Reshoring: lokale maakindustrie wint aan populariteit

Amper 6 maand na de beslissing om opnieuw lokaal te produceren, opende het Belgische age tech bedrijf Nobi vandaag officieel haar productiesite te Aartselaar. Nobi (gekend om haar slimme AI-lampen voor valdetectie en -preventie) haakt hiermee in op de recent aangewakkerde ‘reshoring’-trend waarbij bedrijven ervoor kiezen om de buitenlandse productie terug te halen naar het land van herkomst. Tegen eind dit jaar zal Nobi in haar productiefaciliteit 20 medewerkers tewerkstellen. Bij de samenstelling van haar team biedt Nobi brede kansen. Ook aan mensen die moeilijk aansluiting vinden op de reguliere arbeidsmarkt. ​

Lokale maakindustrie wint aan populariteit

Steeds meer Belgische bedrijven halen hun productie uit het buitenland terug naar eigen land. Ook Nobi ruilt China in voor België. Vanaf vandaag zal de volledige assemblage -inclusief de elektronica assemblage (PCBA)- van de slimme lampen gebeuren in regio Antwerpen. De keuze voor lokale maakindustrie is gestoeld op volgende argumenten:

  • BESPARING: Voor hightech-bedrijf Nobi is produceren in Vlaanderen in het meest pessimistische scenario maar liefst 18% goedkoper dan in China.
  • ZEKERHEID: lokaal produceren biedt productionele én commerciële zekerheid in onzekere geopolitieke tijden.
  • FLEXIBILITEIT: Denkers en makers fysiek samenbrengen maakt het snel evoluerende scale-ups zoals Nobi mogelijk om snel te schakelen wanneer het product een upgrade nodig heeft.

Het terughalen van de productie naar eigen land helpt niet alleen de bedrijven zelf, maar ook de economie vooruit. Professor Dr. Rudy Aernoudt (Corporate finance & European Enterprise Policy) licht toe:

“Nog te vaak wordt ‘reshoring’ van de hand gewezen omwille van de lagere lonen in de Aziatische landen. Nochtans is het totaal kostenplaatje voor heel wat bedrijven beter af als zij terugkeren. Nobi is een prachtige illustratie waarbij produceren in Vlaanderen in het meest pessimistische scenario maar liefst 18% goedkoper is dan in China. Vanuit het adagio “woorden wekken, voorbeelden strekken”, hoop ik dat velen in het spoor van Nobi zullen treden want de énige duurzame economie in Europa is een economie waar industrie weer welkom is.” ​

Recruteringsstrategie Nobi: ‘engagement’ als basisvoorwaarde

Tegen eind 2023 zal Nobi in haar nieuwe productiesite 20 medewerkers tewerk stellen. Het hightech bedrijf biedt hierbij kansen aan iedereen. Ook aan mensen die het op de reguliere arbeidsmarkt soms moeilijk hebben om de weg te vinden. Nobi’s basisvoorwaarde: een oprecht engagement om zich achter Nobi’s gezamenlijk bedrijfsdoel te scharen.

Tussentijds resultaat? Enkele maanden na het uitschrijven van de eerste vacatures staan autochtone Belgen, Oekraïense vluchtelingen, mensen van Wit-Russische afkomst, nieuwe Belgen die nog volop de Nederlandse taal aan het leren zijn en medewerkers met een arbeidsbeperking ‘zij aan zij’. Wat hen bindt is één gemeenschappelijk doel: het verschil maken in het leven van ouderen, overal ter wereld.

“We streven bij Nobi naar een stabiele werkomgeving met aandacht voor de eigenheid en het welzijn van de mensen, wederzijds respect en de nodige opportuniteiten om te kunnen groeien. Bij Nobi vinden we ‘kennen en kunnen’ van ondergeschikt belang. ‘Willen’ ligt bij ons aan de basis. Al de rest is maakbaar. Zo genieten onze nieuwe medewerkers standaard een praktische opleiding die nodig is om de productie van onze hightech-lampen te kunnen waarmaken. Daarnaast kijken we op individueel niveau naar de ondersteuning die nodig is om mensen kansen te geven binnen ons bedrijf. Zo voorzien we bij sommigen taalopleidingen. Anderen krijgen extra ondersteuning bij hun persoonlijke of gezinsadministratie om zich ook op het werk goed te kunnen voelen. We hopen aan iedereen een inclusieve bedrijfscultuur te kunnen aanbieden en een fijne groep collega’s die samen streven naar één gemeenschappelijk doel. Dat creëert een band. Iets wat de integratie in onze samenleving vanzelf helpt versnellen.”

Conny Struylaart, Head of HR bij Nobi

Vlaanderen: vruchtbare bodem voor innovatieve tech-bedrijven ​ ​

Vlaams Minister Jo Brouns (Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw):

“Vlaanderen heeft innovatieve tech-bedrijven heel wat te bieden, en dat niet alleen in die eerste R&D fase. Deze symbolische ‘reshoring act’ van Nobi getuigt van visie en durf. Ik kan alleen maar hopen dat het ook andere Vlaamse high tech-ondernemers aanmoedigt zich nog meer regionaal te verankeren. Wij voorzien alvast heel wat ondersteunende maatregelen om ondernemingen te ondersteunen die zich regionaal verankeren en die stappen willen nemen om onze arbeidsmarkt inclusiever te maken.”

Mark Vanhecke, Schepen van Economie in Aartselaar over de voordelen van lokaal produceren: ​

“Dat Nobi gemeente Aartselaar kiest voor de productie van slimme lampen, dat kunnen we als lokaal bestuur alleen maar toejuichen. Dit zorgt in de eerste plaats voor veel extra jobs. In onze bedrijventerreinen wordt best al wat geproduceerd en nu ook de Nobi-lamp, een ongelooflijk knap en ingenieus product. Dat is wel heel bijzonder. ‘Made in China’ wordt vanaf nu ‘Made in Aartselaar’. Dat klinkt ongelooflijk mooi en ik wil Nobi daar van harte voor bedanken. Dit onderstreept nog maar eens onze ambitie als gemeente om een ondernemingsvriendelijke maar ook fiscaal zeer aantrekkelijke gemeente te blijven. Ik hoop dat er nog veel bedrijven deze slimme beslissing gaan volgen.”

​Erica Caluwaerts, de Antwerpse Schepen voor economie, werk, innovatie en industrie én Nobi-supporter sinds het eerste uur, is opgetogen over deze verdere uitbreiding van Nobi’s productiefaciliteiten in regio Antwerpen:
“We zijn bijzonder opgetogen over deze volgende stap van het Antwerpse bedrijf ‘Nobi’. Niet alleen omdat we er gewoon heel erg gelukkig van worden dat innovatieve bedrijven uit onze regio het goed doen. Maar ook omdat dit opnieuw arbeidskansen creëert, ook voor mensen die het op de reguliere arbeidsmarkt niet steeds voor het grijpen hebben.” ​

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER