Sociale verkiezingen 2024: het aftellen is begonnen

De data van de sociale verkiezingsperiode van 2024 liggen nog niet vast. Hiervoor is het nog wachten op het advies van de sociale partners in de Nationale Arbeidsraad dat tegen het einde van deze maand verwacht wordt.

Vervolgens zullen de voorgestelde data nog wettelijk verankerd moeten worden. Momenteel wordt gedacht aan de periode die loopt van 13 tot en met 26 mei 2024. Aangezien dit meteen volgt op de data van de lentevakantie in het Franstalig onderwijs, zou het kunnen dat alsnog geopteerd wordt voor iets latere verkiezingsdata. We houden u hierover uiteraard op de hoogte!

Op Dag X-60 moet u in uw onderneming de volgende informatie meedelen:

  • De afbakening van de technische bedrijfseenheid of -eenheden (“TBE”);
  • De functies van het leidinggevend personeel;
  • De functies van het kaderpersoneel.

Misschien is het voor u de eerste keer of heeft u al de zoveelste verkiezing achter de rug. In beide gevallen is een grondige voorbereiding geen overbodige luxe.

Zo beïnvloeden bijvoorbeeld de manier waarop u de TBE afbakent of hoe u het leidinggevend personeel definieert, uw personeelsbeleid op vele vlakken in de volgende vier jaar (2024-2028). Daarom geven deze begrippen vaak aanleiding tot discussies met de vakbonden, tot zelfs voor de arbeidsrechtbank.

Bovendien loopt de referentieperiode voor de berekening van de drempel van het aantal werknemers sinds 1 oktober 2022 tot en met 30 september 2023, en zullen uitzendkrachten meetellen tijdens het tweede kwartaal van 2023.

💡 Meer weten? Beluister hier de podcast met Ward Bouciqué

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER