hen verder te laten groeien tot volwassendom. Als HR-professionals detecteren ook wij sterktes en opleidingsnoden, ondersteunen we werknemers die persoonlijke vaardigheden ontwikkelen en stomen we hen klaar voor toekomsten allerhande. Eigenlijk zijn we als HR dagelijks bezig met het doen groeien van onze medewerkers. Wat kunnen wij leren van deze idealisten?

Leerkracht word je niet zomaar….

Naast technische kennis zijn ze geschoold in de pedagogiek. Doorheen hun carrière scholen ze zich bij om steeds beter te worden. Tot soms grote wanhoop van de werkende mama’s en papa’s nemen ze hiervoor elk jaar enkele pedagogische studiedagen om bewust aan hun eigen vaardigheden te werken.

Deze inzichten passen ze dan toe in hun dagelijkse werk…

De tijd dat ze voor de klas kennis debiteerden en via lijfstraffen hun studenten aanzetten tot het juist reproduceren ervan is gelukkig al lang verleden tijd. Nu zetten ze in op zoekopdrachten en projectwerk. Als leerkracht leer je niet meer gewoon aan, je helpt om eruit te halen wat er al in zit. Studenten die meer ondersteuning of net uitdaging nodig hebben, krijgen extra aandacht.

Werknemers kijken soms jaloers naar de vele vakantiedagen waar leraren van genieten en het beperkt aantal lesuren dat ze dienen te presteren. Dit alles is echter in functie van de leerling. Nieuwe kennis opdoen vergt mentale energie, die je enkel kan opbrengen indien je je geest rust kan geven. Als organisaties zijn we dat misschien uit het oog verloren. En vergis je niet, veel leraren werken ook avonden en weekenden door om lessen voor te bereiden, testen te verbeteren en dossiers voor te bereiden.

Ook als HR is het belangrijk dat we blijven bijleren over ons vakgebied!

Het lijkt me dat we hier vaak bewuster moeten kiezen welke HR-structuur het beste past bij de visie en strategie die we nastreven. Tenslotte geloof ik er rotsvast in dat we dankzij nieuwe technologie onze medewerkers een meer geïndividualiseerde ondersteuning kunnen bieden.

Tot volgende maand!

Christophe Vanden Eede 1 min 1

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER