De uitbraak van COVID-19 stelt jouw organisatie voor ongeziene uitdagingen. Wellicht maak je je zorgen over de economische gevolgen van de crisis. Volgens een Brits onderzoek van het Chartered Institute of Personnel & Development stellen drie op vijf ondernemingen dat het opvangen van medewerkers met angst voor het virus nu hun grootste uitdaging is. Hoe kan je het psychosociaal welzijn van de medewerkers op peil houden in deze periode? En erna, want dat zal ook niet evident zijn.
De situatie vormt een nieuwe stressbron: ‘coronastress’. Deze stress zet het psychosociale welzijn van medewerkers onder druk. “Er zijn hier meerdere oorzaken voor”, stelt Evelien Buseyne, preventieadviseur psychosociale aspecten bij Attentia. “Angst voor besmetting, de combinatie van thuiswerk en kinderen, verhoogde werkdruk en uiteraard ook de onzekerheid over de toekomst van de job.”
Signalen herkennen
Dat angstgevoel is een normale reactie. Het is een soort overlevingsinstinct, waardoor we onze handelingen aanpassen. Kijk maar hoe iedereen zich aan de strenge richtlijnen houdt. “Angst mag wel geen paniek worden. Om dit te vermijden moet je goed opvolgen of iedereen zich nog goed in zijn vel voelt”, zegt Evelien Buseyne.
Zeker vanop afstand is dit niet eenvoudig. Toch kan je veel informatie halen uit een videomeeting waarbij je kan letten op gedragsveranderingen. Zijn collega’s nu stil terwijl ze anders continu het woord nemen? Dat kan een teken aan de wand zijn. Je kan eventueel een persoonlijk gesprek aangaan met die persoon. Zeg dat je bezorgd bent en luister naar de werknemer.
“Vinger aan de pols houden met het psychosociaal welzijn van medewerkers is cruciaal in deze periode. Vanuit Attentia ondersteunen we onze klanten bij het peilen naar het psychosociaal welbevinden van hun medewerkers, door het beschikbaar stellen van een bevraging die de bedrijven bij hun werknemers kunnen doen (gratis). Op die manier krijgt de organisatie inzicht in het feit of de genomen maatregelen voldoen en of er bijkomende maatregelen nodig zijn om de medewerkers psychosociaal optimaal te ondersteunen,” legt Evelien uit.
Hoe de stress draaglijker maken en veerkracht versterken?
Door de bron aan te pakken, kan je stress verzachten. Maar dat is bij COVID-19 helaas niet mogelijk. De stress voor besmetting kan je wel elimineren door voorzorgsmaatregelen te nemen. Zoals bij Toyota Belgium & Luxemburg. “We hebben vanaf het begin alle veiligheids- en hygiënevoorschriften op de werkplek ingevoerd. Maar naast focus op gezondheid en veiligheid, keken we naar het welzijn van onze medewerkers. Want om sterker uit deze crisis te komen, hebben we teams in de best mogelijke vorm nodig. Daarom reiken we hen via Attentia aanvullend psychologische en medische begeleiding aan”, vertellen Jelske Janssens, HR & HSE-FAC Director, en Michael Roosen, Managing Director.
Ook drankenproducent Coca-Cola zag snel in dat naast het fysieke welzijn ook het mentale welzijn de nodige aandacht verdient. Filip Van Der Kelen, Senior EOSH Manager: “Wij zijn een van de essentiële bedrijven die operationeel moeten blijven. We beseften dat deze situatie intern stress kan veroorzaken. Daarom hebben wij snel besloten om de psychologen en artsen van Attentia in te schakelen om onze mensen psychosociaal te ondersteunen.”
Zeven tips
Daarnaast zijn er nog tal van ‘kleine’ ingrepen die een positieve impact hebben op de veerkracht van de mensen. Dit zijn enkele tips:
Zoek samen naar oplossingen. Als een medewerker voelt dat hij actief bijdraagt, verhoogt dat zijn veerkracht.
Stimuleer het groepsgevoel en het sociaal contact. Dat kan via een WhatsApp-groep of door videomeetings te organiseren. Zeker als je op kantoor regelmatig vergaderde. Doe gerust eens een niet-werkgerelateerde sessie. Routine en sociaal contact zijn immers twee factoren die medewerkers het meest missen.
Focus op positieve feedback en succes! Dat motiveert collega’s om zich te blijven inzetten. Vraag hen ook hoe het bedrijf het beste van de situatie kan maken. Hebben ze bijvoorbeeld elders leuke initiatieven gezien die toepasbaar zijn?
Nieuws en informatie doseren. Het is goed om de laatste ontwikkelingen op te volgen, maar geef je medewerkers de raad om dit niet continu te doen. En wees ook in de eigen communicatie transparant.
Stimuleer medewerkers om negatieve gedachten om te leiden. Daarvoor bestaan apps (zoals bvb. Headspace) maar ook een korte wandeling helpt. Door meer te bewegen verschuift hun aandacht van het mentale naar het fysieke.
Toon begrip voor medewerkers die kinderen moeten opvangen en adviseer hen om een grens tussen werk en privé in te stellen. Bijvoorbeeld door een planning af te spreken wanneer ze tijd met hun kinderen doorbrengen. Maar wees daar flexibel in.
Geef uw medewerkers tips die hun concentratie en productiviteit bevorderen. Start de dag altijd met de grootste opdrachten op de planning.
Vragen over psychosociaal welzijn bij je werknemers?
Wij helpen je graag. Contacteer ons via attentia.be