Werkdruk doet niet van job veranderen. Jobinhoud wel

Met ‘dag van de arbeid’ voor de deur, deelt HR-dienstverlener Asap de resultaten van hun onderzoek naar de werktevredenheid bij de Belgen. Daaruit blijkt dat ongeveer 75% zich goed voelt op de werkvloer. Toch zijn er duidelijke verschillen tussen bedienden en arbeiders, tijdelijke en vaste medewerkers, Walen en Vlamingen. Ook een opmerkelijke bevinding: werkdruk is géén reden om van job te veranderen.

Asap polste bij 1.400 Belgen naar de werktevredenheid, de werkdruk en de waardering op het werk. De resultaten geven een goed beeld van de algemene tevredenheid op de werkvloer, zeker nu ook nieuwe werkvormen (zoals telewerken) het professionele leven in een andere plooi hebben gelegd. Enkele resultaten:

Driekwart is tevreden over zijn job

Zo’n 75% van de Belgen voelt zich goed op de werkvloer. Daarbij geven zeven op de tien werknemers aan een goede relatie te hebben met hun baas en zichzelf te kunnen zijn op het werk. 8% van de Belgen geeft aan helemaal niet zichzelf te kunnen zijn, en daarbij scoren werknemers in de bankensector het laagst vergeleken met andere sectoren.

Ruim zes op de tien vinden dat hun job (heel) goed bij hen past én voldoende uitdaging biedt. Voor het merendeel zit ook de werksfeer onder collega’s goed (65% goed t.o.v. 15% niet goed), net als de balans tussen werk en privé (56% goed ten opzichte van 18% niet goed).

Ann Boterman, Business Director bij Asap HR Group:

“Deze resultaten bevestigen de impact van een positieve bedrijfscultuur op het welzijn van werknemers. Daarin is het belang van openheid en wederzijds respect niet te onderschatten. We bewegen naar een cultuur waarin werknemers zowel een uitdagende baan nastreven als een gezonde balans tussen werk en privé. Het onderzoek laat alvast zien dat heel wat Belgen tevreden zijn, al is er zeker nog ruimte voor verbetering.”

Belangrijkste reden om van werk te veranderen: de jobinhoud

Een op de drie Belgen overweegt om van werk te veranderen bij betere voorwaarden. Daarbij kijken we vooral naar de jobinhoud, het loon en de doorgroeimogelijkheden. Werkdruk speelt een veel minder grote rol: zes op de tien respondenten geven een te hoge werkdruk pas als achtste en laatste reden aan om van job te veranderen (na ook nog sfeer, waardering, afstand tot het werk en de balans tussen werk en privé). Overigens klagen gemiddeld meer Vlamingen over de werkdruk dan Walen (22% vs. 16%).

Arbeiders zijn gelukkiger op het werk dan bedienden

Niet gewoon tevreden maar echt héél gelukkig op het werk? Dat geldt voor 40% van de arbeiders, in vergelijking tot 32% van de bedienden. Ook heeft minder dan één op de tien arbeiders last van een te hoge werkdruk (8% vs. 11% bedienden) én voelen arbeiders zich sneller en meer gewaardeerd op de vloer (37% voelt zich zeer sterk gewaardeerd ten opzichte van 27% bedienden).

Het onderzoek van Asap legt ook verschillen bloot tussen tijdelijke en vaste medewerkers. Zo scoren werknemers met een tijdelijk contract vrijwel over de hele lijn beter: ze ervaren meer waardering (56% vs. 51%), minder werkdruk (60% vs. 48%), een betere balans tussen werk en privé (59% vs. 51%), meer leermogelijkheden (59% vs. 51%) én ze zijn gelukkiger (57% vs. 54%).

Ann Boterman:

“Dat arbeiders zich gemiddeld gelukkiger voelen op het werk, enerzijds meer waardering en anderzijds minder werkdruk ervaren dan bedienden, is terug te brengen tot hun unieke werkregime en jobcultuur. De hogere tevredenheid onder werknemers met een tijdelijk contract toont dan weer aan hoe flexibiliteit en leermogelijkheden sleutelfactoren zijn voor werkgeluk. Het is belangrijk om de verschillende noden van je medewerkers te kennen en te ondersteunen, los van werkstatuut, contractvorm of functieprofiel binnen een bedrijf. Zo kunnen gerichte opleidingen op maat bijvoorbeeld bijdragen aan meer werkgeluk.”

Kwart werknemers heel tevreden over loon

Wat het loon betreft, is ruim de helft van de werknemers (54%) tevreden, onder wie een kwart zeer tevreden (27%). Amper één op de tien (9%) is echt niet te spreken over zijn loon. Vlaams-Brabanders zijn in het algemeen het minst tevreden over hun loonpakket – wat enigszins verrassend is gezien de nabijheid tot Brussel.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER