Federgon presenteert de resultaten van het eerste grootschalige, longitudinaal onderzoek naar de rol van uitzendwerk in de loopbaan van werknemers in België. Het onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met HIVA-KULeuven, volgt loopbanen op over een periode van negen jaren en biedt een diepgaand inzicht in de dynamiek en impact van uitzendwerk op de arbeidsmarkt.
In opdracht van Federgon bestudeerde HIVA tot welke verschillende loopbaantrajecten een job in de uitzendsector kan bijdragen. Aan de hand van administratieve gegevens over een periode tot wel negen jaar is het mogelijk om grondige inzichten te verwerven in de impact van uitzendarbeid op het loopbaanverloop van werknemers. Hiermee wordt voor de eerste keer in de geschiedenis van de Belgische arbeidsmarkt de rol van uitzendwerk op loopbanen grondig op de kaart gezet.
De vaststellingen uit het onderzoek verfijnen, bevestigen en vervolledigen de bestaande kennis over het belang van de uitzendsector voor de dynamiek op de Belgische arbeidsmarkt. Uitzendarbeid is goed voor ‘slechts’ 3% van het aantal jobs in onze economie. Toch werken elk jaar meer dan 700.000 mensen als uitzendkracht, elk met een eigen motief en een eigen verwachting. Deze cijfers bewijzen dat uitzendarbeid belangrijk is voor een mobiele, dynamische arbeidsmarkt. Dit uitgebreide academisch onderzoek onderbouwt de rol en de plaats die uitzendarbeid inneemt in de loopbanen van mensen.
Belangrijkste bevindingen:
Uit het onderzoek komen drie centrale inzichten naar voren die telkens een ander licht werpen op de rol die uitzendwerk speelt op de arbeidsmarkt en in de loopbaan van werknemers:
Uitzendwerk zet aan het werk
a. 72% van de uitzendkrachten blijft gedurende vijf jaar na aanwerving aan het werk;
b. 69,4% stroomt door naar een voltijdse of deeltijdse job buiten de uitzendsector of start een zelfstandige activiteit;
c. Slechts 2,8% blijft langdurig in de uitzendsector zelf tewerkgesteld.
Loopbanen zijn pad-afhankelijk, maar niet deterministisch
a. Uitzendwerk biedt kansen aan kansarmere profielen om door te stromen naar langdurige tewerkstelling
b. De voorgeschiedenis van een werknemer is niet allesbepalend voor de toekomstige loopbaan. Op deze manier draagt uitzendarbeid actief bij aan meer inclusie op onze arbeidsmarkt.
Uitzendwerk als motor voor werk-naar-werk transities
a. Meer dan 25% van de uitzendkrachten gebruikt de uitzendsector als transitiekanaal om van job te veranderen.
Paul Verschueren, Research & Economic Affairs Director bij Federgon, licht toe:
“Dit uitgebreide academische onderzoek onderbouwt de cruciale rol van uitzendarbeid in de loopbanen van werknemers. De inzichten tonen aan dat uitzendarbeid niet alleen een startpunt is, maar ook een draaischijf op de arbeidsmarkt. Het biedt kansen voor niet-werkenden en kansarme profielen om langdurig aan het werk te geraken en fungeert als een belangrijk transitiekanaal voor werknemers.”
Je kan het volledige onderzoek hieronder lezen en downloaden