The best employees have side hustles.

De context van vandaag stelt ons als individu voor nieuwe uitdagingen en mogelijkheden. Hoe we in het leven staan, hoe we (willen) werken en hoe we leven en werk op elkaar proberen af te stemmen is aan het veranderen. Het klassieke werknemersstatuut beantwoordt niet meer voor iedereen aan deze nieuwe context en steeds meer professionals maken de sprong naar freelancing.

In het derde hoofdstuk van #ZigZagHR hebben Lisbeth en ik het over hoe onze workforce in deze nieuwe context aan het evolueren is naar een #ZigZagHR-Workforce, hoe gedifferentieerd en hybride die workforce is en we halen ook aan wat de consequenties daarvan zijn voor HR.

We pretenderen niet dat het vaste contract van onbepaalde duur zal verdwijnen en we beweren evenmin dat iedereen freelancer wil of moet worden, maar we zien wel een evolutie richting caleidoscopische loopbanen of #ZigZagHR-loopbanen zoals wij ze graag noemen en we stellen vast dat in deze nieuwe realiteit ‘generation flux’ de lead neemt.

Met generation flux bedoelen we multi-getalenteerde professionals die constant hun loopbaan rekalibreren en die kicken op complexiteit. Dit is een groeiende groep van ambitieuze en vaak heel waardengedreven professionals die een grote meerwaarde kunnen zijn voor organisaties als het gaat om innovatie en change maar die zich minder makkelijk laten managen.

Het is jammer om vast te stellen dat organisaties het moeilijk hebben met deze mondige community van professionals die niet alleen authenticiteit en zingeving verwachten maar ook flexibiliteit inzake keuzemogelijkheden als het gaat over waar en wanneer er gewerkt wordt, maar ook op het vlak van jobinhoud en loon.

En daar gaat dit artikel ‘The best employees have side hustles’ over.

Je herkent dit profiel van professionals – wij noemen ze #ZigZagHR-Rebels – doorgaans aan het feit dat ze naast hun job nog (minstens één) andere activiteit hebben, soms als ondernemer, maar niet noodzakelijk.

#ZigZagHR-Rebels werken niet aan 100% maar aan 150%: 100% geven ze aan het bedrijf waar ze aan de slag zijn en de overige 50% zetten ze in voor hun andere activiteiten. Bovendien inspireren ze door hun mindset ook andere teamleden om ondernemend te zijn en ‘groots te dromen en te denken’.

Het is allesbehalve evident om dit type van professionals aan te sturen: ze zijn niet makkelijk te managen en stellen alles kritisch in vraag vanuit een aangeboren nieuwsgierigheid, ze riskeren ook hun grenzen te overschrijden en hebben daarom baat bij coaching door een leidinggevende die hen leert om de lat op de juiste hoogte te leggen. Minder progressieve bedrijven en leidinggevenden hebben het hier moeilijk mee en dat leidt doorgaans tot het vertrek van die ondernemende medewerker.

Nochtans, het loont om in jouw organisatie #ZigZagHR-Rebels aan boord te hebben en te houden: zij zullen problemen en uitdagingen op een veel creatievere manier aanvliegen en in combinatie met specialisten die ervoor zorgen dat je huidig business model op peak performance draait, sta je als organisatie heel sterk vandaag, morgen en overmorgen.

  • Ben jij een professional en zit je vast in een organisatie die jou geen ruimte laat? Ga het gesprek aan en durf – als het moet – de gouden kooi vaarwel te zeggen.
  • Ben jij een HR leider en heb jij #ZigZagHR-Rebels in jouw afdeling? Koester ze en pas je leiderschapsstijl aan.

Akkoord of helemaal niet akkoord?

Let’s engage want ‘Du choc des idées, Jaillit la Lumière’ !

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER