Ondanks krappe arbeidsmarkt zijn werknemers niet veeleisender ten opzichte van (potentiële) werkgever.

Aantrekkelijk loon en voordelen, een goede balans werk-privé en een prettige werksfeer zijn anno 2024 de belangrijkste criteria om voor een bedrijf of organisatie te kiezen. Thuiswerk blijft met een elfde plaats ver achter de traditionele sterkhouders ‘loon en voordelen’, ‘balans werk-privé’, ‘werksfeer’ en ‘werkzekerheid’. Globaal is er een afname in de scores, wat betekent dat respondenten gemiddeld iets minder criteria hebben aangeduid dan vorig jaar. Ondanks de grote krapte op de arbeidsmarkt nemen de eisen die men stelt aan werk(gevers) dus niet toe. Dat is één van de belangrijkste conclusies uit het 24ste onderzoek van hr-dienstverlener Randstad naar de employer brands van de grootste privéwerkgevers en lokale besturen in België bij 12.000 respondenten.

Vorig jaar scoorde ‘locatie van het bedrijf’ – ietwat verrassend – een vijfde plaats. Door de opkomst van thuiswerk was de verwachting dat dit kenmerk wat aan belang zou verliezen. Dit gebeurt nu met een jaar vertraging. Het zakt naar een negende plaats. Ook werkzekerheid daalt lichtjes en is nu de minst aantrekkelijke van de top vier. Dat is in lijn met de krapte op de arbeidsmarkt. In tijden van crisis staat werkzekerheid op nummer een.

De opvallendste wijziging komt door een verandering aan de vraagstelling. Het criterium ‘diversiteit & inclusie’ werd vervangen door ‘het bieden van gelijke kansen’. Deze nieuwkomer komt onmiddellijk binnen op een vijfde plaats. Dit terwijl ‘diversiteit & inclusie’ steeds onderaan de lijst bungelde. Dit is een belangrijke les voor hr en bedrijven.

Om een breed draagvlak te creëren moeten bedrijven het misschien meer hebben over het bieden van gelijke kansen in plaats van ‘diversiteit en inclusie’. De inhoud is dezelfde maar de verpakking is anders.

Welke criteria zijn belangrijk bij de keuze voor een werkgever?

“Een werkzaamheidsgraad van 80% zal de krapte op de arbeidsmarkt niet oplossen, hoe hoger de werkzaamheidsgraad, hoe groter de krapte. Nooit eerder in de geschiedenis was de uitdaging van het vinden en binden van medewerkers zo uitgesproken. Het is niet alleen moeilijker om mensen aan te trekken, de kans dat werknemers het bedrijf verlaten, ligt ook hoger. Wie nu nog moet beginnen met het investeren in zijn merk, komt te laat want daarmee vul je de huidige vacatures niet in, maar misschien wel binnen twee of drie jaar”.

Wim Van der Linden, woordvoerder bij Randstad

Werkzekerheid belangrijkste criterium om voor een lokale overheid te werken.

Elk jaar bestudeert Randstad naast de privésector een extra sector. Dit jaar werd geopteerd om de werkgeversaantrekkelijkheid van de lokale overheden te onderzoeken.

‘Werkzekerheid’ eindigt ook dit jaar met stip op nummer één als het belangrijkste criterium om te werken voor een lokale overheid. Gevolgd door ‘balans werk-privé’ en ‘reputatie’. Enkel voor die laatste scoort het minder goed dan voor de privé. Verderop in de top 10 scoren de lokale overheden nog beter op criteria zoals ‘CSR’, ‘locatie’, ‘jobinhoud’ en ‘werksfeer’ maar scoort het slecht voor ‘financiële gezondheid’, ‘loon en voordelen’ en ‘toekomstmogelijkheden’. Al zijn de verschillen bij die laatste twee eerder klein.

Als we inzoomen op welke criteria het aantrekkelijk maken om voor een lokale overheid te werken ten opzichte van andere sectoren, dan zien we dat de lokale overheden vier maal de top 3 van een bepaald criterium haalt. Het scoort het best voor ‘balans werk en privé’ en ‘CSR’. Het haalt een tweede plek voor ‘werkzekerheid’, na de farmaceutische sector en het scoort een derde plek voor ‘locatie’ na de retail en distributie.

“Volgens de Nationale Bank van België is de tewerkstelling bij de lokale besturen sterk gestegen. Hoewel de algemene aantrekkelijkheid gelijk bleef ten opzichte van zes jaar geleden en die van de sectoren in de privé in diezelfde periode toenam, zien we dat de publieke sector op vlak van verschillende criteria concurreert met de privé. Traditioneel winnen ze op criteria zoals ‘werkzekerheid’ maar ze moeten ook niet ook niet onder doen qua ‘loon & voordelen’”.

Wim Van der Linden, woordvoerder bij Randstad

Download hier het Randstad Employer Brand Rapport

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER