Doorheen mijn loopbaan was ik altijd al een gepassioneerd netwerker en ik beperkte me daarbij nooit tot de netwerkevents, die georganiseerd werden binnen mijn expertisedomein. In tegendeel: je vond me net op events die hoegenaamd weinig of niets met mijn toenmalige job te maken hadden.
Ik denk dat het uit noodzaak begonnen is bij de start van mijn loopbaan destijds, in het volwassenenonderwijs: Om mijn honger naar kennis en inspiratie te stillen, omdat ik extreem nieuwsgierig ben maar ook omdat ik ervan overtuigd was (en nog steeds ben) dat – om mensen te overtuigen van het belang en meerwaarde van levenslang leren – je bewust op zoek moet gaan naar mensen die daar helemaal niet van overtuigd zijn. En zo kwam je me regelmatig tegen op netwerkevents over ondernemen, leiderschap, marketing, nam ik actief deel aan panelgesprekken of modereerde ik ze en ik trok naar internationale seminaries en congressen.
Dat heeft me niet alleen een heel heterogeen en divers netwerk opgeleverd in België en ver daarbuiten, het heeft mijn honger naar kennis nog meer aangewakkerd, het heeft ervoor gezorgd dat ik heel wat mensen met elkaar heb kunnen connecteren, het heeft ook heel wat business gegenereerd (hoewel dat nooit mijn insteek was) en ik heb op die manier mijn huidige job én mijn vorige job gevonden.
Intersectional thinking heet dat volgens Frans Johansson en hij schreef er een boek over: The medici effect: ‘the best ideas emerge from the colision of different insights’.
En die idee ligt he-le-maal in lijn met de quote van Nicolas Boileau ‘du choc des idées jaillit la lumière’, die niet alleen de rode draad is doorheen gans #ZigZagHR maar ook de concrete aanleiding is waarom ik dit boek geschreven heb samen met Lisbeth Claus.
Het is al jaren dat ik met het idee speelde om een boek te schrijven over hoe loopbanen anders kunnen, zullen en moeten vorm krijgen en wat dat dan concreet betekent voor HR, gebaseerd op mijn eigen ervaringen en op mijn eigen loopbaan.
Ik ging daarom op zoek naar gelijkgezinden die net als ik een ‘#ZigZag-Profiel’ hebben en een #ZigZag-Parcours hadden afgelegd maar evenzeer naar andersgezinden. Ik las honderden artikels online, bestelde boeken om op zoek te gaan naar informatie die me bevestigde maar nog meer naar informatie die me tegensprak.
En ondertussen twee jaar geleden ontmoette ik Lisbeth Claus, via Katrien Devos, toen nog captain van HRbuilders, waar ik momenteel een groot deel van mijn tijd spendeer aan… netwerken en connecteren. Alles wat ik ‘aanvoelde’, daar had Lisbeth onderzoek naar gedaan en kon ze onderbouwen. De skills set waarvan ik vond dat HR die moest ontwikkelen, noemde zij de HR-Stack. En we zijn beginnen te schrijven. Een academicus schrijft in voetnoten en ik in proza. Lisbeth schrijft in het Engels en ik in het Nederlands. Lisbeth en ik bevinden ons op de twee uitersten van een continum en net dat is onze sterkte gebleken….
Ik hou persoonlijk vooral van het concept van collabotrarians. Dat is overigens exact wat Lisbeth en ik willen opzetten met ons #ZigZagHR-Ecoysteem of community
Benieuwd naar meer?
- Bestel #ZigZagHR via deze link en ontvang een gesigneerd exemplaar
- Schrijf je in op de newsletter, dan blijf je op de hoogte van alle relevante content die ik al ‘zigzaggend’ filter en via deze blog deel….
foto: justin tallis/stringer/getty images – overgenomen van artikel zelf