Sollicitatietraject duurt te lang volgens jongeren

Belgische bedienden die solliciteren vinden gemiddeld binnen de drie maanden een job. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek in opdracht van gespecialiseerd rekruteringsbedrijf Robert Half. De respondenten geven aan dat solliciteren nu moeilijker geworden is dan zo’n 5 jaar geleden, en dat komt volgens jongere werknemers vooral omdat het sollicitatietraject te lang is geworden.

“Wie wacht op die ene kandidaat die voldoet aan alle criteria, ontloopt zo het talent dat met bijscholing even goed is”, zegt Joël Poilvache, Director bij Robert Half.

  • 6 op 10 bedienden vinden binnen 3 maanden een nieuwe job
  • Bijna 4 op 10 bedienden vinden het nu moeilijker om een job te vinden dan 5 jaar geleden
  • Sollicitatieproces moet korter in tijden van talentschaarste

Rekruteringsbedrijf Robert Half deed onderzoek naar het sollicitatietraject bij de Belgische bedienden. Daaruit blijkt dat 6 op de 10 bedienden (59%) aangeven dat ze tijdens hun laatste zoektocht naar een job binnen de 3 maanden werk gevonden hadden. Bij 2 op 10 (20%) duurde het 3 maanden tot een jaar en 1 op de 20 (6%) moest meer dan 1 jaar zoeken.

Hoewel de meeste bedienden in hun meest recente zoektocht naar een job binnen de 3 maanden werk vonden, heeft een aanzienlijk deel van hen (38%) het gevoel dat dit nu moeilijker geworden is dan 5 jaar geleden. Dat komt volgens de bedienden vooral omdat er over het algemeen minder vacatures op hun maat beschikbaar zouden zijn (33%), wat enerzijds te wijten is aan de veranderende vereiste kwalificaties voor hun professionele activiteit (30%) en anderzijds aan verslechterde algemene voorwaarden (31%). Ze spreken dan vooral over minder vakantiedagen en een steeds groter wordend aanbod aan tijdelijke arbeidscontracten.

De kandidaat is aan zet

Opvallende conclusie uit het onderzoek is dat jongeren (bedienden jonger dan 34 jaar) die aangeven dat het solliciteren moeilijker is geworden dan 5 jaar geleden, vinden dat dit vooral komt doordat het sollicitatieproces langer is geworden.

“Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is de kandidaat aan zet”, zegt Joël Poilvache, Director bij Robert Half. “Sollicitanten, en zeker de nieuwe generaties op de werkvloer, verwachten een snelle opvolging van hun kandidatuur. Bedrijven die lang zoeken naar die ene topkandidaat, lopen zo de kans dat een andere goede kandidaat al weer weggekaapt is. Vandaag geldt de regel: hire for attitude, train for skills. En dat aan een razendsnel tempo.”

“Idealiter duurt een sollicitatietraject niet langer dan 1 maand. Vaak wachten bedrijven te lang met het inplannen van interviews en maken ze er onvoldoende tijd voor vrij waardoor het proces blijft aanslepen. Dit kost bedrijven handenvol geld en zorgt voor frustratie bij sollicitanten.”

4 tips op een rij

 

  1. Beperk het aantal sollicitatierondes. Richt je op maximum 3 sollicitatierondes voor je een keuze maakt.
  2. Wees transparant naar kandidaten toe over het sollicitatietraject, zodat zij weten wanneer zij van u zullen horen en niet met vragen blijven zitten
  3. Beperk de duur van het volledige traject tot maximaal 1 maand. Laat geen oneindig aantal kandidaten over de vloer komen, maar beperk je tot een aantal profielen. Laat daarnaast de verschillende sollicitatierondes elkaar vlot opvolgen
  4. Maak een duidelijk onderscheid tussen de must-haves voor een een bepaalde functie en de nice-to-haves. Bepaalde skills zijn onontbeerlijk om een bepaalde functie uit te oefenen, maar er zijn ook vaardigheden die gemakkelijk aangeleerd kunnen worden op de werkvloer

Over het onderzoek
Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Robert Half tussen 4 oktober 2019 en 15 oktober 2019 bij 1000 Belgische bedienden representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 Belgische bedienden bedraagt 3,02%.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER