Remote werken wordt tegenwoordig eerder als vereiste gezien, dan als een leuk extraatje. Zo geven twee op drie (64%) van Belgische werknemers aan dat ze nooit zouden kiezen voor een bedrijf dat werken op afstand niet faciliteert. Bij het aantrekken van nieuw talent, is dit voor werkgevers dus een belangrijke troef. Dit blijkt uit onderzoek van Deel, het alles-in-één HR en Payroll platform voor wereldwijde teams, onder 500 Belgische werknemers die minstens twee dagen per week remote werken. Ruim twee derde (69%) geeft zelfs de voorkeur aan thuiswerken, in tegenstelling tot 19% die het liefst naar kantoor gaat.
Evenwichtiger leven
Een betere werk-privébalans is voor 66 procent van de werknemers een belangrijkste reden om remote te werken. Bijna de helft (43%) ervaart geen sociale druk wanneer ze op afstand werken. Daarnaast vindt twee derde (63%) het belangrijk en waardevol om op deze manier extra tijd vrij te maken voor sociale activiteiten met vrienden en familie.
Ook het fileprobleem in België weegt mee in de keuze om op afstand te werken. Bijna acht op tien van de ondervraagden (76%) geeft aan dat ze door niet naar kantoor te hoeven, files kunnen vermijden. Hoewel remote werken ontzettend populair blijft, maakt iets meer dan de helft (54%) zich geen zorgen om de connectie met collega’s te verliezen.
Productiviteit
Hoewel meer dan de helft (52%) van de ondervraagden toegeeft wel eens huishoudelijke klusjes te doen tijdens de werkuren, laat de meerderheid (63%) ook weten thuis productiever te werken dan op kantoor. Bovendien vindt 69 procent het prettig dat ze thuis niet constant onder toezicht staan van een leidinggevende. Dit wil echter niet zeggen dat die leidinggevende de connectie met zijn of haar team verliest, want bijna acht op tien (76%) van de medewerkers vindt dat hun baas nog steeds hun werkdruk en prestaties correct inschat.
Eline Fruytier, Manager Mid Market Benelux bij Deel
“Ons onderzoek toont aan dat de mogelijkheid om op afstand te werken bijna als vereiste wordt gezien door medewerkers. Wie nieuw talent wil aantrekken en aan zich wil binden, doet er dus goed aan dit te faciliteren,” aldus Eline Fruytier, Manager Mid Market Benelux bij Deel. “Bovendien kun je er als werkgever alleen maar van profiteren; je mensen zijn productiever dankzij een betere werk-privébalans en ze zijn minder tijd kwijt met woon-werkverkeer. Zorg voor duidelijke afspraken rondom remote werken binnen je organisatie en zorg dat je deze duidelijk communiceert aan je medewerkers. Op die manier kun je je onderscheiden als werkgever.”
Recht op deconnectie?
Of men nu vanuit kantoor of vanop afstand werkt, de digitalisering maakt dat veel mensen voortdurend geconnecteerd zijn en geen afstand meer kunnen nemen van hun werk. Om werknemers te beschermen besliste de Belgische regering dat bedrijven met meer dan twintig medewerkers vanaf 1 april 2023 het recht op deconnectie moeten opnemen in hun arbeidsreglement of CAO. Uit het onderzoek blijkt dat er nog werk aan de winkel is. Slechts de helft (54%) van de medewerkers heeft weet van dergelijke formele policy